Ο Εμβιλά κράτησε τον Ολυμπιακό στους 9 βαθμούς από τον ΠΑΟΚ 1-0 την ΑΕΚ

O Γιαν Εμβιλά είχε τη λύση για τον Ολυμπιακό, καθώς με γκολ στο 84′ οδήγησε τους ερυθρόλευκους σε νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ. Οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν τη διαφορά των εννέα βαθμών που τους χωρίζει από τον ΠΑΟΚ, ενώ η Ένωση πλέον είναι οκτώ πόντους μακριά από τη δεύτερη θέση.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι αλλά τελικά πήρε τη νίκη με γκολ στο… τέλος. Η ΑΕΚ είχε ψυχή, μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά ήταν δίχως ουσία.

Ένα ακόμη όφελος για τον Ολυμπιακό είναι το γεγονός ότι πάει με ψυχολογία στη «μάχη» της Πέμπτης απέναντι στην Αταλάντα για τα playoffs του Europa League.

Ο ρυθμός ήταν καλός στο ξεκίνημα. Η εκκίνηση θύμισε ΟΑΚΑ, με τον Αγκιμπού Καμαρά να πιάνει τζούφιο σουτ αυτήν τη φορά από το ημικύκλιο. Η ΑΕΚ είχε τρεξίματα, πίεζε ψηλά και δεν ήταν φοβισμένη, σε ένα διάστημα στο οποίο, πάντως, είναι σταθερά καλή επί Γιαννίκη. Είχε κοντά τις γραμμές της και πήγαινε αποφασιστικά στην μπάλα. Στο 6’, μάλιστα, έχασε την πρώτη καλή στιγμή και την καλύτερή της στο πρώτο μέρος. Ο Άμραμπατ σέντραρε γλυκά για τον Τσούμπερ, αλλά η κεφαλιά του από θέση βολής ήταν κακή και η μπάλα έφυγε παράλληλα με την εστία.

Ακολούθησαν δύο καλές φάσεις για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αφυπνίστηκε. Η ωραία ανάπτυξη των «ερυθρόλευκων» έφερε το άστοχο σουτ του Μπουχαλάκη από πλάγια θέση και στο 11’ την καλύτερη φάση του α’ μέρους. Η μπαλιά-τρύπα του Έλληνα μέσου, έφερε τον Μαντί Καμαρά σε θέση βολής, η μπάλα κόντραρε στο σουτ του και κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Ακολούθησε ένα κενό διάστημα σε φάσεις, στο οποίο, πάντως, το παιχνίδι κύλησε πιο κοντά στα «θέλω» της Ένωσης, καθώς δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να βρει διαδρόμους.

Στο 25’ ο Μασούρας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα έπειτα από ωραία σέντρα του Καμαρά, αλλά ήταν οφσάιντ και παρέμεινε το 0-0. Η καλύτερη στιγμή προς το τέλος του ημιχρόνου άνηκε στην Ένωση, με υποψία φάσης. Ο Λαλά απομάκρυνε προ του Τσούμπερ, έπειτα από κεφαλιά του Ανσαριφάρντ.

Ο Μαρτίνς στην ανάπαυλα αντικατέστησε τον Μαντί με τον Ονιεκούρου και άλλαξε τη διάταξη σε 4-2-3-1. Ο Νιγηριανός πέρασε αριστερά, ο Αγκιμπού σε θέση «10» και ο Μασούρας δεξιά. Ο Άμραμπατ ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο όπως ολοκλήρωσε το πρώτο. Ήταν δραστήριος, πήρε μπάλες στα πόδια και προσπαθούσε να δημιουργήσει. Στο 52′ ο Ολυμπιακός απείλησε πρώτος, όταν η κεφαλιά του Τικίνιο από τη σέντρα του Λαλά κατέληξε στην αγκαλιά του Τσιντώτα. Ο Μπουχαλάκης στο 56′ πέρασε μια ακόμη πανέξυπνη κάθετη πάσα, για τον Ονιεκούρου, αλλά ο Τσιντώτας κινήθηκε γρήγορα και μάζεψε τη μπάλα, προτού την τσιμπήσει ο Νιγηριανός. Η πρώτη φορά που απειλήθηκε στο δεύτερο μισό ο Βατσλίκ ήταν στο 57′, από το σουτ του Ανσαριφάρντ που πήγε πάνω του (είχε προηγηθεί κεφαλιά του Μανωλά που κατέληξε στον Ιρανό).

Η ΑΕΚ έφτασε μια… ανάσα από το 0-1 στο 65′. Ο Μπουχαλάκης έχασε τη μπάλα από τον Σιμάνσκι, αυτός έκανε βαθιά μπαλιά και ο Μανωλάς στην προσπάθειά του να διώξει μακριά, έδωσε στη μπάλα πορεία προς την εστία. Τόσο ο στόπερ του Ολυμπιακού όσο και ο Βατσλίκ, που είχε βγει για να διώξει, άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν να διώξουν σε κόρνερ τη μπάλα. Για καλή τους τύχη την είδαν να φεύγει δίπλα από το δεξί δοκάρι και ο Μανωλάς μονολογούσε: «Δεν το πιστεύω…». Στο επόμενο λεπτό το σουτ του Σιμόες μπλόκαρε ο Τσέχος κίπερ, σε ένα διάστημα που οι γηπεδούχοι έκαναν εύκολα λάθη και χρειάστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις από Παπασταθόπουλο (70′) και Μανωλά (72′) για να μην παραβιαστεί η «ερυθρόλευκη» εστία, με κινητήριο μοχλό τον Τσούμπερ από αριστερά.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του Αραμπί, Ονιεκούρου, Βαλμπουενά, Ζοάο Καρβάλιο και Αγκιμπού. Ο μοναδικός κόφτης ήταν δηλαδή ο Εμβιλά μετά και την έξοδο του Μπουχαλάκη. Ο Μαρτίνς ρίσκαρε και δικαιώθηκε. Στο 84′ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι όπου ερχόταν ως τρέιλερ ο Εμβιλά. Το πρώτο σουτ το ‘βγαλε ο Τσιντώτας, αλλά το δεύτερο με τον μηρό κατέληξε στα δίχτυα (1-0). Ο Ολυμπιακός που είχε αποκτήσει φρεσκάδα με την είσοδο του Καρβάλιο (πήρε θέση στο αριστερό φτερό) έφτασε πολύ κοντά σε δεύτερο γκολ στο 90’+2′, ενώ ήδη ο Μαρτίνς είχε περάσει στο ματς τρίτο στόπερ (Μπα αντί Αγκιμπού). Ο Αραμπί πέταξε υπέροχα τη μπάλα για τον Ονιεκούρου, αυτός βρέθηκε απέναντι από τον Τσιντώτα, αλλά νικήθηκε από τον κίπερ της Ένωσης.

Υπήρξαν διαμαρτυρίες για δύο πέναλτι, εκατέρωθεν. Αρχικά το ζήτησε η ΑΕΚ για χέρι του Μανωλά (δεν ήταν), ενώ στο δεύτερο το ζήτησε ο Ολυμπιακός για χέρι του Μήτογλου (επίσης δεν ήταν). Ο Όρελ Γκρίνφιλντ γενικά διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι, με τον Άμραμπατ να ζητά από τον Ισραηλινό φάουλ για μαρκάρισμα που του έκανε ο Παπασταθόπουλος στα τελευταία λεπτά.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Μαντί Καμαρά (46′ Ονιεκούρου), Μπουχαλάκης (80′ Καρβάλιο), Αγκιμπού Καμαρά (90′ Μπα), Τικίνιο (80′ Αραμπί), Μασούρας (67′ Βαλμπουενά).

ΑΕΚ (Αργύρης Γιαννίκης): Τσιντώτας, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σιμόες, Σιμάνσκι (88′ Σάκχοφ), Γκαρσία, Άμραμπατ, Τσούμπερ, Ανσαριφάρντ (81’ Γέβτιτς).

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα