Ο Νίκος κρατά τα κλειδιά του μαγαζιού

Εκλέγοντας και τον δικό του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Ανδρουλάκης είναι πλέον παντοδύναμος και δίχως κανείς να δείχνει διάθεση να τον αμφισβητήσει

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου θα συγκληθεί από το Νίκο Ανδρουλάκη η νεοεκλεγείσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και με την εκλογή του νέου γραμματέα θα ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και εξελέγη ο νέος αρχηγός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως πολλάκις έχουμε γράψει νέος γραμματέας του κόμματος θα είναι ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο επονομαζόμενος και στρατηγός της νίκης του προέδρου στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο Σπυρόπουλος σάρωσε στις εκλογές για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς κατετάγη μακράν πρώτος από τον απερχόμενο γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, στο πρόσωπο του οποίου οι παπανδρεϊκοί βλέπουν το αντίπαλο δέος του Ανδρουλάκη μετά από μία τετραετία. Στην 3η θέση κατετάγη ένας ακόμη πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Ξεκαλάκης (προκάτοχος του Χριστοδουλάκη) κι εκ των στενών επίσης συνεργατών του Ανδρουλάκη.

Όλες οι πλευρές δηλώνουν νικητές, η κάθε μία για τους λόγους της, καθώς στη σύνθεση του οργάνου, που διευρύνθηκε στα 301 μέλη εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Φυσικά, την απόλυτη πλειοψηφία (άνω του 65%) διαθέτουν οι «προεδρικοί» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς, πέραν της αναμενόμενης άνετης επικράτησης και της ισχυρής πλειοψηφίας, υπήρξε ανανέωση σε μεγάλο ποσοστό. «Εκπροσωπούνται άπαντες, όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουμε σταλινικές πλειοψηφίες» λένε με έμφαση. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί από όσους πήγαν εξαιρετικά καλά στη σταυροδοσία και δεν ανήκαν αμιγώς στην τάση Ανδρουλάκη, πριμοδοτήθηκαν γενναία από τους προεδρικούς.

Αλλά και στο μπλοκ των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου επικρατεί ευφορία. Όπως λένε, το ψηφοδέλτιο που προωθούσαν εμπεριείχε μείξη στελεχών με κυβερνητική εμπειρία, με κομματική εμπειρία, ανανέωση, γυναίκες σε μεγάλο αριθμό (στις πρώτες 5 οι 80% είναι του κλίματος Παπανδρέου) και αποδήμους, αντικατοπτρίζοντας την πολιτική φιλοσοφία του πρώην πρωθυπουργού. «Δεν μας περίμεναν τόσο ψηλά, όπως ούτε στις εκλογές για τις Νομαρχιακές Επιτροπές» θριαμβολογούν.

Λόγους να είναι ικανοποιημένοι έχουν ο Παύλος Χρηστίδης, που κατετάγη πολύ ψηλά εκλέγοντας και υποστηρικτές του, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Παύλος Γερουλάνος.

Πιο αναλυτικά, το αμιγώς προεδρικό μπλοκ εξέλεξε 190-200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, το μπλοκ των παπανδρεϊκών περίπου 70 (ποσοστό 23% περίπου), ο Ανδρέας Λοβέρδος περί τους 18-20, ο Παύλος Χρηστίδης εξέλεξε 8-10 του κλίματός του, ενώ και η πλευρά του Παύλου Γερουλάνου εξέλεξε 2-3 μέλη.

Στο χέρι του

Με βάση και τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πανίσχυρος. Πέρασε το πιο ευχάριστο τριήμερο στην κομματική του καριέρα, καθώς ουδέποτε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε τόση ηρεμία. Ακόμη και στο Συνέδριο του 1984, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και πανίσχυρος, δεν έλειψαν οι γκρίνιες και οι διαφοροποιήσεις. Τουναντίον τώρα δεν υπήρξε ούτε αιχμή. Οι παλιές καραβάνες απόλαυσαν τις τιμές που τους επιφυλάχθηκαν και δεν είπαν το παραμικρό. Ακόμη και κάποιοι που δικαιολογημένα να έχουν παράπονα απέφυγαν να χαλάσουν την ωραία εικόνα που είχε στηθεί.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της διπλής εκλογικής μονομαχίας δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. «Πετάει ο γάιδαρος» θα λέει ο αρχηγός και άπαντες θα συμφωνούν. Εάν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ φέρει ένα ποσοστό άνω του 15%, τότε όλοι μα όλοι θα συμφωνούν μαζί του. Εφόσον δεν σημειωθούν στρατηγικά λάθη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει πολύτιμο χρόνο για να αναπτύξει το σχέδιο του, πάνω στο οποίο θα κριθεί και από τους πολίτες, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη. Και αυτό διότι στην πολιτική ισχύει «το ουδείς αναντικατάστατος».  Και ήδη κάποιοι που δεν ανήκουν στους «παπανδρεϊκούς» θεωρούν τον απερχόμενο γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ως έναν υποψήφιο να διαδεχθεί τον Ανδρουλάκη, εάν ο νυν αρχηγός αποτύχει να μετατρέψει το τρίτο σε κοινοβουλευτικής δύναμη κόμμα σε δύναμη εξουσίας.

Ως έπιπλα στην πρόσοψη χρησδιμοποίησε τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Αποπαπανδρεοποίηση

Σε ό,τι αφορά το νέο ΠΑΣΟΚ ουδείς μπορεί πλέον να το χαρακτηρίσει ως ένα «παπανδρεϊκό κόμμα». Ειδικά μετά την εσωκομματική ήττα του πρώην πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο, αλλά και τα αποτελέσματα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, οι λεγόμενοι πιστοί του «παπανδρεισμού» έχουν συρρικνωθεί στο 25% περίπου. Με αυτό το ποσοστό μάλλον τους χαρακτηρίζεις μία αξιόμαχη εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά με τον ίδιο τον ΓΑΠ να μην δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εσωκομματικά παιχνίδια. Ακόμη και τα έμμεσα συγχαρητήρια του πρώην πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του και την εικόνα στο Κογκρέσο μάλλον ξενέρωσε τους και τους πιστούς του υποστηρικτές, όπως επίσης και όλους αυτούς στον ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη κάνουν όνειρα για συμπόρευση των δύο κομμάτων. Ειδικά όταν κάποιοι στενοί συνεργάτες του ΓΑΠ, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης, ξέρουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθούν από τον κ. Ανδρουλάκη να αναλάβουν θέσεις κλειδιά.

Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπολιάσει με νέο αίμα το κόμμα, κάτι που φάνηκε και στο Συνέδριο με την ενθουσιώδη νεολαία, η οποία θύμισε έντονα τις εποχές του 4ου Συνεδρίου (1996), του 5ου (1999) και του 6ου (2001). Ειδικά στο Συνέδριο του 1996, όπου οι νεολαίοι πρωταγωνίστησαν με αποδοκιμασίες, συνθήματα και ιαχές, που θύμιζαν ποδοσφαιρικό γήπεδο. Το επόμενο βήμα της ανανέωσης, όπως το έχει σχεδιάσει ο κ. Ανδρουλάκης, είναι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με βάση τις πληροφορίες από την επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων, υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, το ποσοστό ανανέωσης στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ανέλθει μέχρι και στο 75%.

Τέλος από την Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θόλωσε η εικόνα του Συνεδρίου από την παρουσία των λεγόμενων «δεινοσαύρων» του κόμματος, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κ.α. στην πρώτη σειρά. Τουναντίον ισχυρίζονται ότι έστειλε ένα μήνυμα ότι το νέο ΠΑΣΟΚ τιμά το παλαιότερο και με τα σωστά και με τα λάθη του και ότι είναι ενωμένο. «Τα ηνία τα κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεν θα κάνει  υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του», όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα