Διετής απαγόρευση μεταγραφών στην Μπαρτσελόνα!

Την απόφαση να τιμωρήσει την Μπαρτσελόνα με απαγόρευση μεταγραφών για δύο μεταγραφικές περιόδους πήρε η FIFA, η οποία διαπίστωσε παράβαση -από μεριάς των Καταλανών- κανονισμού που αφορά τις μεταγραφές παικτών κάτω των 18 ετών. Επιπλέον, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

«Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA επέβαλε κυρώσεις στην ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου και στην ισπανική ομάδα Μπαρτσελόνα για παραβάσεις που αφορούν τη διεθνή μεταγραφή και την καταγραφή των ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών .

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν αρχικά έπειτα από έρευνες του συστήματος παρακολούθησης μεταγραφών (FIFA TMS) κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και στη συνέχεια από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA , ως μέρος της πειθαρχικής διαδικασίας . Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας και η Μπαρτσελόνα βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει πολλές διατάξεις που αφορούν τη διεθνή μεταγραφή και την πρώτη καταγραφή των μη – Ισπανών ανηλίκων στον σύλλογο, καθώς και άλλους σχετικούς κανονισμούς σχετικά με την εγγραφή και τη συμμετοχή ορισμένων παικτών σε εθνικές διοργανώσεις . Οι έρευνες αφορούν διάφορες περιπτώσεις ανήλικων παικτών που έχουν καταχωρηθεί και συμμετείχαν σε αγώνες με τον σύλλογο σε διάφορες περιόδους μεταξύ 2009 και 2013 .

Επί του παρόντος , η κύρια διάταξη σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο των διεθνών μεταφορών είναι το άρθρο 19 του Κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών ( οι «Κανονισμοί» ) . Σύμφωνα με το άρθρο19, διεθνείς μεταγραφές ποδοσφαιριστών επιτρέπονται μόνον εάν ο ποδοσφαιριστής είναι ηλικίας άνω των 18 ετών. Ωστόσο, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι οι διεθνείς μεταγραφές των ανήλικων παικτών επιτρέπονται σύμφωνα με τρεις περιορισμένες περιπτώσεις , και οι εξαιρέσεις αυτές μπορούν να χορηγούνται μόνο μετά από αξιολόγηση από την υποεπιτροπή της Επιτροπής Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών .

Από την άποψη αυτή , η Πειθαρχική Επιτροπή τόνισε ότι η προστασία των ανηλίκων στο πλαίσιο των διεθνών μεταγραφών αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και νομικό ζήτημα που αφορά όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο ποδόσφαιρο . Πάνω απ ‘όλα, η επιτροπή τόνισε ότι ενώ οι διεθνείς μεταγραφές θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι ευνοϊκές για την αθλητική καριέρα ενός νεαρού παίκτη, είναι πολύ πιθανό να είναι αντίθετες προς το συμφέρον του παίκτη ως ανήλικος. Με βάση την ανάλυση αυτή, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “το συμφέρον της προστασίας της σωστής και υγιούς ανάπτυξης του ανηλίκου ως σύνολο πρέπει να υπερισχύσει σε σχέση με τα αμιγώς αθλητική συμφέροντα”.

Όσον αφορά την εν λόγω υπόθεση, η Μπαρτσελόνα έχει βρεθεί να παραβαίνει το άρθρο 19 του κανονισμού στην περίπτωση δέκα ανήλικων παικτών και να έχει διαπράξει αρκετές άλλες ταυτόχρονες παραβάσεις με άλλους ποδοσφαιριστές.

Η Πειθαρχική Επιτροπή θεώρησε τις παραβάσεις ως σοβαρές και αποφάσισε να τιμωρήσει την ομάδα με την απαγόρευση της μεταγραφής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για δύο πλήρεις και συνεχείς περιόδους μεταγραφών, μαζί με ένα πρόστιμο 450.000 ελβετικών φράγκων (σ.σ. περίπου 370.000 ευρώ). Επιπλέον, στον σύλλογο χορηγήθηκε προθεσμία 90 ημερών για να τακτοποιήσει την κατάσταση όλων των ανήλικων παικτών.

Όσον αφορά την ισπανική ομοσπονδία, η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε ότι η ένωση είχε παραβιάσει το άρθρο 19 των κανονισμών και άλλων διατάξεων στο πλαίσιο της μεταγραφής και της πρώτης εγγραφής συγκεκριμένων ανήλικων παικτών. Από την άποψη αυτή, η ομοσπονδία της Ισπανίας τιμωρείται με πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων (σ.σ. 400.000 ευρώ) και της χορήγησε προθεσμία ενός έτους για να τακτοποιήσει το κανονιστικό της πλαίσιο και το υφιστάμενο σύστημα για τη διεθνή μεταγραφών των ανηλίκων ποδοσφαιριστών», αναφέρει μεταξύ άλλων το σκεπτικό της απόφασης της FIFA.

Δεν ανησυχούν στη Βαρκελώνη
Πάντως στην Μπαρτσελόνα δεν δείχνουν να ανησυχούν. «Είμαστε ήρεμοι. Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Έχουμε 90 ημέρες για να εξηγήσουμε γιατί κλείσαμε αυτούς τους παίκτες», σημειώνουν από το στρατόπεδο των «μπλαουγκράνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα