Οχι άλλα μέτρα, ναι στο κούρεμα

Τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση της με κορυφαίο αλλά όχι βέβαια μοναδικό παράδειγμα την ελληνική περίπτωση θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Το πρώτο ζήτημα, κατά το ΠΑΣΟΚ, είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα σύμφωνα με την Ιπποκράτους: α. Η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. β. Η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη βέβαια πλευρά σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ, το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς.

Κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, με απόλυτη «ψυχραιμία»- όπως σημειώνεται- αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της. «Το ΠΑΣΟΚ κινείται με καθαρό και ευθύ τρόπο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του, που καλό είναι να τις θυμηθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική του» σημειώνεται από την Ιπποκράτους.

Επαναλαμβάνεται πως «η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής» ενώ στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι επιτυχία δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και χωρίς συντονισμένα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα, μπορούσαν, κατά το ΠΑΣΟΚ, να έχουν προληφθεί, αν είχε γίνει ήδη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας κι αν είχαν εφαρμοστεί απλοί κανόνες λειτουργίας της Βουλής και της Κυβέρνησης. «Αυτό όμως είναι εφικτό και τώρα μέσα από το αμοιβαίο σεβασμό του ιστορικού και πολιτικού ρόλου των κυβερνητικών εταίρων μίας τρικομματικής κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση παλαιού τύπου» τονίζεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα