Η Κομισιόν ζητά περισσότερες περικοπές στον ιταλικό προϋπολογισμό

Αυστηρότερη παρακολούθηση και «ισχυρή πολιτική δράση» απαιτούν τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας, όπως προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν, ασκώντας περισσότερη πίεση στη Ρώμη για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Κομισιόν δεν έκανε το ίδιο για την περίπτωση της Γερμανίας, η οποία εμφανίζει ένα μεγάλο και αμφιλεγόμενο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ασκήσει κριτική στο Βερολίνο, λέγοντας ότι το πλεόνασμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν αγοράζει αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες από άλλες χώρες.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι υπάρχουν ανισορροπίες στη γερμανική οικονομία αλλά δεν είναι «υπερβολικές», γεγονός που θα απαιτούσε τη λήψη σειράς μέτρων ή ακόμα και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμορφωνόταν.

Στον αντίποδα, οι ανισορροπίες στην Ιταλία είναι υπερβολικές, τονίζει η Κομισιόν. Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η χρόνια αδυναμία της παραγωγικής ανάπτυξης αποτελούν τα κύρια προβλήματα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Η Ιταλική κυβέρνηση, επισημαίνει η Κομισιόν, θα πρέπει να καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα να σημειώσει υψηλά πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος της σε «βιώσιμα» επίπεδα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2014 δεν περιορίζει αρκετά το έλλειμμα της χώρας ώστε το χρέος –το οποίο αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ- να εισέλθει σε πτωτική τροχιά.

Αντίθετα, τα ευρήματα της Κομισιόν είναι θετικά για την Ισπανία, στην οποία είχαν εντοπιστεί πέρυσι «υπερβολικές» ανισορροπίες. Φέτος, οι ανισορροπίες της Ισπανίας δεν είναι πλέον υπερβολικές, ωστόσο η Κομισιόν χαρακτηρίζει την υψηλή ανεργία και το μέγεθος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ως σημαντικούς μακροοικονομικούς κινδύνους.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε στη Γαλλία, της οποίας το αυξανόμενο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο είναι σύμπτωμα της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας των Γάλλων εξαγωγέων.

Σημειώνεται πως τα ευρήματα αυτά είναι στο πλαίσιο του νέου συστήματος συντονισμένης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο την αποφυγή επανάληψης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Το σύστημα αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους των οικονομικών τους επιδόσεων προκειμένου να διαπιστώνονται τάσεις ή πολιτικές που μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα