«Εναέριο» μήνυμα του ΝΑΤΟ στη Μόσχα

ΝΑΤΟϊκή άσκηση-κολοσσός στη Γερμανία, με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία

Την πέμπτη ημέρα της διανύει σήμερα Σάββατο η ΝΑΤΟϊκή άσκηση με την κωδική ονομασία «Air Defender». Και θα ήταν ακόμη μία είδηση κοινής λήψης για τις στήλες του ρεπορτάζ των διεθνών, αν δεν επρόκειτο για την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που έχει διεξαχθεί στα 74 χρόνια «ζωής» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και που μέσω της οποίας στέλνεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό-στρατιωτικό μήνυμα στην Ρωσία του Βλαντμίρ Πούτιν.

Θέατρο του «εκπαιδευτικού πολέμου» είναι η Γερμανία και σύμφωνα με το σενάριο διεξαγωγής του οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις καλούνται να υπερασπιστούν το γερμανικό έδαφος από ένοπλη επίθεση εχθρικής δύναμης που έχει το όνομα OCCASUS και η οποία θα αποπειραθεί να εισβάλει στη Γερμανία από τα βορειοανατολικά σύνορα τη χώρας. Ειδικότερα, στη υποτιθέμενη δύναμη πυρός του εχθρού οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και των συμμαχικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (σ.σ. 25 στον αριθμό) θα αντιπαραθέσουν 250 μαχητικά αεροσκάφη μεταξύ των οποίων αμερικανικά F-35 και ιπτάμενα ραντάρ AWACS καθώς και περισσότερους από 10.000 στρατιωτικούς διαφόρων ειδικοτήτων απ τους οποίους οι 6.000 είναι Γερμανοί. Σύμφωνα, πάντα, με το σενάριο του «Εναέριου Υπερασπιστή» ειδικές δυνάμεις και αεροπορία θα επιχειρήσουν στο γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ, σε μία επιχείρηση που παράλληλα προβλέπει την αντιμετώπιση επιθέσεων του εχθρού με drones με πυραύλους Κρουζ που θα βάλλουν εναντίον κρίσιμων υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ). Επιπρόσθετα θα γίνουν πολεμικού τύπου επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, αλλά και σε άλλες περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας. Το μεγάλο βεληνεκές διεξαγωγής της άσκησης «Air Defender» είναι και ο λόγος που οι επιτελείς όλων των χωρών που συμμετέχουν στις… εχθροπραξίες έχουν ενημερωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στρατιωτικά αεροδρόμια και ΝΑΤΟϊκές βάσεις γειτονικών κρατών όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πολωνία κ.ά.

Η «Air Defender» έχει προγραμματιστεί να λάβει τέλος την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουνίου και με βάση τα όσα επισήμως δηλώνονται η άσκηση δεν διεξάγεται για να κάνει τον… μπαμπούλα στη Ρωσία. Αποτελεί, ωστόσο, κοινό μυστικό ότι αυτό το μήνυμα της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος στέλνει εμμέσως πλην σαφώς η Συμμαχία στη Μόσχα κι ως τέτοιο, άλλωστε, η Μόσχα το εισπράττει. Απόδειξη ότι ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις σε Βαλτική και Καλίνινγκραντ βρίσκονται επί ποδός πολέμου κι όλοι προσεύχονται μην γίνει καμία αερομαχία η οποία θα εξελιχθεί σε μακελειό…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα