«Οργουελικοί» Αλέξης και Κυριάκος, «μαρτυριάρης» ο Κουτσούμπας

Ούτε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» δεν θα είχε τέτοια… πέραση ο Τζορτζ Όργουελ όπως συνέβη στην πολύωρη κοινοβουλευτική μάχη της Τετάρτης

Ούτε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» δεν θα είχε τέτοια… πέραση ο Τζορτζ Όργουελ όπως συνέβη στην πολύωρη κοινοβουλευτική μάχη της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών ο Βρετανός συγγραφέας, λογοτεχνικός πατέρας των περίφημων έργων «1984» και «Η Φάρμα των Ζώων» έγινε μπαλάκι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά του Δημήτρη Κουτσούμπα που ήρθε ως από μηχανής Θεός να δώσει λύση στην κορύφωση του δράματος με μία «αποκάλυψη».

Το σόου ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού του θύμισε ένα απόσπασμα από το «1984» στο οποίο ο Όργουελ γράφει ότι «ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία αποτελεί σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη». Το τσίμπησε, λοιπόν, ο Αλέξης το τσιτάτο και απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι επενδύει «σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν άφησε κάτω το γάντι και το επέστρεψε στον Αλέξη Τσίπρα με τη δεικτική παραίνεση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επικαλείται τον συγκεκριμένο συγγραφέα καθώς όπως του είπε «ο Όργουελ ήταν ένας συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Έγραψε πολλά βιβλία (…) έγραψε και τη “Φάρμα των Ζώων” που για όσους δεν γνωρίζουν αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού.

Το… βιολάκι συνεχίστηκε, με τον Τσίπρα να ανταπαντά στον Μητσοτάκη ότι «ο Τζορτζ Όργουελ προς το τέλος της ζωής του είχε πει το εξής: “κάθε γραμμή των σοβαρών μου έργων, όλων αυτών που έχω γράψει από το 1936 έχει γραφτεί άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω”».

Την «βραδιά Όργουελ» έκλεισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που κάρφωσε τους δύο αντιπάλους του αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα. «Πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα και από τους δύο σας, κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ και συνέχισε: «Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας όπως πάντα. Δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους. Με χαρακτηρισμούς όπως “κρυπτοκομμουνιστές”, “πράκτορες της Μόσχας” κι άλλα σχετικά. Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος, εκτός των άλλων».

Μαρτυριάρης ο γραμματέας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα