Το καλοκαίρι των… μικρών

Το καλοκαίρι που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυτό των «μικρών», αφού τρεις ελληνικές ομάδες –όχι από τις… πρωτοκλασάτες– θα συμμετάσχουν στο Europa League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Οι δύο από αυτές έχουν μια γνώση από τα ευρωπαϊκά… κατατόπια, αφού έχουν λάβει ξανά μέρος στον θεσμό, ενώ η τρίτη θα κάνει την παρθενική της συμμετοχή μετά από μία «ονειρική» σεζόν, την καλύτερη στην ιστορία της.

Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα ετοιμάζονται για το «μεγάλο» καλοκαίρι τους, αφού σε αυτό θα υλοποιηθεί το «όνειρο» κάθε ομάδας της Super League από τις λεγόμενες «μικρές», δηλαδή το να παίξει σε κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους, αφού ειδικά για τους Ηπειρώτες το διάστημα μέχρι το παρθενικό τους παιχνίδι στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν είναι μεγάλο.

Με την… ησυχία του ο Ατρόμητος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ατρόμητος είναι ο μεγάλος ευνοημένος της υπόθεσης, αφού η ευρωπαϊκή του περιπέτεια θα ξεκινήσει προς το τέλος του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, οι Περιστεριώτες που εξασφάλισαν το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο τερματίζοντας 2οι στα play offs της Super League, θα λάβουν μέρος απ’ ευθείας στα play-off του Europa League. Κάτι που σημαίνει ότι θα δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι στις 22 Αυγούστου, τέσσερις (ή πέντε) ημέρες μετά την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να «τρέξουν» περαιτέρω, αλλά καλούνται απλώς να ετοιμαστούν φυσιολογικά για τη νέα σεζόν της Super League.

Βέβαια, οι «κυανόλευκοι» έχουν αρχίσει ήδη τις «ζυμώσεις» για τον προγραμματισμό της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Γιώργος Σπανός ήρθε σε συμφωνία με τον Γιώργο Παράσχο και ο δεύτερος θα παραμείνει για άλλον ένα χρόνο στο «τιμόνι» της ομάδας. Από εκεί και πέρα, σε πρώτο πλάνο είναι οι ανανεώσεις συμβολαίων των ποδοσφαιριστών που έχει εισηγηθεί ο Μακεδόνας τεχνικός την παραμονή τους. Στη λίστα αυτή βρίσκονται οι Ράντμαν Πίτου, Ουντότζι και Νάστος.

Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση των Φυτανίδη και Σκόνδρα. Του πρώτου το συμβόλαιο έληξε, ενώ για τον δεύτερο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Μπολόνια και αναμένεται η επίσημη πρόταση. Βέβαια, δεν αποκλείεται ο Σκόνδρας να εξαντλήσει το συμβόλαιό του, δηλαδή να μείνει στην ομάδα μέχρι τον Δεκέμβριο αν η ιταλική, ή κάποια άλλη ομάδα δεν κινηθεί άμεσα για την απόκτησή του. Σε κάθε περίπτωση, για τη θέση του Σκόνδρα θα προωθηθεί από την ομάδα νέων ο Παπουτσογιαννόπουλος και λογικά δύσκολα θα γίνει κάποια μεταγραφή. Από εκεί και πέρα, ο Ατρόμητος θα κινηθεί δεδομένα για την απόκτηση επιθετικού, ενώ ανοικτό είναι και το θέμα του Σουμπίνιο. Οι Περιστεριώτες θέλουν να διατηρήσουν τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό στο ρόστερ τους για άλλη μία σεζόν, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από αυτούς, καθώς ο παίκτης ανήκει στον Ολυμπιακό. Αν, πάντως, δεν είναι στα πλάνα του Μίτσελ, θα γίνει προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ο δανεισμός του για ακόμη έναν χρόνο.

Αστέρας σε… εγρήγορση

Κατά πολύ αλλαγμένο ενδέχεται να είναι το ρόστερ του Αστέρα Τρίπολης στη νέα σεζόν. Βέβαια, οι Αρκάδες έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση του προγραμματισμού τους, αφού θα «ριχτούν» πιο σύντομα στην ευρωπαϊκή «μάχη» από τον Ατρόμητο. Συγκεκριμένα, οι Πελοποννήσιοι θα λάβουν μέρος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, με την πρώτη αναμέτρηση να είναι προγραμματισμένη την 1η Αυγούστου.

Ήδη, ο Σάκης Τσιώλης έχει αποφασίσει για το ποιοι παίκτες δεν θα συνεχίσουν στον Αστέρα και την «πόρτα» της εξόδου θα περάσουν μετά τον Άλβαρες και οι Χουανίτο, Λέντσε, Σέτι και Καστέλς που δεν έπεισαν τον Καρδιτσιώτη τεχνικό για την αξία τους. Επίσης, τους Αρκάδες αποχαιρέτησε και ο Μάρτον Φούλοπ, ο οποίος δεν θέλει να συνεχίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Βέβαια, για τη θέση του τερματοφύλακα δεν αποκλείεται να μη γίνει κάποια μεταγραφή, καθώς οι Μπαντής και Γεωργακόπουλος που πήραν ευκαιρίες φέτος, όσο ο Ούγγρος ήταν τραυματίας, τα πήγαν πολύ καλά και ίσως πορευτούν με αυτούς οι «κυανοκίτρινοι».

Στα θέματα των ανανεώσεων οι Περόνε και Σανκαρέ είναι σε πρώτο πλάνο και για τους δύο δεν πρέπει να θεωρείται τίποτε δεδομένο, αφού υπάρχει διαφορά στο οικονομικό με τους Πελοποννήσιους. Δεδομένη είναι η παραμονή του Πιπίνη, ο οποίος φέρεται να τα έχει βρει σε όλα με τους διοικούντες τον Αστέρα, ενώ ίσως γίνει μια μεταγραφή για το αριστερό άκρο της άμυνας αφού ουδείς γνωρίζει το αν ο Φορμίκα θα είναι σε θέση να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Από εκεί και πέρα σίγουρα θα αποκτηθεί ένας επιθετικός, αλλά και ένας μεσοεπιθετικός για να αντικαταστήσει τον Ρούμπεν Ράγιος, ο οποίος παραχωρήθηκε στη Μακάμπι Χάιφα. Άλλωστε, υπάρχει και ένα «έξτρα» 800.000 ευρώ από την πώληση του Ισπανού. Ο αντικαταστάτης του Άλβαρες βρέθηκε και είναι ο Γιώργος Ζησόπουλος που υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ είναι κοντά στο να κλείσει και ο Λισγάρας που θα καλύψει άλλη μία θέση στα στόπερ.

Ο… αργοπορημένος ΠΑΣ

Με δεδομένο ότι ο ΠΑΣ θα ξεκινήσει πιο νωρίς τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις –αν και εφόσον το επιτρέψει τελικά η UEFA- από τις υπόλοιπες ομάδες, συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου (2ος προκριματικός), έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην υλοποίηση του προγραμματισμού του. Οι Ηπειρώτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα προπονητή, αφού δεν έχει δώσει οριστική απάντηση ο Γιάννης Χριστόπουλος αναφορικά με το αν θα παραμείνει στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι δεδομένες αποχωρήσεις των Πάντου («κρεμάει» τα παπούτσια του), Ταμπάση και Ντε Βινσέντι (θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό).

Τέσσερις ανανεώσεις είναι σε εκκρεμότητα, αφού τελειώνουν τα συμβόλαια των Φεγκρούς, Ντάσιου, Γεωργίου και Βίλα. Παίκτες που θέλουν στον ΠΑΣ να διατηρήσουν στο ρόστερ τους, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από την παραμονή ή μη του Χριστόπουλου. Από εκεί και πέρα οι Ηπειρώτες θα ψάξουν για τον αντικαταστάτη τού Ντε Βινσέντι, ενώ ανάλογα με τις υποθέσεις που εκκρεμούν θα καθοριστεί και ποιες μεταγραφές θα γίνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα