Το μήνυμα του «Τίγρη» στον Αργύρη Γιαννίκη για να πάρει το πρωτάθλημα: «Εσύ θα μπεις στην Αγιά Σοφιά…»

Η κοινή διαδρομή του νέου προπονητή της ΑΕΚ με τον «Baby Klopp», Γιούλιαν Νάγκελσμαν, προπονητή-θαύμα της Γερμανίας. Οι τραυματισμοί τους, η εγκατάλειψη των σπουδών, και η σχολή της Κολωνίας που τους εκτόξευσε

Του Νίκου Συνοδινού

 

«Πάρε το πρωτάθλημα και θα είσαι συ που θα μπεις στην Αγιά Σοφιά». Το μήνυμα του Δημήτρη Μελισσανίδη στον Αργύρη Γιαννίκη είναι ξεκάθαρο και ο Τρικαλινός προπονητής με καταγωγή από το Νεοχώρι έχει την πίστη πως η ΑΕΚ θα πετύχει τον μεγάλο της στόχο.

Ο Αργύρης Γιαννίκης μπορεί να μην είναι θαυματοποιός, αλλά έχοντας μελετήσει το υλικό της ΑΕΚ, είναι πεπεισμένος πως με κάποιες προσθήκες στα μετόπισθεν τον Ιανουάριο, θα πάρει τον τίτλο για τον οποίο μίλησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα.  Το συμβόλαιο του γερμανοθρεμμένου –γεννήθηκε στη Νιρεμβέργη– τεχνικού λήγει το καλοκαίρι, όμως η «Ένωση» έχει φροντίσει να τον «δέσει» μέχρι το 2024.

Ο Αργύρης Γιαννίκης αναμόρφωσε τον ΠΑΣ Γιάννινα και στη γνωριμία του με το ελληνικό φίλαθλο κοινό τον έκανε ξανά «Άγιαξ της Ηπείρου». Ο ΠΑΣ όχι μόνο άρχισε να εντυπωσιάζει ακόμη και απέναντι στους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας, αλλά πέρα από τη βαθμολογική του συγκομιδή άρχισε να παίζει και όμορφο ποδόσφαιρο. Αυτό που κάθε φίλος του αθλήματος ήθελε να βλέπει απ’ το γήπεδο ή απ’ τους τηλεοπτικούς του δέκτες.

Στη Super League2 το 2019-20, ο ΠΑΣ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με απολογισμό 19 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Ο Αργύρης Γιαννίκης προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα, έσωσε τον ΠΑΣ πολύ γρήγορα, και κατέκτησε την όγδοη θέση στην κανονική διάρκεια και την ένατη τελικά στο περσινό πρωτάθλημα.

Η «γερμανική» φιλοσοφία του νέου τεχνικού ηγέτη της ΑΕΚ δεν θα είχε απτά αποτελέσματα, αν δεν παντρευόταν με το υπόβαθρο που απέκτησε στην περίφημη σχολή προπονητών της Κολωνίας. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας για τη μεταμόρφωση ομάδων, καθώς αποκόμισε πακτωλό γνώσεων, αναλύσεων και απόψεων.

Ο Έλληνας κόουτς όχι μόνο έμαθε πώς πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί, δεν περιορίστηκε απλά στο να ενημερωθεί για τη χρησιμότητα της τεχνολογίας και της επιστήμης στο ποδόσφαιρο, αλλά είχε τη δυνατότητα να ξημεροβραδιαστεί με σπουδαίους προπονητές με τους οποίους αντάλλαξε θέσεις παίρνοντας πολλά στοιχεία απ’ τον καθένα.

 

Με τον… «Baby Klopp»

Ο Αργύρης Γιαννίκης ήταν «συμμαθητής» με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, το παιδί-θαύμα της Γερμανίας στην προπονητική που δικαίως έχει το παρατσούκλι του… «Baby Klopp».

Ατελείωτες ώρες ανταλλαγής απόψεων και ανάλυσης ποδοσφαιρικών προβληματισμών είχε ο Γιαννίκης με τον προπονητή που πήρε η Μπάγερν απ’ τη Λειψία. Ο Νάγκελσμαν είναι από τους προπονητές που… καλωδιώνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων, έχοντας απευθείας επαφή με τους αναλυτές της Μπάγερν Μονάχου (και της Λειψίας παλαιότερα), προκειμένου να έχει άμεση πληροφόρηση στα δεδομένα του αγώνα. Ήταν επίσης, ένας απ’ τους πρώτους τεχνικούς, που χρησιμοποίησαν drones στις προπονήσεις για να μελετά από ψηλά όσα συμβαίνουν στο γήπεδο.

«Το 35-40% είναι τακτική. Το υπόλοιπο είναι επικοινωνία». Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός προπονητή, σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνικό που είχε κάνει θαύματα και στη Χόφενχαϊμ.

«Κανένα από τα δύο δεν φτάνει μόνο του, ενώ αν η παραπάνω ισορροπία διαταραχθεί, τότε η επιτυχία δεν θα έρθει. Αυτό το ποσοστό της τακτικής, όμως, μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Ο Νάγκελσμαν δεν είναι δογματικός. Έχει πάρει στοιχεία του πρέσινγκ του Κλοπ και της κατοχής από τους Γκουαρδιόλα και Τούχελ. Αυτήν τη συνταγή ακολουθεί και ο Αργύρης Γιαννίκης. Όταν κερδίζει την μπάλα σε χρόνο μηδέν η ομάδα του εκδηλώνει επίθεση.

«Αν χρειαστεί περισσότερο, ο αντίπαλος θα έχει προλάβει να οργανωθεί», έλεγε ο Νάγκελσμαν. Αντιθέτως, αν χρειαστεί οι παίκτες του να παίξουν παιχνίδι κατοχής μπορούν να το κάνουν εξαιρετικά. «Η αρχή της διπλής επαφής. Κοντρόλ και πάσα», είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.

«Μπορείς να δεις μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά αν το πλάνο σου είναι το κατάλληλο. Και οι παίκτες θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε κάτι διαφορετικό».
Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Νάγκελσμαν και του Γιαννίκη είναι η ένταση στις προπονήσεις. Εκεί ο παίκτης μαθαίνει ν’ αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες, ώστε στους αγώνες να μην του φαίνεται κάτι αξεπέραστο.

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν είναι ήδη ο πιο ακριβός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τα 25 εκατομμύρια που έβγαλε από το ταμείο της η Μπάγερν για να εξαγοράσει την… ελευθερία του από τη Λειψία, του επιτρέπουν να ξεπεράσει τον Αντρέ Βίλας-Μπόας στην πρώτη θέση, αφού το 2011 η Τσέλσι είχε πληρώσει 15 εκατ. ευρώ στην Πόρτο, για να πάρει στον πάγκο της τον Πορτογάλο προπονητή.

Ο 33χρονος Γερμανός προπονητής αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, το 2006, μόλις σε ηλικία 19 ετών, εξαιτίας εντός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, προλαβαίνοντας να παίξει μόνο στους νέους της Μόναχο 1860 και της Άουγκσμπουργκ. Στη συνέχεια ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν γράφτηκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά από τέσσερα εξάμηνα άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν ήταν αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή του.

«Αν είχα συνεχίσει να παίζω, στα 40 θα έπρεπε να φοράω τεχνητό γόνατο», έχει πει ο ίδιος, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Marca» σε σχετικό αφιέρωμά της.

Κοινή ήταν η μοίρα του Αργύρη Γιαννίκη. «Ήμουν στις ακαδημίες της Καρλσρούης, αλλά είχα πολλούς τραυματισμούς», είχε πει ο προπονητής της ΑΕΚ. Έτσι σταμάτησε το ποδόσφαιρο και πήγε στο Μανχάιμ όπου σπούδασε οικονομικά. Ωστόσο το ποδόσφαιρο του κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον.

 «Ένιωσα ότι κάτι έλειπε από τη ζωή μου και αποφάσισα να πάρω το πρώτο δίπλωμα προπονητικής».

Ο Αργύρης Γιαννίκης με καταγωγή από το Νεοχώρι Τρικάλων και θητεία σε ομάδες της Γερμανίας,  όταν ήλθε στον ΠΑΣ είχε πίσω του 16 χρόνια προπονητικής καριέρας.

Με το «καλημέρα» μεταμόρφωνε ομάδες. Η ιστορική ομάδα Ροτ Βάις Έσεν βρισκόταν μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην τέταρτη κατηγορία με 13 βαθμούς έπειτα από ισάριθμα παιχνίδια.

Μετά την εντός έδρας ήττα από τη Βικτόρια Κολωνίας με 1-2 η διοίκηση αποφάσισε να απολύσει τον Σβεν Ντέμαντ και οι οπαδοί είδαν στο πρόσωπο του Αργύρη Γιαννίκη, που τον αντικατέστησε στον πάγκο, κάποιον με… υπερφυσικές δυνάμεις. Ήταν, λοιπόν, όντως τόσο μεγάλη η υπερβολή; Στο πρώτο του παιχνίδι η Έσεν κέρδισε ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια στην έδρα της Άαχεν, ενώ σε έξι παιχνίδια κατάφερε να μαζέψει τόσους βαθμούς όσους είχε ο προκάτοχός του σε 13! Η μεταμόρφωση ήταν εντυπωσιακή.

Στη σχολή Κολωνίας ο Αργύρης Γιαννίκης φοίτησε 11 μήνες και το κόστος μαζί με τη διαμονή ξεπερνούσε τα 25.000 ευρώ. Όχι τυχαία. Μαζί του δεν ήταν μόνο ο Νάγκλεζμαν, αλλά και ο Τεντέσκο, ο Νούρι, ο Στράσερ… Μια 24άδα προπονητών που έπρεπε να μπορούν να συνεργαστούν με αρμονία.

Μαθήματα από το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, και μετά σε γκρουπ των 3-4 ατόμων μέχρι τα μεσάνυχτα για προετοιμασία εργασιών. Η επαφή, η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, η αλληλεπίδραση είναι στοιχεία πολύ σημαντικά στην εξέλιξη του κάθε μυαλού και των ιδεών του.

«Μετά το μάθημα καθόμασταν να συζητήσουμε, να αναλύσουμε αυτά που διδαχθήκαμε και να εξεταστούμε. Γνωρίζεις άλλα μυαλά και ασχολείσαι μέρα-νύχτα με το ποδόσφαιρο», είχε πει ο Αργύρης Γιαννίκης.

Θεωρείται ένας από τους «laptop trainers». Ο Γιαννίκης φροντίζει να δει τουλάχιστον τα πέντε τελευταία παιχνίδια του επόμενου αντιπάλου του. «Αφού τελειώσει το δικό μας παιχνίδι, κάνω την ανάλυση το ίδιο βράδυ και την επόμενη μέρα την παρουσιάζω στους παίκτες».

Έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι από τα πιο βαρετά πράγματα στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή. «Για 10΄, όχι παραπάνω. Το αφήνουμε και περνάμε αμέσως στον επόμενο αντίπαλο. Από τα 320’ λεπτά παιχνιδιού που θα παρακολουθήσω, στο τέλος θα μείνουν πέντε σκηνές. Αυτός είναι ο στόχος», καταλήγει.

«Δείχνω αυτά που πρέπει στους παίκτες 2-3 μέρες πριν το παιχνίδι και αμέσως θα δουλέψουμε το αμυντικό κομμάτι, βασισμένο στο πώς παίζει ο αντίπαλός μας. Την επόμενη μέρα θα κάνω το ίδιο με το επιθετικό κομμάτι. Η ανάλυση εκτός γηπέδου γίνεται σε 5΄». Στον κόσμο της επικοινωνίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Θέλω να το περάσω στους παίκτες όσο πιο ξεκούραστα γίνεται. Όσο καλύτερα είσαι προετοιμασμένος, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Θέλω η ομάδα να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα».

 

Η μεταμόρφωση της ΑΕΚ

Όταν μεσούσης της περιόδου αλλάζει ο προπονητής και αναλαμβάνει κάποιος που ούτε προετοιμασία έχει κάνει, ούτε επιλογές κατά τη μεταγραφική περίοδο, συνήθως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η… περίφημη πίστωση χρόνου δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ, πολύ δε περισσότερο όμως στον Γιαννίκη για να περάσει τη φιλοσοφία του.

«Τακτικά, χρειάζομαι δύο μέρες να περάσω αυτά που θέλω. Αν έχεις την προσοχή της ομάδας, την αφοσίωση στο αμυντικό κομμάτι, τρεις προπονήσεις είναι αρκετές. Η δική μου προπόνηση έχει πολλή δυναμική. Θέλω να είναι πιο δύσκολη από τα παιχνίδια. Αυτή είναι η επιδίωξή μου. Θέλω ο παίκτης να έχει την ψυχολογία ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Ότι αυτό που θα συναντήσει στο παιχνίδι θα είναι πιο εύκολο από την ένταση της προπόνησης. Να έχει αυτή την αίσθηση».

Τα πάντα ξεκινούν από δύο πράγματα: την πειθαρχία και τους στόχους. «Όταν ξεκινάω τη δουλειά σε μία ομάδα, ρωτάω τους παίκτες: Τι είστε διατεθειμένοι να δώσετε για να υπάρχει πειθαρχία στην ομάδα; Όλοι τους έχουν μία κόλλα χαρτί και 10΄ για να γράψουν οι ίδιοι τι χρειάζεται. Στη συνέχεια, μπαίνω στα αποδυτήρια, τα μαζεύω και τους ρωτάω αν είναι ικανοποιημένοι με αυτά που έγραψαν. Τότε, τους ζητάω να υπογράψουν και οι κανόνες είναι πάντα καρφιτσωμένοι στον τοίχο».

«Στη συνέχεια πρέπει να θέσουμε στόχους. Βραχυπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους και να τα στηρίξουμε με διάφορα… στοιχήματα. Όλα αυτά είναι μέρος της ψυχολογίας ενός παίκτη. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι επιτυχία για εμάς».

Τα αποτελέσματα έχουν δικαιώσει και με το παραπάνω την προσέγγισή του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα