Πονοκέφαλος η κρίση για το Μαξίμου

Το εφάπαξ επίδομα προς τους οικονομικά ευάλωτους πριν από το Πάσχα είναι δείγμα του τι δρόμο θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, δηλαδή στοχευμένα και επαρκώς κοστολογημένα μέτρα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ναι μεν μπορεί να δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία που διατηρεί απόσταση ασφαλείας (σε διψήφιο ποσοστό) από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις χτύπησαν καμπάνες στο Μαξίμου. Και αυτό διότι οι πολίτες, όπως φάνηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, σε μεγάλο ποσοστό έχει ξεχάσει την πανδημία και σκέφτεται την τσέπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51,3% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύουν τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, μη αποδεχόμενοι την κυβερνητική αισιοδοξία ότι η κρίση θα είναι παροδική και όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα, μόλις κοπάσει η ενεργειακή κρίση. Αντίθετα, οι αισιόδοξοι κινούνται στο 28%. Αυτό όμως που ανησυχεί πρωτίστως το Μαξίμου είναι πως στην ερώτηση εάν τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης της κρίσης, τότε η απαισιοδοξία εκτοξεύεται στο 75,2%.

Και στο Μαξίμου απεύχονται αυτή η απαισιοδοξία, να μετατραπεί σε δυσαρέσκεια. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Το καλό για το Μαξίμου είναι ότι ακόμη στην κοινή γνώμη η πλειοψηφία θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι σε σωστή βάση. Βέβαια εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να δοθούν ακόμη περισσότερα.

Διαρκής πονοκέφαλος

Οπότε είναι πολύ λογικό η ακρίβεια να πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση και στο Μαξίμου, όπως και στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να ανασχέσουν την ανοδική τάση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι οποίες φυσικά επιβαρύνονται από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πλέον, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί στην ηλεκτρική ενέργεια και οι επακόλουθες ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του, δεδομένου ότι η ένταση της πανδημίας σταδιακά –με πολύ αργούς ρυθμούς πάντως– έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Το πρόβλημα, όπως αναγνωρίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι «ενώ γίνεται ό,τι είναι δυνατόν –εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας– για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, οι τιμές πρωτίστως του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή μεγέθη». Μάλιστα, στο Μαξίμου εύχονται να εννοεί ο Πούτιν πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, διότι εάν συμβεί το αντίθετο, τότε οι τιμές των καυσίμων στην κυριολεξία θα πάρουν φωτιά με ό,τι συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία. Και φυσικά, όπως αναφέρει πηγή του Μαξίμου, «οι πολίτες λόγω της κρίσης εξακολουθούν να θεωρούν μικρή την κρατική αρωγή, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη τηρουμένων των αναλογιών στην Ευρώπη».

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και παραμένει ήρεμος και αυτό που συστήνει στους υπουργούς του είναι να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις του. Από τη μία να μην υπόσχονται πράγματα που πιθανόν δεν μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση και, από την άλλη, να μην προκαλούν ισχυριζόμενοι ότι η χώρα έχει κάνει αυτό που έπρεπε. Απλά το σύνθημα είναι κανένα μέτρο δίχως ακριβή κοστολόγηση και από εδώ και πέρα τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. Πρωτίστως, το Μαξίμου θέλει να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η απόφαση που προανήγγειλαν ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου, δηλαδή να δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους πριν από το Πάσχα, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα. Ακόμη βέβαια δεν έχει αποφασιστεί ούτε το ύψος, ούτε επίσης και σε ποιους ακριβώς θα δοθεί αυτό το βοήθημα, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Εάν μέχρι το Πάσχα υπάρχει καλή ροή εσόδων, τότε θα μιλάμε για ισόποσο βοήθημα, όπως των Χριστουγέννων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προεξόφλησε την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος προς τους ευάλωτους οικονοιμικά πριν από το Πάσχα

Αισιόδοξοι

Πάντως, στο Μαξίμου υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πρωθυπουργός, οι οποίοι θεωρούν ότι από τις αρχές ακόμη του καλοκαιριού θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο βαθμό και η πανδημία, ενώ θα έχουν αποκλιμακωθεί και οι τιμές στα καύσιμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν ύψιστης σημασίας για τη συνέχεια να εξέλθει η Ελλάδα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να αποκτήσει επενδυτική πυραμίδα το 2023. Έτσι, ευελπιστούν ότι θα εισέλθουν πόροι από το εξωτερικό που μπορεί να κινηθούν σε δισεκατομμύρια ευρώ για ξένες επενδύσεις. Επίσης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ως ζωτικής σημασίας και για την εικόνα της χώρας προς τις αγορές την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τού ΔΝΤ εντός του έτους. «Μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, αλλά είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας», τονίζουν με έμφαση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Επίσης, στο Μαξίμου θεωρούν ότι με βάση και τα μηνύματα που έχουν λάβει, ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μία ευχάριστη έκπληξη, φέρνοντας μεγάλα έσοδα. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν αυτά του 2019, δηλαδή περισσότερα από είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν επιτευχθεί αυτό το ρεκόρ, τότε και ο προϋπολογισμός τού 2023 και διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα θα ενισχυθεί. Και φυσικά θα απομακρυνθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για το 2023, λόγω των κορωνοχρεών, αλλά και της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητα που έχει απενεργοποιηθεί για μία διετία.

Η πανδημία

Όμως και με την πανδημία, όπως τονίζουν από το Μαξίμου δεν έχουμε τελειώσει. Ναι μεν η επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε να αρθούν κάποια μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεμπλέξει. Τουναντίον, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους πολλούς θανάτους σε καθημερινή βάση. Απλά στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα επαληθευθούν τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων και σύντομα θα υπάρξει η αποκλιμάκωση που όλοι επιθυμούμε.

Βέβαια, η επιστροφή και στην κανονικότητα των νοσοκομείων, αλλά συνολικά για τη χώρα, μάλλον αργεί ακόμη. Αυτό θα ισχύσει εάν δικαιωθεί η εκτίμηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία μιλώντας με την επιστημονική της ιδιότητα υποστήριξε ότι ίσως τον Σεπτέμβριο να υπάρχουν δύο εμβόλια, ένα για τον κορωνοϊό κι ένα για τη γρίπη, που θα είναι αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα