Σεισμός – Κρήτη : 300 άνθρωποι μένουν ακόμη σε σκηνές, μεταξύ αυτών και παιδιά

Περισσότερα από 3000 τα μη κατοικήσιμα σπίτια- Μέχρι αύριο οι πρώτοι 35 οικίσκοι στο Ηράκλειο

Μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου η Κρήτη ακόμη μετράει τις πληγές της. Οι έλεγχοι από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών συνεχίζονται, με το μέγεθος της καταστροφής να μην έχει αποτιμηθεί πλήρως.

Την ώρα που  τα αρμόδια Υπουργεία και οι τοπικοί φορείς προχωρούν τις διαδικασίες για την αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων , έντονο είναι το πρόβλημα των ανθρώπων που έχασαν τις εστίες τους και παραμένουν στις σκηνές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας,  περισσότεροι από 330 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μένουν σε σκηνές κυρίως στο Αρκαλοχώρι και σε άλλες περιοχές. Μεταξύ αυτών και 45 παιδιά.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, 128 άτομα συνεχίζουν να διαμένουν στις σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ 40 άνθρωποι φιλοξενούνται στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον χώρο αυτό επιτρέπεται η διαμονή μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ενώ διαμορφώθηκε ένας ακόμα χώρος  προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο εκεί δεν θέλησε να μείνει κανένας από τους σεισμόπληκτους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ακόμα 170 άτομα διαμένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε διάφορους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης 220 σεισμόπληκτοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ 50 άτομα έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε ότι αφορά την φιλοξενία των σεισμοπαθών μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, όπως έγινε γνωστό, έχουν κατατεθεί 70 αιτήσεις για την διάθεση κατοικιών, ωστόσο τα διαθέσιμα σπίτια είναι 40.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης,  ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν φτάσει στο Ηράκλειο οι πρώτοι 35 οικίσκοι για τη φιλοξενία των σεισμοπαθών.

«Υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές πλέον, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, να μην μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά ότι τίθεται θέμα βούλησης του κάθε πολίτη να μην συνεχίσει να μένει σε σκηνή. Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσει κανείς να μένει σε σκηνή, καθώς δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να είναι προστατευμένοι» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχοντας βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα στην περιοχή, βλέπει ότι οι δράσεις εξελίσσονται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα