Απόφαση σταθμός για ΑμΕΑ

Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που αποτελεί «μνημείο» ευαισθησίας απέναντι σε συνανθρώπους μας, άτομα με ειδικές ανάγκες εξέδωσε Μονομελές Πρωτοδικείο. Με την απόφαση προβλέπεται η οιονεί αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, σε ΑμΕΑ, που εργάζονται δυνάμει συμβάσεων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορά σε νεαρή γυναίκα άτομο με ειδικές ανάγκες που προσελήφθη από δημοτική επιχείρηση ως βοηθός λογιστή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.
Η πρόσληψή της έγινε στο πλαίσιο προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας και νέων ελευθέρων επαγγελματιών για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων ατόμων με αναπηρίες, κ.ά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε διάρκεια επιχορήγησης 36 μηνών με την υποχρέωση του εργοδότη να απασχολήσει το άτομο μετά τη λήξη του 36μηνου για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Ωστόσο, η γυναίκα αν και προσέφερε τις υπηρεσίες για τις οποίες είχε προσληφθεί η επιχείρηση λύθηκε και το προσωπικό της μεταφέρθηκε στο Δήμο της περιοχής, ο οποίος ήταν και ο διάδοχος της εταιρείας στην οποία απασχολούνταν αρχικά η ενάγουσα.

Η γυναίκα μετά από ένα χρονικό διάστημα ολίγων μηνών απελύθη. Το δικαστήριο, που επιλήφθηκε της υπόθεσης ερμήνευσε τις διατάξεις του νόμου 3227/2004 και συγκεκριμένα τη διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004, στην οποία αναφέρεται: «ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ουσιαστική κατεύθυνση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τα επιδοτούμενα προγράμματα και διευκολύνονται οι εργοδότες ώστε να κρατούν στην επιχείρησή τους άτομα που δικαιούνται προστασίας και γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι παραγωγικά στην επιχείρησή τους».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η παραπάνω διάταξη εξασφαλίζει την περαιτέρω προστασία των συγκεκριμένων προσώπων και διαμορφώνει μια κατεύθυνση του νομοθέτη για οιονεί αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον ο εργοδότης εκφράσει ρητή βούληση για τη συνέχιση των συμβάσεων αυτών. Κάτι που άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της ενάγουσας αφού ο εργοδότης (ο δήμος δηλαδή) εξέφρασε την επιθυμία του η ενάγουσα να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Κατά τη δικαστική απόφαση μάλιστα η μετατροπή αυτή, δεν προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα