Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός αρπάζει θέση στο Champions League

Με αυτούς που κέρδισαν τον Ολυμπιακό, λύσεις από τον πάγκο και ψυχολογία στο ζενίθ, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το αποτέλεσμα του Φαλήρου. Οι πράσινοι με νέα λογική στα play offs και φορμάρισμα παικτών που είναι κλειδιά για τ’ αποτελέσματα, θα προσπαθήσουν ν’ αρπάξουν την ευκαιρία κόντρα στον ΠΑΟΚ και χωρίς… Αϊτόρ

Το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ μπορεί να δεσπόζει στο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής των play off, όμως εξίσου σημαντικό είναι και το Κυριακάτικο ματς της Τούμπας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.

Το «τριφύλλι» περιμένει πως και πως να εκμεταλλευτεί τη βαθμολογική απώλεια που θα προκύψει στο Καραϊσκάκη. Αν χάσει η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός με νίκη στη Θεσσαλονίκη παίρνει κεφάλι τριών πόντων. Στην περίπτωση που ηττηθεί ο Ολυμπιακός, θα συνεχίσει μέχρι τέλους τη μάχη του τίτλου και ουσιαστικά θα διασφαλίσει εισιτήριο για το Champions League, καθώς η διαφορά απ’ τους ερυθρόλευκους θα εκτοξευθεί στους εννέα βαθμούς, πέντε στροφές πριν το τέλος.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνωρίζει πολύ καλά πως το ματς της Τούμπας είναι κλειδί για την πορεία του «τριφυλλιού» και το διάστημα των διακοπών του Πάσχα, δούλεψε οργανώνοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε μέσα από τις προπονήσεις να καταλήξει ανακατεύοντας την τράπουλα, στο σχήμα που θα μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα.

Σε 8 μέρες στον Παναθηναϊκό θα παιχτούν οι κόποι μιας χρονιάς. Μετά το Κυριακάτικο ματς της Τούμπα, το «τριφύλλι» πάει την Τετάρτη στο Βόλο και στη συνέχεια την Κυριακή 29 Απριλίου υποδέχεται την ΑΕΚ. Σε αυτό το σημείο, ο Σέρβος τεχνικός έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί πολλές λύσεις, καθώς επιστρέφει και ο Σάρλια.

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, υπήρξε ένα ”κλειστό” rotation από τον Γιοβάνοβιτς, σχεδόν προβλέψιμο, διότι ήθελε η ομάδα να ”δεθεί” και να παρουσιάσει συνοχή. Αυτό χρειαζόταν χρόνο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα απέκτησε και νέους παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί στην προετοιμασία. Μόνο όταν η περίσταση το απαιτούσε, λόγω τραυματισμών ή τιμωριών, είχαμε αλλαγή πλεύσης στη λογική των περιορισμένων επιλογών.

Στα playoffs ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποφάσισε ν’ ανακατέψει περισσότερο την τράπουλα. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει νοοτροπία ακόμη και στην προσέγγιση για τον τρόπο ποδοσφαίρου του. Επιβάλλεται να γίνει πέρα από προσαρμοστικός που ήταν και πιο επιθετικός. Το πάθημα στο ματς με το Βόλο, έστω και αν χάθηκε στις καθυστερήσεις το πέναλτι και οι δύο πολύτιμοι βαθμοί έγινα μάθημα.

Η περίοδος των διακοπών λειτούργησε για τον Παναθηναϊκό περισσότερο ευεργετικά από κάθε άλλη ομάδα. Σημαντικό είναι πως ξεκουράστηκαν οι παίκτες του. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν …ανάσες. Οι πράσινοι φόρτισαν τις μπαταρίες τους.

Η προσθήκη έξτρα παικτών την χειμερινή μεταγραφική περίοδο έδωσε αυτό που ήταν απαραίτητο για την ομάδα. Ο Γιοβάνοβιτς έχει περισσότερες λύσεις πλέον. Όταν γυρίζει στον πάγκο τον βλέπει γεμάτο. Στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι παίκτες χρειάστηκαν να απουσιάσουν λόγω καρτών και μικροτραυματισμών. Η ομάδα το πλήρωσε! Τώρα το έργο άλλαξε. Ο Ιβάν έφτιαξε μια ομάδα συνόλου που πλέον έχει κι εναλλακτικές λύσεις. Ο Παναθηναϊκός εξάλλου δεν έχει υποχρεώσεις στο κύπελλο εδώ και αρκετό καιρό, όταν ΑΕΚ και Ολυμπιακός είχαν πρόσθετα δύο μεταξύ τους εξουθενωτικά σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο ντέρμπι.

Στα play off έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 19 παίκτες απ’ τον Ιβάν και σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη 3. Το πρόγραμμα γίνεται ολοένα και πιεστικό και όλοι οι παίκτες θα χρησιμοποιηθούν, για να πάρει ”ανάσες” το ρόστερ.

Το απόλυτο σε λεπτά συμμετοχής έχουν οι Μπαρτ Σένκεφελντ και Χουάνκαρ. Από την άλλη μόνο πέντε παίκτες έχουν αρχίσει βασικοί σε όλα τα παιχνίδια (Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Παλάσιος, Τσέριν). Επιπλέον  οι 17 απ’ τους 19 “πράσινους” που έχουν αγωνιστεί έχουν τουλάχιστον μία “βασική” συμμετοχή (οι Τσόκαϊ και Βέρμπιτς είναι οι μόνοι που έχουν μπει μόνο ως αλλαγές).

Έτσι θα συνεχίσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και για να μην πέσουν οι ρυθμοί, λόγω αυξημένης κούρασης.

Ο Φώτης Ιωαννίδης, αλλά και ο Ζβόνιμιρ Σάρλια έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους και είναι ετοιμοπόλεμοι για το ματς με τον ΠΑΟΚ. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα 1-2 από την Τούμπα, κάνοντας την ανατροπή με δυο γκολ του Αϊτόρ.

Σε φόρμα την κρίσιμη περίοδο

Οι ομάδες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκονται σε φόρμα στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Ο Σέρβος τεχνικός έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, την οποία εφαρμόζει και στον Παναθηναϊκό.

Ο προπονητής έχει κάθε δικαίωμα να είναι χαρούμενος αφού έχει δει την αγωνιστική εικόνα αρκετών παικτών του να βελτιώνεται στην πιο κρίσιμη «καμπή» της σεζόν, εκεί όπου θα κριθούν όλα. Κάποιοι έδειξαν σημάδια ανάκαμψης από την εκτός έδρας νικηφόρα επικράτηση επί του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και άλλοι, από το 2-0 επί του Ολυμπιακού, δηλαδή, στα ματς όπου οι έξι βαθμοί κατάφεραν να «διαγράψουν» όσο περισσότερο γίνεται την απώλεια απέναντι στο Βόλο.

Αντράζ Σπόραρ, Φακούντο Σάντσες, Χόρντουρ Μάγκνουσον και Μπερνάρ, ήταν απόλυτα καθοριστικοί στα τελευταία παιχνίδια και μέσω αυτών, κατάφεραν να αφήσουν πίσω τα διαφορετικά προβλήματα που ο καθένας αντιμετώπιζε και αποτελούν τα κλειδιά των τελευταίων επιτυχιών του Παναθηναϊκού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα