Μηνύματα Κυριάκου σε οικογένειες και συνταξιούχους

Στο πόδι όλος ο κομματικός μηχανισμός για την τελευταία προεκλογική εβδομάδα για να επιτευχθεί η άνετη αυτοδυναμία

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μία μίνι επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ροδόπη την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Με βάση το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιουνίου υπάρχει η ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία στην Θεσσαλονίκη, όπου και πάλι θα κάνει κοινή εμφάνιση με τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και μία μικρή περιοδεία στην Χαλκιδική. Όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει την προηγουμένη το απόγευμα ένα πέρασμα από την Κομοτηνή και να διανυκτερεύσει εν συνεχεία στην Θεσσαλονίκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να μην κλιμακώνει ο ίδιος την κόντρα για τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αντίθετα επιλέγει να μένει εκτός κάδρου της άγριας σύγκρουσης, προκρίνοντας προσωπικά άλλα ζητήματα επόμενης μέρας με κυρίαρχο το «ενωτικό» μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στελέχη της Ν.Δ. δεν θα συνεχίσουν τις βολές προς την Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό ότι κομματικές πηγές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται και ότι προσπαθεί να διαχειριστεί «άγαρμπα ένα θέμα που τον έφερε σε δύσκολη θέση», την ώρα που η Κουμουνδούρου αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες του επισκέψεις και στα Δωδεκάνησα και στην Σαλαμίνα συνειδητά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη. Και αυτό γιατί δείχνει αποφασισμένος στο υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου να προτάσσει αποκλειστικά το σχέδιο της Ν.Δ. για μια δεύτερη θητεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου του θέτει τους πιο αδύναμους, μαζί με τις δεσμεύσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και την αύξηση των εισοδημάτων. Ενδεικτική η αποστροφή του από την Πάτμο ότι «είμαστε λαϊκή παράταξη, είμαστε η παράταξη η οποία πρεσβεύει την κοινωνική συνοχή. Εμείς δεν επενδύσαμε ποτέ στο διχασμό, επενδύσαμε μόνο στην ενότητα. Θέλουμε η χώρα να προκόβει συνολικά» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στοχευμένα μηνύματα για την στήριξη που θα τύχουν από την κυβέρνηση οι οικογένειες. Επίσης όπως ξεκαθάρισε και στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel και την Μάρα Ζαχαρέα δεν θα αφήσει παραπονούμενους και τους συνταξιούχους, για τους οποίους θα υπάρξει κι ένας νέος γύρος ενισχύσεων του εισοδήματος.

Πιέζουν τις «γκαρσονιέρες»

Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία πιέζει πανταχόθεν τις «γκαρσονιέρες» της δεξιάς πολυκατοικίας. Και ο στόχος είναι να επιτύχουν την έξωση στους ενοίκους. Έτσι, λοιπόν, στο στόχαστρο βρίσκεται και η Νίκη, αλλά και το κόμμα Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, όπως και τα άλλα μικρότερα κόμματα της… πολύ δεξιάς, που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν όλα μαζί το 2-2,5%. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει σε πρώτο πλάνο τις γαλάζιες θέσεις, αλλά και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του σε θέματα πρώτης γραμμής, τα οποία έτσι κι αλλιώς ευαισθητοποιούν περισσότερο το δεξιότερο ακροατήριο, ή έστω ιεραρχούνται υψηλότερα, απευθύνεται ευθέως σε όσους επέλεξαν μικρότερα κόμματα.

«Εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του το Προσφυγικό, εμείς ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, μιλώντας για Rafale που «δεν τα βλέπετε αλλά πετάνε από πάνω σας» και για F-35 που «θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, καθώς πήραμε και την τελευταία έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο». Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό». Κάτι που έχουν κάνει σημαία τα μικρά κόμματα της δεξιάς που ποντάρουν στις εθνικιστικές κορώνες.

Η εκτίμηση της Ν.Δ. για τη μάχη στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος είναι ότι Ελληνική Λύση και Νίκη προσεγγίζουν ίδια ακροατήρια και μπορεί να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ανακάτεμα της τράπουλας. Οι γαλάζιοι δίνουν τελική μάχη να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στις περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) όπου μπορεί να πέτυχαν την πρωτιά τον Μάιο, ωστόσο αυτή ήταν αρκετά κάτω από το εθνικό ποσοστό με αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις για Ελληνική Λύση και Νίκη.

Όλοι στις κάλπες

Την ίδια ώρα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές, πολιτευτές και άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού που οργώνουν όλη την επικράτεια επισημαίνουν με έμφαση ότι την Κυριακή 25 Ιουνίου πρέπει όλοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Να θυμίσουμε ότι το ρεκόρ της αποχής είναι 43% κι έχει καταγραφεί στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Επειδή είναι καλοκαίρι, αλλά και το γεγονός ότι όλοι θεωρούν ως δεδομένη τη νίκη και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει η ανησυχία για αυξημένη αποχή, κάτι που ούτε θέλουν αν ακούν στην Πειραιώς.

Έτσι, λοιπόν, την τελευταία εβδομάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «γαλάζια» στελέχη με συνεχείς παρεμβάσεις, θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους προκειμένου να πάνε ξανά να ψηφίσουν, θέτοντας ως βασικό πρόταγμα την αυτοδυναμία και τη σταθερότητα. «Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή χάος» είναι το δίλημμα που θα θέτουν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μέχρι κι έξω από τα εκλογικά τμήματα την Κυριακή 25 Ιουνίου.

«Κλείδωσε» το Σύνταγμα

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συγκεντρώσεις πλέον στη Νέα Δημοκρατία νιώθοντας πανίσχυροι μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου αποφάσισαν να αφήσουν το γούρι του Θησείου και η τελευταία προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα την Παρασκευή 23 Ιουνίου να διεξαχθεί στο Σύνταγμα. Από εκεί αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει για τελευταία φορά προ της κάλπης «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε από τα πρώτα 24ωρα μετά τη συντριπτική νίκη στις 21 Μαΐου μιλούσε στα στελέχη του ταυτόχρονα στο «ρεύμα του νικητή» και στην ανάγκη να αποφευχθεί η αυταρέσκεια. «Μπορούμε πιο εύκολα να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη και αυτό πρέπει να κάνουμε, να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή προσέλευση» έλεγε τότε, ορίζοντας ως αντίπαλο «την ικανοποίηση της νίκης».

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως που αναφέρονται όλοι οι δημοσκόποι είναι ότι Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της με υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Σε όλες τις μετρήσεις φαίνεται ότι αυτό ξεπερνάει το 90%, κάτι που δείχνει ότι αυτή την εβδομάδα θα χτυπήσει στην κυριολεξία «κόκκινο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα