Χέρι-χέρι πράκτορες και τρομοκράτες στην απαγωγή Μόρο;

«Στο σημείο της οδού Φάνι της Ρώμης την ημέρα και την ώρα που απήχθη ο Μόρο –στις 16 Μαρτίου του 1978– βρίσκονταν δυο άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα Honda. Στόχος τους ήταν να προστατέψουν τους τρομοκράτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών από κάθε πρόβλημα και υποτιθέμενη παρεμβολή».

Η παραπάνω συνταρακτική μαρτυρία έχει αναστατώσει τη γειτονική Ιταλία κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Αφενός γιατί έχουμε την ευθεία κατηγορία ότι στην προ 36 ετών απαγωγή και δολοφονία του ηγέτη των Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών Άλντο Μόρο μέρος των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλία στήριξε τους τρομοκράτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Αφετέρου γιατί αυτή την κατηγορία δεν την εκτοξεύει ένας τυχαίος μάρτυρας αλλά ο Ενρίκο Ρόσι, ο άνθρωπός που για 30 χρόνια υπηρετούσε ως επιθεωρητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας.

Με δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο Ρόσι ισχυρίστηκε ότι ο ένας από τους δυο άνδρες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που επέβαιναν στην μηχανή μάρκας Honda την ώρα της απαγωγής, έγραψε πριν από μερικά χρόνια μία ανώνυμη επιστολή που είχε για αποδέκτη μία ιταλική εφημερίδα και η οποία κοινοποιήθηκε και στις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ρόσι, μεταμελημένος ων ο πράκτορας ανέφερε τότε στην επιστολή του ότι «πέρασα την ζωή μου βυθισμένος στις τύψεις για όσα έκανα, αλλά και για τα όσα δεν έκανα. Τώρα είναι αργά, ο καρκίνος μου στερεί συνεχώς δυνάμεις και δεν θέλω το παιδί μου να μάθει όλα αυτά».

Από την εισαγγελία της Ρώμης μέχρι στιγμής διαρρέεται (όπως λένε τα σχετικά ρεπορτάζ της RAI) ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του πρώην επιθεωρητή της αντιτρομοκρατικής. Ωστόσο οι αποκαλύψεις του Ενρίκο Ρόσι δημιουργούν εκ νέου ένα πέπλο μυστηρίου και αμφιβολιών σχετικά με τους πραγματικούς εντολείς της δολοφονίας Μόρο αλλά και τους εν γένει χειρισμούς της σκοτεινής υπόθεσης. Μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο RAI 3 σχολίασε σχετικά με την υπόθεση ότι ανεξαρτήτως του τι πραγματικά συνέβη τον Μάρτη του 1978 «η δολοφονία Μόρο διέκοψε την πολιτική προσέγγιση και τη συνεργασία του τότε Κομουνιστικού Κόμματος με την Χριστιανική Δημοκρατία, αλλάζοντας την πορεία της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα