«Κουρεύει» κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Τα «θέλω» του ΣΕΒ και το δίλλημα που θέτει η κυβέρνηση

Με την παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη συνεδρίασε στα μέσα της εβδομάδας το Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και αυτό το «παρών» ήρθε να απαντήσει στα «θέλω» και στις ανησυχίες του κόσμου του επιχειρείν αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της πολιτείας μοιάζει να είναι κοινός τόπος ότι η ευελιξία και η λειτουργικότητα του εργασιακού περιβάλλοντος δεν είναι συνθηματολογικές διακηρύξεις αλλά εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγική απασχόληση, να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας μέσω της διασφάλισης της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Κι αυτή η νομιμότητα περνάει μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων όπως για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση μετράει ήδη 5 μήνες ζωής («ντεμπουτάρισε» την 1η Ιουλίου) στην εγχώρια αγορά εφαρμοζόμενη καταρχάς στο σύνολο των τραπεζών της χώρας και στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή της στις ασφαλιστικές εταιρίες και στις εταιρίες σεκιούριτι, για να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία. Το γεγονός ότι σε αυτό το πεντάμηνο τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ διενήργησαν ελέγχους που αφορούν 38.000 εργαζόμενους και από αυτούς προέκυψαν 8.000 περιπτώσεις καταστρατήγησης του ωραρίου δεν είναι απλώς ένα στατιστικό νούμερο. Αποτελεί την εφαρμογή μίας πολιτικής που καταπολεμά στην πράξη τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μειωθεί περαιτέρω η υπερφορολόγηση της εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ζητά παγίως η επιχειρηματική κοινότητα αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε σημαντικά φορολογικά βάρη ως εργαζόμενοι.

Αυτό ακριβώς εξήγησε στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών από αυτήν που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με το δίλλημα να προσδιορίζεται ως εξής: ή ψηφιακή κάρτα εργασίας και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ή απουσία του μέτρου και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη και στους αστερίσκους του ΣΕΒ για άμεση προσαρμογή των ψηφιακών εργαλείων στις ανάγκες διαφορετικών κλάδων και επιχειρηματικών μεγεθών ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα και τα διοικητικά βάρη που οι εφαρμογές αυτές επιφέρουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση απαντά δια του υπουργού Εργασίας ότι ο σχετικός διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι μακρύς και ενδελεχής, ότι το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κλάδο, ενώ εκφράζεται η πεποίθησή ότι σε σύντομο χρόνο θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του συστήματος, ούτως ώστε να καταγράφεται δίκαια το ωράριο των εργαζομένων, χωρίς να δημιουργείται πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα