Ο Τσίπρας και οι σκουριασμένες αντιλήψεις

Η επίσκεψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και η προγραμματισμένη ομιλία του σε κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση στην Ιερισσό, προκάλεσαν ένταση και αντιδράσεις από εκείνους που εργάζονται και ζουν από την επένδυση στην περιοχή.

Το πρωί της Τετάρτης, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» και της «El Dorado» περίμεναν την αυτοκινητοπομπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στην περιοχή χωρίς προστασία παρά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, σταμάτησε για να συζητήσει μαζί τους. Στην ολιγόλεπτη συνάντηση δέχθηκε την επίθεση των εργαζομένων, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγόρησαν ότι βάζει σε κίνδυνο τη δουλειά τους.
Όπως είχε αναδείξει η «Α» στις 25/05, η επένδυση, στην οποία απασχολείται εργατικό δυναμικό-κάτοικοι της περιοχής από τη Β. Ελλάδα, έχει γίνει πολιτικό θέμα και έχει διχάσει κατοίκους που αντιδρούν στα εργοτάξια στην περιοχή. Καταδρομικές επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους εκτεθειμένους –η επίθεση τον περασμένο Σεπτέμβρη στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου στις Σκουριές– ανάγκασαν την Πολιτεία να λάβει μέτρα. Κανείς όμως δεν φρόντισε να πάρει απόφαση για να συνοδεύσει την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γινόταν άραγε αν οι εργαζόμενοι είχαν άλλες διαθέσεις και σημειώνονταν επεισόδια;

Και μπορεί μεν η «Ελληνικός Χρυσός» να αρνείται την αστυνομική παρουσία στον χώρο του εργοταξίου, καθώς και την οποιασδήποτε μορφής προστασία, αφού θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τόσο τους εργαζόμενους όσο και την περιουσία της, την ίδια ώρα όμως αρνείται και να καταθέσει εγγράφως την… άρνησή της.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις Σκουριές Χαλκιδικής την περασμένη Τετάρτη έδωσε την ευκαιρία στους υπέρμαχους της επένδυσης να παραθέτουν τις θέσεις τους στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτοικοι – εργαζόμενοι στα ορυχεία χρυσού από 12 από τα 16 χωριά της περιοχής επέδωσαν ψήφισμα στον Αλ. Τσίπρα και υπογράφουν ως «Σιωπηρή πλειοψηφία που θέλει την επένδυση».

Στην ομιλία του ωστόσο ο Αλ.Τσίπρας, σε υψηλούς τόνους, αναφέρθηκε σε «λεηλασία της κυβέρνησης», ενώ επεσήμανε με νόημα πως «καμία επένδυση με βία και την τοπική κοινωνία απέναντι δεν μπορεί να προχωρήσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα