Σταθερή οικονομία το επίτευγμα Κυριάκου

Η αναβάθμιση από τους επενδυτικούς οίκους, η απορρόφηση των κονδυλιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση

Όπως είναι γνωστόν οι πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου όταν κληθούν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους και την κυβέρνηση επιλέγουν έχοντας ως προτεραιότητα την οικονομική τους κατάσταση και το μέλλον των παιδιών τους. Και μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει λάβει ουκ ολίγα μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια, αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο δεν τα έχει καταφέρει στο μέτρο που θα ήθελε η κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά, λοιπόν, τις αντιδράσεις των απλών πολιτών για την ακρίβεια στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας είναι από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει στην διπλή-τουλάχιστον-εκλογική αναμέτρηση, στις 21 Μαΐου και στις 2 Ιουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μαξίμου το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει την στρατηγική της σταθερότητας της χώρας με βάση την οικονομία και τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κάλυψη και υπέρβαση του επενδυτικού κενού και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2027 είναι ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και το αφήγημα που θα προτάξει το Μαξίμου είναι ότι «για να υπάρξει η επιθυμητή λύση σε κάθε ένα αυτά τα θέματα, απαιτεί οι εκλογές να έχουν ως αποτέλεσμα μια σταθερή κυβέρνηση 4ετίας, η οποία θα πρέπει να έχει την απαραίτητη σύμπνοια και την κοινοβουλευτική δύναμη να παίρνει σοβαρές αποφάσεις».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου έχουν σε περίοπτη θέση στην στρατηγική τους τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Moody’s και της Fitch, Στέφεν Ντάϊκ και Άλεξ Μουσκατέλι, αντίστοιχα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα για την οικονομία. Οι δύο οικονομολόγοι ήταν ξεκάθαροι, βάζοντας πλάτη επί της ουσίας στο κυβερνητικό αφήγημα: «Η Αθήνα έχει τις προϋποθέσεις να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Περιμένουμε να ακούσουμε την οικονομική πολιτική και το πώς αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη».

Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η άνοδος στην επενδυτική βαθμίδα που θα αναβαθμίσει οριζόντια την ελληνική οικονομία, αν η κυβέρνηση που θα εκλεγεί είναι βιώσιμη και συνεπής με τις οικονομικές της εξαγγελίες, θα αποτελέσει κι ένα από τα όπλα του κυβερνώντος κόμματος στην προεκλογική αρένα. Μάλιστα το στέλεχος της JP Morgan, τέως γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, έδωσε και άλλον έναν λόγο για τον οποίο η πολιτική σταθερότητα θα έχει μεγάλη σημασία. Είπε ότι «η ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα, θα είναι το τέλος της αρχής για την Ελλάδα. Μετά την κατάκτηση της, η Ελλάδα θα συγκρίνεται με οικονομίες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία. Συνεπώς, ο ισχυρότερος ανταγωνισμός θα απαιτήσει συνέχιση της βελτίωσης της οικονομίας ώστε κάποια στιγμή να αισθανθεί άνετα ανάμεσα στις οικονομίες αυτές».

Ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους είναι κι αυτός των επενδύσεων. Κι εδώ για να λέμε και του στραβού το δίκιο η κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει να επιδείξει θετικό πρόσημο. Όπως τονίζουν οικονομικοί παράγοντες «οι προσπάθειες εθνικοποίησης της βιομηχανίας που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, τις οποίες μοιραία θα ακολουθήσει και η ΕΕ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, προϋποθέτουν σταθερή κυβέρνηση ώστε να μπορεί να δει από μακριά τις ευκαιρίες και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να τις αξιοποιήσει».

Η Ελλάδα, έχει γίνει από το 2019 προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ, με το κεφάλαιο να αυξάνεται συνεχώς. Επίσης η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει το Ελλάδα 2.0 χωρίς αστοχίες και καθυστερήσεις. Από το 2021 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει απορροφήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ προερχόμενα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την αποστολή να απορροφήσει περίπου το 90% των πόρων που πρόκειται να διατεθούν μέχρι τα μέσα του 2026 προς την Ελλάδα.

Ένα ακόμη δύσκολο έργο το οποίο θα πρέπει να φέρει σε πέρας η επόμενη κυβέρνηση είναι να οριστικοποιήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μέχρι και το 2027. Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα έχει συστήσει με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού μια άτυπη «συμμαχία του Νότου» με την Ιταλία και την Πορτογαλία, για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, που είναι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο στάδιο, που αφορά κυρίως τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, θα είναι η ποσοτικοποίηση των στόχων για το 2024-2027. Η Επιτροπή – ίσως για πρώτη φορά – δίνει επισήμως το περιθώριο σε χώρες που βρίσκονται σε εκλογική διαδικασία να διαπραγματευτούν με μια νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια σαφή εντολή από το εκλογικό σώμα και συνοχή πριν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, συγκεκριμένα όρια δαπανών και στόχους για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη τετραετία.

Δουλειές και καλοί μισθοί

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει εάν δούμε από την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί και την κινδυνολογία για το τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί Στην μείωση της ανεργίας και την τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά την διάρκεια της τετραετίας. Μάλιστα η ατάκα «περισσότερες δουλειές με καλύτερες απολαβές» θα αποτελέσει και σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις εκλογές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, όπου πρόσφατα ο πρωθυπουργός έκανε ειδικά αναφορά: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, ήταν μία χώρα αφιλόξενη για τους νέους της και δεν τους έδινε τις ευκαιρίες που έπρεπε. Η λύση αυτού του προβλήματος είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους για την επόμενη τετραετία εάν μας εμπιστευτούν και πάλι οι πολίτες. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών, ειδικά των νέων, πολύ πιο εύκολη και δημιουργική, ώστε να αισθανθούν ξανά ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους. Σε συνέχεια των δράσεων που έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα με στόχο να δώσουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο».

«Η ανάπτυξη δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, σημαίνει καλύτερα εισοδήματα» είπε ο πρωθυπουργός από την κεντρική πλατεία του Γέρακα, και συνέδεσε το αναπτυξιακό αφήγημα συνολικά με τη στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θέλει να δείχνει ότι οι πιο ευάλωτοι, οι εργαζόμενοι, οι νέες οικογένειες βρίσκονται στην προμετωπίδα του σχεδίου επόμενης τετραετίας, εξ ου έχουν ενταχθεί προγραμματικές προτάσεις μεταξύ άλλων για το «κοινωνικό κράτος», την καθημερινότητα, τη μείωση των ανισοτήτων.

Νέοι και γυναίκες

Στο μυαλό των επιτελών στο Μαξίμου είναι άλλωστε τα «ειδικά κοινά», ορισμένες ζώνες αυξημένου ενδιαφέροντος αλλά και… δυσκολίας, όπως έχουν προκύψει μέσα από την ανάλυση κυλιόμενων μετρήσεων. Σε αυτές εντάσσονται οι νεότερες ηλικίες στις οποίες διατηρεί την επιρροή του ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ευάλωτες ομάδες αλλά και οι γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετρήσεις έχουν δείξει, κατά πληροφορίες, ότι ο γυναικείος πληθυσμός υπερέχει σημαντικά του ανδρικού στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Η προεκλογική στόχευση σε επιμέρους δημογραφικές ή κοινωνικές κατηγορίες ήταν στο επίκεντρο και προ των Τεμπών, ωστόσο μετά την αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου αυτή η επιχείρηση προσέγγισης των απόμακρων ψηφοφόρων συστηματοποιείται.

«Ξέρω καλά ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα, ότι οι νέοι δυσκολεύονται σήμερα να αποκτήσουν στέγη» έλεγε προ ημερών ο πρωθυπουργός από τη Λαμία. «Να θυμίσουμε στις νέες και στους νέους, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780 ευρώ» σημείωνε στην πρώτη μετά τα Τέμπη έξοδό του από το Μαξίμου στο Μαρούσι.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρατευθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη Ν.Δ. να προβάλλει το αρχικό προεκλογικό σλόγκαν «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά» αλλά και με τον Μητσοτάκη να εντείνει την παρουσία του στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα για τους νέους, το TikTok. Αντίστοιχες κινήσεις, βέβαια, κάνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με το βλέμμα στους περίπου 430.000 νεοεισερχόμενους στην κάλπη (17άρηδες και 20άρηδες). Χαρακτηριστική η ψηφιακή καμπάνια του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Κάνε τον θυμό απόφαση αλλαγής» και παραλήπτες τους νέους.

Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει ρίξει δυνατά το χαρτί της στέγης. Καθώς ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η υλοποίηση του πρότζεκτ «Σπίτι μου». Πρόκειται για την έναρξη της χορήγησης άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 24 έως 39 ετών. Που ναι μεν υπάρχουν πολλά θολά σημεία, αλλά στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα προσφέρει λύσεις σε χιλιάδες νέους.

Φροντίδα για τις γυναίκες

Ταυτόχρονα οι γυναίκες βρίσκονται στο γαλάζιο ραντάρ με ενδεικτικές τις αναφορές των κυβερνητικών σε πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί (για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κ.ά.) αλλά και τον προγραμματισμό νέων κινήσεων.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θεραπεία 6.000 γυναίκες, 50 έως 70 ετών που χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» διαγνώσθηκαν με πρώιμα δείγματα καρκίνου του μαστού. Είναι αυτό το κράτος που θέλουμε; Είναι βήματα εκσυγχρονισμού; Είναι» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ειδική εκδήλωση για το δημογραφικό και την οικογένεια προγραμματίζει η αρμόδια υφυπουργός και υποψήφια στον Δυτικό Τομέα, Μαρία Συρεγγέλα.

Τα ζητήματα της οικονομίας(και όχι μόνο η ακρίβεια) θα είναι τα βασικά διλλήματα της κυβέρνησης για να πειστούν οι αναποφάσιστοι πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τη χώρα. Αυτός που έχει χαράξει η Νέα Δημοκρατία με τα επιτεύγματα της τετραετούς θητείας. Έτσι, λοιπόν, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη θα υπενθυμίζουν ότι τήρησαν στο ακέραιο ως κυβέρνηση τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δηλαδή και μειώθηκαν οι φόροι και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και έπεσε η ανεργία και ήρθαν νέες επενδύσεις στη χώρα. Και χάρη όλων αυτών των αποφάσεων που υλοποιήθηκαν, η οικονομία αποδίδει και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μπορεί η κυβέρνηση και δίνει επιδόματα και λαμβάνει μέτρα ανακούφισης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Έτσι θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους πολίτες που κινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, αλλά έχουν τις ίδιες αγωνίες με όλους σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση κι ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό το λόγο μία φράση του πρωθυπουργού που είχε πει σε μία από τις επισκέψεις του στην περιφέρεια αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην υπόλοιπη προεκλογική περίοδο. Είναι το «δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας». Εξάλλου αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι μερίδα πολιτών που ψήφισε Ν.Δ. το 2019 έχει απομακρυνθεί και ζυγίζει άλλες επιλογές, απογοητευμένη από την κυβέρνηση ή έστω σκεπτική, ο πρωθυπουργός έχει πει ουκ ολίγες φορές ότι «μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δε σας προδώσαμε και όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα