Σήμερα αποφασίζει η Ε.Ε. για τα «ευρω-ρούβλια» – Η… πατέντα που σκέφτηκε η Κομισιόν

Τη χρυσή τομή ψάχνουν οι Βρυξέλλες ώστε να διατηρηθεί ενιαίο το ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι του ρωσικού εκβιασμού

Έκτακτο τετ-α-τετ θα έχουν σήμερα Δευτέρα (2/5) οι 27 υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωζώνης σε μία προσπάθεια να χτιστεί μία ενιαία στάση στην εκβιαστική απαίτηση της Ρωσίας  να την πληρώνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε ρούβλια για το αέριο που τις προμηθεύει, καθώς σε άλλη περίπτωση οι Ρώσοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείνουν τη βάνα της παροχής.

Συγκεκριμένα η ρωσική απαίτηση είναι η συναλλαγή να γίνεται υποχρεωτικά με άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στον τραπεζικό βραχίονα της Gazprom, την Gazprombank, στον οποίο οι αγοραστές θα καταθέτουν τα ποσά πληρωμής σε ευρώ ή δολάρια και αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους 27 ότι η συμμόρφωση προς αυτή τη ρωσική απαίτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Ωστόσο, πρότεινε την εξής… πατέντα: οι εταιρείες να δηλώνουν πως εκτέλεσαν τις πληρωμές σε ευρώ, πριν από τη μετατροπή των καταβληθέντων ποσών σε ρούβλια.

Μια πρώτη γεύση αυτού του μπρα-ντε-φερ πήραμε την εβδομάδα μετά από το Πάσχα των Ορθοδόξων όταν η άρνηση της Βουλγαρίας και της Πολωνίας να συμμορφωθούν στο ρωσικό φιρμάνι πληρωμής σε ρούβλια έφερε και τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτές.

Το ποιος θα είναι ο επόμενος δεν θα αργήσει να φανεί καθώς μέχρι να εκπνεύσει ο Μάιος είναι πολλές οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας πoυ έχουν dead line πληρωμών, ανάμεσα τους και ελληνικές, με τις αντίστοιχες χώρες να μην έχουν την… πολυτέλεια να διακινδυνεύσουν τη διακοπή της παροχής.

Οι πληροφορίες θέλουν αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Σλοβακία να ζητούν πιο σαφείς οδηγίες και οι Βρυξέλλες αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε να διατηρηθεί ενιαίο το ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της Ρωσίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα