Χάσαμε(;) τον Χρήστο, stop!!!

Αθέατος «συμβουλάτορας» στο Μαξίμου ο Ελληνοκύπριος;

Το είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι εφόσον ο λαός του δώσει ισχυρή εντολή να ξανακυβερνήσει τη χώρα, εκείνος θα ανακάτευε την τράπουλα των προσώπων που θα τους εμπιστευόταν υπουργικά καθήκοντα. Οπότε δεν μπορεί να λογιστεί ως αιφνιδιασμός –άδικο ναι, τουλάχιστον για κάποιους που την προηγούμενη τετραετία έκαναν δουλίτσα στα χαρτοφυλάκια ευθύνης τους όπως ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Τ. Θεοδωρικάκος ή ο Θ. Πλεύρης– η απουσία ηχηρών ονομάτων από το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Για έναν απόντα δεν έκαναν λόγο οι δημοσιολογούντες και αυτός ήταν ο τέως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τη θέση του οποίου πήρε ο Βασίλης Κικίλιας. Τον 65χρονο Κύπριο κάλεσε για πρώτη φορά στα όπλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2021 προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατου τότε υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ήταν η εποχή που είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές στην βόρεια Εύβοια τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, αλλά και το μεγαλοπρεπές μπρος-πίσω του ΣΥΡΙΖΑίου Ευάγγελου Αποστολάκη στον οποίο το Μαξίμου είχε προτείνει αρχικά τη θέση εν όψει του ανασχηματισμού της 31ης Αυγούστου 2021.

Το πόσο επιτυχές ήταν τελικά το έργο Στυλιανίδη ελέγχεται καθώς μπορεί π.χ. να μην είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές άλλων περιόδων αλλά δεν ξεχνιέται και το ότι επί θητείας του Κύπριου στην ελληνική Πολιτική Προστασία είχαμε αρχικά την σφοδρή κακοκαιρία «Αθηνά» που έπληξε την απροστάτευτη λόγω πυρκαγιών Εύβοια και στη συνέχεια τον χιονιά του 2022 που εγκλώβισε για περισσότερες από 24 ώρες εκατοντάδες οδηγούς στην Αττική Οδό.

Υπό αυτό το πρίσμα ελέγχεται και το γιατί ο Κυριάκος επέλεξε στις φετινές εκλογικές μάχες να τοποθετήσει τον Στυλιανίδη στην τρίτη –εκλόγιμη– θέση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της Ομογένειας. Αν ήταν, τελικά, τόσο καλός στη δουλεία του και δεδομένου των ευρωπαϊκών «παρασήμων» του (σ.σ. διετέλεσε για χρόνια επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων), ίσως να αποτελεί μεγάλο ρίσκο η μη αξιοποίησή του σε μία χώρα που κατά κανόνα καίγεται κάθε καλοκαίρι και πνίγεται κάθε χειμώνα.

Μια εκδοχή για το τι τελικά έχει συμβεί προκύπτει από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που υπογράφει για λογαριασμό του ιστότοπου protagon.gr ο γνωστός δημοσιογράφος και καλός γνώστης της κυπριακής και ελληνικής πολιτικής σκηνής, Χρήστος Μιχαηλίδης. Ο αρθογράφος μεταφέρει, συγκεκριμένα, την πληροφόρηση ότι ο Μητσοτάκης προτίμησε να κρατήσει κοντά του τον Χρήστο Στυλιανίδη περίπου ως μπαλαντέρ –ως έχοντα χαρτοφυλάκιο, αλλά όχι τυπική υπουργική θέση– προκειμένου να εκμεταλλευτεί πολυεπίπεδα τα «ταλέντα», τις διεθνείς επαφές και την τεχνογνωσία του σε θέματα που δεν σχετίζονται μόνο με την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση αλλά και με την γεωπολιτική της περιοχής (βλ. Κυπριακό, νοτιανατολική Μεσόγειος).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα