Big-4: Βγαίνουν τα μεγάλα όπλα για τον τίτλο

Το πιο απρόβλεπτο  πρωτάθλημα όλων των εποχών μπαίνει στην τελική ευθεία και οι μονομάχοι γυαλίζουν τα ξίφη για την τελική επίθεση στην Super League…

Αν γινόταν ένα γκάλοπ πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος (το περασμένο καλοκαίρι) ότι θα είχαμε τέτοια εξέλιξη στην Super League λίγοι θα έπεφταν μέσα…Η αυλαία της κανονικής περιόδου έφερε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση, τρίτο τον Ολυμπιακό και τέταρτο. Αν οι διαφορές τους στη βαθμολογία πλέον (παραμονές των PlayOffs) είναι μικρές ή μεγάλες θα το δείξει η ιστορία…

Βάση της βαθμολογίας ο Παναθηναϊκός είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, ηΑΕΚ το δεύτερο και ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ μοιράζονται την τρίτη και την τέταρτη θέση στις πιθανότητες. Δεν ήταν εύκολο να το προβλέψει κανείς όταν ξεκινούσε η σεζόν για μερικούς πολλούς λόγους κυρίως όμως γιατί ουδείς περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα έκανε ένα τόσο απροσδόκητα κακό ξεκίνημα, το οποίο βέβαια έκανε μεγάλη προσπάθεια να μαζέψει για να κλείσει τη διαφορά από την κορυφή (στους 5 βαθμούς που είναι σήμερα από τον  Παναθηναικό) στο τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Δεν είναι μόνο αυτό. Η διαφορά του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ σε σχέση με πέρσι είναι αξιοσημείωτη και αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι μεν «πράσινοι» έχουν συγκεντρώσει 19 βαθμούς περισσότερους, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» 13 βαθμούς πιο πολλούς, όταν ο Ολυμπιακός έχει την ίδια ώρα 9 βαθμούς λιγότερους απ΄ότι στο τέλος της περσινής σεζόν.

Πέρα λοιπόν, από το κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, έπαιξε ρόλο ότι τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Παναθηναϊκός (και όχι τόσο ο ΠΑΟΚ που βαθμολογικά είναι περίπου στα ίδια μεγέθη με πέρσι) έφτιαξαν ανταγωνιστικές ομάδες για τον τίτλο.Κοινό σημείο και των δυο το γεγονός ότι πήραν καλούς προπονητής.

Στον Παναθηναϊκό είναι καταλυτική η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η διαφορά της ομάδας των «πρασίνων» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι χαώδης. Εκεί που οι διάφοροι προπονητές γκρέμιζαν (τύπου Πογιάτος, Μπόλονι),ο Σέρβος προπονητής έφτιαξε μια ομάδα που είναι πρώτο φαβορί για τον τίτλο με το …τέταρτο μπάτζετ ανάμεσα στους μεγάλους της Super League. Με χρηματιστηριακή αξία 44 εκατ. ευρώ (όταν του Ολυμπιακού είναι 99 εκ.,της ΑΕΚ 52 εκατ.και του ΠΑΟΚ 56 εκατ.) ο Γιοβάνοβιτς συντελεί ένα θαύμα στο «τριφύλλι» με το να βγάζει …άσους από τα μανίκια. Πρώτα, τον Αϊτόρ, μετά τον Ιωαννίδη και τον Μαντσίνι πλέον που ήρθε τον χειμώνα για να γίνει το πρώτο βιολί στην «πράσινη» ορχήστρα. Aπό τους 42 βαθμούς  πέρσι και την πέμπτη θέση στους 61 και την κορυφήήταν τα «παράσημα» στη στολή πρωταθλητισμού που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός παιχνίδι με το παιχνίδι, αγωνιστική με την αγωνιστική. Το σημαντικό είναι πως το «τριφύλλι» κάλυψε την  διαφορά που είχε από τους διεκδικητές του τίτλου με χαρακτηριστικά την κατοχή μπάλας, την αμυντική σκληράδα και τα περισσότερα τρεξίματα.

Ανάλογα σοβαρή δουλειά έκανε και ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ από το καλοκαίρι. Είναι γενική ομολογία ότι με τον Αργεντινό (και την επιστροφή της ομάδας στην φυσική της έδρα που δίνει άλλη ώθηση στον σύλλογο) οι «κιτρινόμαυροι» έπαιξαν την καλύτερη μπάλα απ΄όλους τους διεκδικητές του τίτλου. Ο 49χρονος τεχνικός είναι ο μόνος μες΄την ομάδα που ξέρει τι σημαίνει πρωταθλητισμός γιατί έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και θα πρέπει να μάθει στους παίκτες του πώς να διαχειρίζονται τα παιχνίδια όταν…στραβώσουν, δηλαδή όταν βρεθούν πίσω στο σκορ.

Η «Ένωση»   αντιδρά λανθασμένα όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ κόντρα στη ροή μιας αναμέτρησης. Συνέβη απέναντι στον Βόλο στη Ριζούπολη, απέναντι στον ΠΑΣ στα Γιάννινα (2-1), απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (2-0) και απέναντι στον Ολυμπιακό (1-3). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι «κιτρινόμαυροι» έβγαλαν μια… πρεμούρα να ισοφαρίσουν άμεσα, έπαιξαν με αφέλεια και με εξαίρεση το παιχνίδι στην έδρα τους, τελικά δέχτηκαν ξανά γκολ χάνοντας το παιχνίδι. Μόνο απέναντι στον Ιωνικό μπόρεσε η ΑΕΚ να γυρίσει παιχνίδι στο οποίο βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ (1-2).

Παρ΄ολ αυτά η ΑΕΚ με τον ασυγκράτητο Λιβάι Γκαρσία σε θέση φορ έχει τις ίδιες πιθανότητες με τον Παναθηναϊκό για να κόψει πρώτη το νήμα αρκεί να μπορέσει να διαχειριστεί τον τίτλο του «φαβορί».

Τον Ολυμπιακό δεν μπορείς ποτέ να τον ξεγράφεις. Μια ομάδα με το DNA του πρωταθλητή στο αίμα της είναι πάντα μες΄το παιχνίδι του τίτλου, όπως φάνηκε και πρόσφατα στη Νέα Φιλαδέλφεια.Το πρωτάθλημα…τώρα αρχίζει για τους «ερυθρόλευκους» και το μαρτυρά η καλή ψυχολογία τους, αλλά και η εμπιστοσύνη –πλέον- προς τον Μίτσελ. Το καλό πρόγραμμα στα PlayOffs σε συνδυασμό με την δίψα του κόσμου μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές υπό την προϋπόθεση ότι ο Ολυμπιακός θα παραμείνει συσπειρωμένος, όπως είναι τώρα, ως το τέλος της διαδικασίας ιδιαίτερα τώρα που στο πρόσωπο του Μπακαμπού βρήκε το γκολ που λείπει από άλλους διεκδικητές του τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ του απρόβλεπτου, αλλά δουλευταρά Λουτσέσκου, ουδείς πίστευε ότι θα βρισκόταν στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικούσαν τον τίτλο διότι η ομάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο με πολλούς νέους παίκτες, αλλά και μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή της. Όμως, ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει ότι ο Δικέφαλος κέρδισε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εκτός έδρας και δεν καταλαβαίνει από έδρες. Τρομερό το μέταλλό του στα ντέρμπι και η πρόοδός του σε αυτοματισμούς και transition με αιχμή του δόρατος, την εφετινή αποκάλυψη που ονομάζεται Κάλεντ Νάρεϊ για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έβγαλε από τα ταμεία του 1,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα