Κομπίνα που κόστισε 10 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Φέρεται να εξαπάτησε τουλάχιστον 100 νοσοκομεία με την βοήθεια διοικητικών και όχι μόνο υπαλλήλων τους προκαλώντας ζημιά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου. Ο λόγος για έναν 55χρονο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη από την οικονομική αστυνομία καθώς δια της γνωστής μεθόδου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερκοστολογούσε μέχρι και 241% ιατρικά είδη κερδοσκοπώντας σε βάρος των νοσοκομείων.

Ο επιχειρηματίας έχει ήδη συλληφθεί ωστόσο στο στόχαστρο των εισαγγελέων διαφθοράς που χειρίζονται την ερευνα βρίσκονται τουλάχιστον 100 πρόσωπα  οι οποίοι βρίσκονται σε διοικήσεις των νοσοκομείων ή ειναι αρμόδιοι για τις προμήθειες σε ιατρικό υλικό καθώς εκτιμάται οτι ο κατηγορούμενος είχε βοήθεια «εκ των έσω».

Η έρευνα διενεργήθηκε από τους επίκουρος εισαγγελείς  Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο ,ενώ την επιχείρηση για την σύλληψη του επιχειρηματία σε πολυτελές συγκρότημα με μεζονέτες στην Γλυφάδα εκτέλεσε η οικονομική αστυνομία.

> Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας και οι τυχόν συνεργοί του , βαρύνονται με τα κακουργήματα της κατάρτισης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απάτη.  Όλα τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νομιμος εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medisal εμπορία ιατρικών ειδών) “παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργίου , Ιπποκράτειο κλπ σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί απο Κυπριακή εταιρία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του….

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο- «τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με την μεσολάβηση της Κυπριακής εταιρίας, η οποία συστάθηκε μόνο και μόνο για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας απο τις προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμές 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια – δήθεν-αγοράς από την Κυπριακή εταιρία”. Χαρακτηριστικό είναι ότι , η οικονομική αστυνομία, φέρεται να βρήκε στον υπολογιστή του έναν σκληρό δίσκο όπου υπάρχουν όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε τις υπερ-τιμολογήσεις. Εντοπίστηκαν δε σύμφωνα με πληροφορίες 380 τιμολόγια που θεωρούνται πλαστά και εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις «αγορές των ιατρικών ειδών από την Κυπριακή εταιρία”, τα οποία υπολογίζονται ότι κόστισαν στον ίδιο μόλις 8,5 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι ότι ένα αιμοστατικό μηχάνημα που αγοράστηκε από ην Τσεχία έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο έναντι 500 εκατομμυρίων.

> Χαρακτηριστικό επίσης κατα τις αρχές είναι ότι τα …”κέρδη” του εμφανίζονταν ως εταιρικά και ο ίδιος πως δεν είχε περιουσία , αλλά εμπλούτιζε τη ζωή του με Φεράρι και άλλες πολυτέλειες. Πληροφορίες απο δικαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως εισέπραττε μέρισμα κερδών από την εταιρία του π.χ το 2008 – 3,5 εκατομμ. , το 2009 -6,5 εκατομ, και το 2010 -7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα