«Χάσμα» 10 δισ. ευρώ για Αθήνα – τρόικα

Δημοσίευμα για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα φιλοξενούν σήμερα οι Financial Times κάνοντας λόγο για «χάσμα» ύψους 10 δισ. ευρώ ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το κείμενο της έγκριτης εφημερίδας, αναφέρει ότι από τη μία πλευρά η Ελλάδα υπολογίζει τις επιπλέον ανάγκες των τραπεζών σε περίπου 6 δισ., ενώ η τρόικα εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν οι FT, η διαφωνία είναι τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει απειλήσει να δημοσιεύσει μονομερώς τις δικές του εκτιμήσεις, που τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η Αθήνα επιμείνει στον υπολογισμό των 6 δισ.

Ο υπολογισμός της ελληνικής πλευράς γίνεται μετά τους ελέγχους, που έχει διενεργήσει στα τέσσερα μεγάλα ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την BlackRock. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στο σενάριο επιστροφής των τραπεζών στην κερδοφορία, αλλά η τρόικα – όπως ο ίδιος λέει – εκτιμά ότι αυτή η προοπτική είναι πολύ αισιόδοξη, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα στελέχη της οποίας έχουν παραπλήσιες εκτιμήσεις με αυτές του ΔΝΤ, πιέζει επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει λεπτομερέστερα τις παραδοχές της. Αξίζει, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα το θέμα έχει αναδείξει από τα μέσα Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα