Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα like δεν βοηθούν ας κάνουμε έργο

Όλοι έχουμε ακούσει για τη νόσο. Λίγοι γνωρίζαμε τι είναι. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Γιώργος Παπατριανταφύλλου, συγκέντρωσε μια ομάδα εκλεκτών επιστημόνων, που μας μύησε στον κόσμο των πασχόντων, μας μίλησε απλά, μας έλυσε απορίες και στο τέλος βγήκαμε από την αίθουσα, όντας λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της υποψήφιας δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Παπατριανταφύλλου, υποψήφιο δήμαρχο, με τον συνδυασμό του “Αγαπάμε την Πόλη μας” και την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, εντός του δημαρχείου.

Γράφει η Εύα Διαμαντή

Ομολογώ, πως δεν γνώριζα, ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες παθογένειες και εντυπωσιάστηκα από την πρόθεση του υποψήφιου Δημάρχου να μην αποκρύψει ούτε μια. Από τα πρώτα λεπτά της εισήγησής του, μου έδωσε να καταλάβω ότι απέναντί μου έχω έναν πολιτικό, του οποίου ο αξονικός πυρήνας γυρνά γύρω από την έννοια “Άνθρωπος”. Παθιασμένος, με όραμα που -σε καμία περίπτωση-  δεν πρόκειται να μείνει “στα χαρτιά”, ξεκίνησε να μιλά για υπερσύγχρονες δομές και υποδομές, που θα αναδείξουν την πόλη, θα προβάλλουν την ισότητα, θα εξυπηρετούν την προσβασιμότητα των πολιτών και κυρίως δεν θα προσβάλλουν τον πολιτισμό.

Ο υπ. Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Γιώργος Παπατριανταφύλλου, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του

 

Η εσπερίδα που ήταν αφιερωμένη στην σκλήρυνση κατά πλάκας, πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια εκτενή έρευνα του ίδιου του κ. Παπατριανταφύλλου. Ένα οδοιπορικό στην γειτονιά του, έχοντας για παρέα τον Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, Γιάννη Κωστάκη, που αρχικά του προκάλεσε σοκ και εν τέλει τον κινητοποίησε ώστε να υλοποιήσει το όραμά του, ξεκινώντας από την στήριξη, την ενημέρωση και την φροντίδα των ασθενών, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έδωσε τον τίτλο “Στηρίξου πάνω μου” σε αυτή τη δράση…

Στηρίξου πάνω μου” λοιπόν για:

  • Υποδομές ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
  • Γραφείο ενημέρωσης δικαιωμάτων και προνομίων των ασθενών.
  • Καταγραφή των ασθενών και προσωπικό απολύτως εξειδικευμένο για τη συμβουλευτική τους.
  • Δομή ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών και όλων των ευπαθών ομάδων αλλά και των οικογενειών τους.
  • Φροντίδα νέων με school bus.
  • Πρωτοβάθμια νοσηλεία.
  • Εκπαίδευση του επιχειρησιακού προσωπικού του δήμου Αγίου Δημητρίου.
  • Νέο κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών απολύτως προσβάσιμο.

Καλά όλα αυτά και εντυπωσιακά. Πώς θα γίνουν όμως; Κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά μου, έβλεπα πως όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ίδια απορία με εμένα, που ευτυχώς λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο κ. Παπατριανταφύλλου, δεσμεύτηκε πως θα εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ Αττικής 20212017 και του EU4HEALTH, καταθέτοντας εμπρόθεσμα τις προτάσεις του, μέσω ενός συντονιστικού επιτελείου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην πάει η παραμικρή ευκαιρία βελτίωσης του Δήμου χαμένη.

Και περνάω στην πρώτη έκπληξη της βραδιάς. Στο πλαίσιο της θεραπευτικής μουσικής των ασθενών με ΣΚΠ η σοπράνο κα Κάτια Πάσχου, ερμήνευσε Μαρία Κάλλας και άλλα κλασσικά κομμάτια, αποδεικνύοντας ότι η αίθουσα ήταν τελικά μικρή για να χωρέσει το ταλέντο και… την έκταση της φωνής της.

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου με την σοπράνο κ. Κάτια Πάσχου

 

Αφού το κοινό “ζεστάθηκε”, ήρθε η ώρα της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, κου Αναστάσιου Ωρολογά, καθηγητή νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στα συμπτώματα εμφάνισης της ασθένειας, τους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους κλινικής βελτίωσης και φαρμακευτικής αγωγής. Στο τέλος, καταχειροκροτούμενος, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από τον κ. Παπατριανταφύλλου για την πολυετή προσφορά του ιδίου και της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλου τιμά τον καθηγητή Αναστάσιο Ωρολογά

 

Η κα Τσιρούκη Γεωργία κλινική ψυχολόγος αναφέρθηκε στην Ψυχοθεραπεία ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας και με αφορμή μια δική μου ερώτηση, αναφέρθηκε εκτενώς στην συμπεριφορά της οικογένειας, απέναντι στον ασθενή, τονίζοντας πως υπάρχουν ειδικά τμήματα που αφορούν στην διαχείριση της νόσου από τον οικογενειακό περίγυρο. Η κα Δραγανιδάκη Λουκία, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μίλησε για τη διατροφή των ασθενών. Η εικαστικός- ζωγράφος κα Ντονικιάν Μαργαρίτα, αναφέρθηκε στην αξία και τη σπουδαιότητα της τέχνης και της ζωγραφικής στη ζωή των ασθενών και τέλος, ο γυμναστής ειδικής φυσικής αγωγής κος Τάτσης Μάριος μίλησε για την προσαρμοσμένη άσκηση και γυμναστική των ασθενών.

Η δεύτερη έκπληξη, δεν ήταν ένα ακόμα μουσικό διάλειμμα. Ήταν οι συγκλονιστικές ομιλίες της κ. Κούγια και του κ. Βίκτωρα Ρομποτή. Μίλησαν για την εμπειρία του να ζεις με ΣΚΠ και να στέκεσαι στα πόδια σου. Να παίρνεις φάρμακα για να αντέξεις τον πόνο και τελικά να τον κάνεις φίλο σου. Δεν είναι κολλητική η ασθένεια, ούτε κληρονομική. Σε βρίσκει ξαφνικά με τη μορφή ενός πονοκεφάλου και σε ρίχνει γρήγορα στο κρεβάτι. Στο χέρι σου είναι να σηκωθείς, να βρεις την ισορροπία σου και να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως πριν. Όπως είπε και ο Βίκτωρας: Δεν έχω κανέναν εχθρό. Ο εχθρός μου είμαι ΕΓΩ”.

Ο κ. Βίκτωρ Ρομποτής

Υ.Γ: Ο Βίκτωρας, είναι μουσικός και λογικά όση ώρα εγώ γράφω για εκείνον, αυτός θα τα “σπάει” πάνω σε κάποιο stage.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεραπευτική ζωγραφική από την Gallery Mta- ART και τον ζωγράφο κο Σπύρο Κατσίκη ο οποίος αφού είχε σχεδιάσει σε καμβά ένα υπέροχο ζωγραφικό θέμα, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν με πραγματικά χρώματα και το αποτέλεσμα ήταν ένας φανταστικός ζωγραφικός πίνακας ο οποίος προσφέρθηκε ως δώρο στον καθηγητή κον Ωρολογά και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Θα κλείσω, μιλώντας για τα συναισθήματά μου, μετά το πέρας της εκδήλωσης, όση ώρα καθόμουν στο μετρό. Τίποτα δεν έχω. Όλα είναι εντάξει. Στέκομαι, τρέχω, δουλεύω και αγχώνομαι για κουταμάρες. Πέρασα όμορφα, άκουσα ιστορίες και νομίζω πως έκανα φίλους. Αν βαριόμουν, τώρα θα διαβάζατε για ξερές, πολιτικάντικες “αερολογίες”, όμως τελικά ο Γιώργος Παπαντριανταφύλλου, είναι ένας ωραίος τύπος και ο Δήμος του Αγίου Δημητρίου, είναι ένα πρόσφορο έδαφος για μικρά “θαύματα”.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα