Στόχος οι νέες θέσεις εργασίας

Η απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης στην ανάπτυξη με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιβεβαιώθηκε στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού των χωρών της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιείται με θέμα τον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας τη σύνοδο, η υπουργός τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι ο τουρισμός αναλογεί σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 20 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα. Η ίδια αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για ετήσια αύξηση 3,3% των τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως έως το 2030, ενώ τόνισε ότι για την Ελλάδα ο τομέας αποτελεί τη βασική «μηχανή» για την ανάπτυξη.

Η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον αντιδρά στην κρίση, αποφασισμένη να διαφυλάξει την ενότητά της και το ενιαίο νόμισμα. Στο πλαίσιο αυτό ο μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων διαθέτει 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών που έχουν πληγεί. Αναφερόμενη στον τουρισμό, σημείωσε ότι το 2013 η Ευρώπη δέχθηκε 534 εκατ. αφίξεις, ποσοστό 52% των αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ καλύπτει το 43% των τουριστικών εσόδων παγκοσμίως.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, απασχολεί τρία εκατ. εργαζόμενους στην Ευρώπη, ενώ η μισή ακαθάριστη αξία του αφορά στη Μεσόγειο. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας το 2012 είχε κύκλο εργασιών 15,5 δισ. ευρώ και 300.000 εργαζόμενους. Για την ενίσχυση του Θαλάσσιου και Παράκτιου τουρισμού η Ε.Ε. αναπτύσσει 14 δράσεις, καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το «Ορίζων 2020» το οποίο διαθέτει 80 δισ. ευρώ με έμφαση στην παράκτια ανάπτυξη, το COSME με 150 εκατ. ευρώ, 325 δισ. ευρώ για τις Περιφέρειες και το «Δημιουργική Ευρώπη» με 1,5 δισ. ευρώ.

«Τεράστια» χαρακτήρισε την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο success story», καθώς η περσινή αύξηση σε αφίξεις και έσοδα είναι τριπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου. «Η σκληρή σας δουλειά ανταποδίδει», σημείωσε απευθυνόμενος στην υπουργό Τουρισμού, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Πρωθυπουργού ότι ο τουρισμός είναι «ο κινητήριος μοχλός για την ανάκαμψη της Ελλάδας». Ο κ. Ριφάι στάθηκε στην ανάπτυξη του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2013 έφθασαν στα 1,087 δισ. ταξιδιώτες, με 52 εκατ. περισσότερες αφίξεις από το 2012 και την Ευρώπη να καταγράφει άνοδο 5%.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρισμός καλύπτει ποσοστό 9% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και εστίασε στην ανάγκη σύνδεσης της βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφερόμενος στον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό, επισήμανε τη σημασία σχεδιασμού σε ευρύτερο πέρα από το παράκτιο πλαίσιο, τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αντόνιο Ταγιάνι στάθηκε σε θέματα όπως η διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων αλλά και η στήριξη του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού με 14 δράσεις που υλοποιούνται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα