Χρίστος Δήμας: Επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. αρθρογραφεί στην "Α"

Γράφει o Χρίστος Δήμας(*)

Από το ξεκίνημα της θητείας της, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει πολιτικές που αποσκοπούν σε μία νέα, συνεχή και δυναμική πορεία ανάπτυξης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και της απασχόλησης, σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών και της ανεργίας, ήταν μερικές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις οποίες – παρά τις πρωτόγνωρες αντίξοες συνθήκες – καταφέραμε να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε.

Η αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εμφανή ανοδική πορεία, όπως αντίστοιχα και ο θετικός τους αντίκτυπος στην τόνωση της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2022 η χώρα μας πέτυχε ρεκόρ 30ετίας των 7,22 δις ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΕΑ), σηματοδοτώντας την σταθερά ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2019. Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που πρόκειται να αποφέρει νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, προχωρήσαμε σε τριπλή αύξηση του βασικού μισθού, από τα 650€ που βρισκόταν το 2019 στα 780€, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αύξησης ύψους 20%. Η οικονομία ενισχύθηκε με την δημιουργία περίπου 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ανεργίας από το 17,5% – που την άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 – στο 10,8%. Ενώ, συμπληρωματικά υπήρξε μία σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια που προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στην κρίση της πανδημίας. Παράλληλα καθιερώθηκαν περισσότερες από 55 μειώσεις φόρων, καθώς και μέτρα για την στήριξη των συνταξιούχων, όπως μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και μείωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, που αντιστοιχεί σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών συνταξιούχων.

Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων, του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, με περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη  μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ

Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή με δανεικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντιθέτως, με εθνικούς πόρους, χάρη στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη και την ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Αποπληρώσαμε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν τον δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την οικονομία μας να απελευθερώνεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται με την τόνωση της θέσης της χώρας μας στις διεθνές αγορές, καθώς και με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας. Έτσι, με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής ως Κυβέρνηση, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποφέρει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οφέλη για την οικονομία, με ευκαιρίες ευημερίας για όλους τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, αντί ελλείμματος, όπως αντίστοιχα αύξηση του ΑΕΠ κατά 26 δισ. ευρώ και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 23%. Καταγράψαμε, δηλαδή, τη μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά, δημοσιονομική βελτίωση.

Τα εν λόγω στοιχεία λειτουργούν ως απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και κινείται πλέον με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων, του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, με περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη  μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Μάλιστα, το προηγούμενο έτος η Ελλάδα αναπτύχθηκε σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ και φέτος προβλέπεται ότι θα υπερτερεί.

Έτσι, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις αντιξοότητες, έχουμε καταφέρει την αξιοσημείωτη ισχυροποίηση της Ελλάδας σε οικονομικό, αναπτυξιακό και αμυντικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, διότι η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις που αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία. Και σε ένα τόσο αβέβαιο παγκόσμιο, αλλά και περιφερειακό περιβάλλον, η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη όσο ποτέ την πολιτική σταθερότητα, με δυναμική προοπτική και ισχυρή οικονομία.

Επόμενός μας στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η περαιτέρω αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας, η στήριξη της νέας γενιάς και των γυναικών, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, που θα αποφέρουν δυναμική τροχιά ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα.

 

(*) Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα