Στο προσκήνιο τα «20 χρόνια σαχλαμάρας»

Η αξιοποίηση Τζουμάκα από τον Τσίπρα θύμισε σε πολλούς το ανέκδοτο «που πας ρε Καραμήτρο»

Την φράση «που πας ρε Καραμήτρο;» την γνωρίζουμε όλοι και συνήθως χρησιμοποιείται όταν προσπαθούμε να προσγειώσουμε τον συνομιλητή μας, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει κάτι πέραν των δυνάμεων του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα υπάρχει κι ένα σχετικό ανέκδοτο. Πρωταγωνιστής στο ανέκδοτο νεοσύλλεκτος φαντάρος ονόματι Καραμήτρος, τον οποίο προσπαθούν με ήπιο τρόπο, για να μην τρομάξει, να ενημερώσουν ότι ο πατέρας του αποδήμησε. Έτσι στο πρωινό προσκλητήριο ο διοικητής ζητάει από τους στρατιώτες να παραταχθούν σε οριζόντια γραμμή και δίνει το παράγγελμα: «Όσοι έχουν πατέρα να κάνουν ένα βήμα μπροστά». Ανάμεσα σε αυτούς που εκτελούν το παράγγελμα και ο Καραμήτρος που κάνει το βήμα μπροστά. Οπότε ο διοικητής τού φωνάζει: «Πού πας ρε Καραμήτρο

Τι σχέση έχει το all time classic ανέκδοτο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Απλά αυθόρμητα το θυμηθήκαμε μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να χρίσει τον 76χρονο Στέφανο Τζουμάκα ως επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης. Δηλαδή ο Τζουμάκας θα προτείνει την στρατηγική του κόμματος ενόψει των εκλογών, όπου σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά», παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται τουλάχιστον οκτώ μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς σκέφτηκαν στην Κουμουνδούρου, ότι με τον κ. Τζουμάκα που… βράζει το αίμα του και διακρίνεται παραδοσιακά με την αντιδεξιά ρητορική του το κόμμα θα πραγματοποιήσει άλματα.

Σύμφωνα με όσα λένε οι παλιοί ΠΑΣΟΚοι που έχουν συνυπάρξει με τον Τζουμάκα από το 1974 και την εποχή της ΕΦΕΕ «ο Στέφανος δεν φημιζόταν ποτέ για τις αρετές του στον οργανωτικό τομέα. Ακόμη και οι σκέψεις του για την στρατηγική ήταν πολύπλοκες και δύσκολα υλοποιήσιμες». Ο Τζουμάκας αν και εκλεγόταν επί 26 χρόνια βουλευτής στην Β’ Αθήνας (1981-2007), εν τούτοις η αξιοποίηση του σε υπουργικούς θώκους ήταν πολύ μικρή. Την τελευταία φορά που ήταν σε Υπουργικό Συμβούλιο ήταν την διετία 1996-1998 ως υπουργός Γεωργίας. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον έδιωξε επειδή σε μία κρίσιμη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητείτο η νέα ΚΑΠ δεν τα πήγε καλά και τον πήρε ο ύπνος. Ο ίδιος μύθος αναφέρει ότι τον Κώστα Σημίτη ενημέρωσε τηλεφωνικά ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας και ότι χάρη στον αείμνηστο Θέμελη δεν τον έδιωξε πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες.

Ο Βερναρδάκης και ο Τζουμάκας

Το ερώτημα που τίθεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού τοπίου είναι «τι μπορεί να προσφέρει ο Τζουμάκας στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές;». Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί ψηφοφόροι που έχουν ξεκινήσει να ψηφίζουν από το 2010 και την εποχή των μνημονίων αγνοούν ακόμη και το όνομα Τζουμάκας. Οι πιο παλιοί, που σίγουρα τον γνωρίζουν, έχουν ήδη κατασταλάξει και δεν περιμένουν από τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να τους καθοδηγήσει. Εξάλλου ουδείς μπορεί να ξεχάσει τι είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, που δεν επιθυμούσε την συμπόρευση του Τζουμάκα με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Στέφανε, 20 χρόνια σαχλαμάρας δεν διαγράφονται έτσι».

Προφανώς ο Χριστόφορος Βερναρδάκης -λόγω και της προϊστορίας του στο ΠΑΣΟΚ- γνώριζε τον Τζουμάκα για την αγάπη του στη νυχτερινή Αθήνα, τις ατελείωτες θεωρητικές συζητήσεις στο Φίλιον, που φυσικά δεν κατέληγαν πουθενά, αλλά και την απίθανη έχθρα του σε όλους όσοι δήλωναν φιλελεύθεροι. Όπως φυσικά και τα απίθανα λογύδρια του κατά της Θάτσερ στα καφενεία στις γειτονιές της Β’ Αθήνας, όπου υμνούσε το δίκιο του λαού.

Αναμφίβολα η επιλογή του Τζουμάκα προξένησε ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια ακόμη κι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσπαθούσαν να δώσουν εξήγηση σε αυτή την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Τζουμάκας εξελέγη στην πρώτη εικοσάδα – με γραμμή από το προεδρικό σύστημα- στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά για μια ψήφο έμεινε εκτός Πολιτικής Γραμματείας. «Ο Αλ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή τον αποκαθιστά πολιτικά και αναθέτοντάς του την πολιτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον θέτει στην βιτρίνα του κόμματος και βέβαια στην πρώτη γραμμή των εκλογών», μας είπε πηγή της Κουμουνδούρου. Αλλά εάν στη βιτρίνα έχεις έναν 76χρονο πως θα πείσεις τη νέα γενιά ότι έχεις όραμα για το μέλλον;

Το σκληρό ροκ

Βέβαια ο λόγος της αξιοποίησης του κ. Τζουμάκα έχει να κάνει και με μήνυμα που στέλνει ο κ. Τσίπρας προς τους παλιούς ΠΑΣΟΚτζήδες, ότι «η Κουμουνδούρου με ανοιχτές αγκάλες περιμένει το παλιό ΠΑΣΟΚ». Όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό…

Στο πλαίσιο της παλινόρθωσης του παλιού αεριτζίδικού ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε και το σκληρό ροκ, που για πρώτη φορά εισήγαγε στον πολιτικό διάλογο ο Κώστας Λαλιώτης στις αρχές του 2000. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι από τότε ακολούθησαν την τακτική του σκληρού ροκ δεν δικαιώθηκαν, προφανώς διότι και οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις κοκορομαχίες και αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις. Γι’ αυτό κάποιος παλιός πολιτικός έλεγε «όσοι δεν έχουν να προτείνουν υλοποιήσιμες λύσεις φωνασκούν».

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι έχει λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου. Όμως προτιμά τις κραυγές βάζοντας στο κάδρο και ζητήματα ηθικής, δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Αρκετά είναι τα στελέχη που πιστεύουν πως πολώνοντας το κλίμα θα αναδειχθεί ότι το «αδύνατο σημείο» του Μαξίμου είναι τα θέματα διαφθοράς με εμπλοκή κάποιων βουλευτών, αλλά και παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας σε υποθέσεις απευθείας αναθέσεων. Και πως παράλληλα το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Προφανώς οι σύντροφοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως με το σκληρό ροκ θα ξεχάσουν οι πολίτες τα δύο Ειδικά Δικαστήρια όπου στο εδώλιο ήδη κάθεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ ετοιμάζεται οσονούπω και ο Νίκος Παππάς.

Με το σκληρό ροκ ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καλύψουν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν τους επιτρέπει ούτε όνειρα να έχουν για πρωτιά στις εκλογές. Τρανό παράδειγμα οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ή τα Δωδεκάνησα. Ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και σε Ηλεία, Αχαΐα, όπου κι εκεί το ΠΑΣΟΚ κόβει ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστια ζητήματα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και βεβαίως στη Βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί αυτές τις περιοχές με στόχο να απαλύνει τις εντυπώσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα