Εσωτερικός πονοκέφαλος

Η κυβέρνηση απέσπασε τα εύσημα για την πορεία της οικονομίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για συναντήσεις με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του πριν από τις ευρωεκλογές η χώρα θα βγει στις αγορές παράλληλα με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που προήλθε από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα η εκταμίευση της δόσης των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει μπεις τις ράγες, οπότε οι θετικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Επίσης στο Μαξίμου θεωρούν καλή είδηση και το γεγονός ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους θα ανοίξει επισήμως το καλοκαίρι, αν και ήθελαν να γίνει από τώρα.

Όλο αυτό το σκηνικό επανέφερε στην επικαιρότητα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τα οποία τα διαψεύδει επισήμως το Μαξίμου. Ωστόσο οι πονοκέφαλοι για τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο είναι στο εσωτερικό της χώρας. Ο βασικός πονοκέφαλος ακούει στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στέλνοντας ένα μήνυμα στο κόμμα του ότι είναι παρόν. «Ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε εν είδη απειλής ο Ευ. Βενιζέλος μετά τις δύο συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό την Δευτέρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς όπως λένε ενεργοποιήθηκαν οι εφεδρείες. Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης υπερψήφισαν, ενώ αν χρειαζόταν το ίδιο θα έπρατταν και οι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜ.ΑΡ. Όλοι τους προσδοκούν μία θέση στην επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά με τον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Πρόβλημα

Η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου δεν είναι πρόβλημα μόνο του κ. Βενιζέλου αλλά και του κ. Σαμαρά στον βαθμό που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Βέβαια μέχρι τις ευρωεκλογές δεν υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια και ο κίνδυνος είναι περιορισμένος. Ωστόσο και μόνο μέσω των βουλευτών του ελέγχει ο κ. Παπανδρέου μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Εάν όμως όπως διαφαίνεται ο κ. Παπανδρέου πάτησε το κουμπί που ενεργοποιεί τις φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά θα συναντήσει προσκόμματα. Ακόμη κι αν διατηρήσει μία κυβερνητική πλειοψηφία -αφού υπάρχουν κι άλλοι νυν ανεξάρτητοι βουλευτές που θα λειτουργήσουν σαν μαξιλαράκια- δεν μπορεί να περάσει μείζονες αποφάσεις όπως η βιωσιμότητα του χρέους.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα