Όλα τα ’χαμε, οι Κούρδοι του DHKPc μάς έλειπαν

Αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών υπέβαλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου ειδικός εφέτης ανακριτής να αναλάβει την υπόθεση των τεσσάρων Κούρδων, οι οποίοι συνελήφθησαν (10/02) στη γιάφκα του Γκύζη, έχοντας στην κατοχή τους οπλισμό και εκρηκτικές ύλες, και μετά την άρνησή τους να απολογηθούν κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Toυ Αλέξανδρου Δερμέζη

Σε βάρος των Κούρδων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής όπλων, εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση σκοπών τρομοκρατικής οργάνωσης, τελεσθείσα από κοινού, τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, μηχανισμών, βομβών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και σε άνθρωπο, τελεσθείσα από κοινού, τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων διακεκριμένης κατοχής πολεμικού τυφεκίου, πολυβόλων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάθεση τους σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργήματος ή τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων, τελεσθείσα από κοινού, πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα από κοινού και παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος.

Διεθνής τρομοκρατική οργάνωση;

Η εισαγγελική λειτουργός στο έγγραφό της, αναφέρει ότι κατά την ανάκριση, προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής των τεσσάρων στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPc η οποία έχει δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία, και από τα στοιχεία προκύπτει ότι η υπόθεση σχετίζεται με διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Στο ίδιο έγγραφο η ανώτατη δικαστική λειτουργός προσδιορίζει στο αιτιολογικό του αιτήματός της την επιρροή της συγκεκριμένης υπόθεσης στις σχέσεις της Ελλάδος με τη γείτονα χώρα και ζητεί η υπόθεση να ανατεθεί σε έμπειρο δικαστικό λειτουργό.

Μετά την άσκηση διώξεων σε βάρος των τεσσάρων Κούρδων, με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα     οι φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Ένας εξ αυτών δήλωσε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ότι ονομάζεται Βayir Cengiz του Memet-Ali και ότι γεννήθηκε το 1973 στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από την ταυτοποίηση στοιχείων του σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, ήταν ο επί 18 χρόνια καταζητούμενος με ερυθρά αγγελία της ΙΝTERPOL από τη γείτονα Κούρδος Ιsmahil Achol. Σύμφωνα με τους Τούρκους, ο Achol είχε προσδιοριστεί ως ένας εκ των δραστών στη δολοφονία (1996) του τότε 55χρονου επιχειρηματία Ozntemir Sabantzi, αντιπροσώπου της TOYOTA, μέσα στην επιχείρησή του στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές Αρχές απέστειλαν άμεσα στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο τα στοιχεία που είχαν προκύψει κατά τη διερεύνηση της δολοφονίας του Τούρκου επιχειρηματία και από τη ΔΕΕ υπήρξε ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του και προσδιορίσθηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς του. Ο Sabantzi εκτελέστηκε στις 9 Ιανουαρίου 1996, μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, που στεγαζόταν στον 25ο όροφο ουρανοξύστη, στην περιοχή Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης. Τα πυρά των εκτελεστών τραυμάτισαν θανάσιμα ένα ακόμη διευθυντικό στέλεχος και δικηγόρο της εταιρείας και τη γραμματέα του επιχειρηματία.

Όπως είχαν ανακοινώσει οι τουρκικές Αρχές, οι εκτελεστές είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση στα γραφεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία με γυναίκα-«Δούρειο Ίππο», η οποία εργαζόταν στην εταιρεία και ήταν μέλος της DHKP-c.

Ως δράστες της δολοφονίας είχαν προσδιοριστεί από τους Τούρκους και κατηγορήθηκαν τα μέλη της DHKP-C, Mustafa Νtoujiar, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1999 στις τουρκικές φυλακές, και ο Ιsmahil Achol που συνελήφθη στο Γκύζη. Η γυναίκα-υπάλληλος της Toyota, που φέρεται να βοήθησε τα δύο μέλη της DHKP-c, εντοπίσθηκε το 1999 στο Βέλγιο, φυλακίσθηκε, και η τύχη της –τα τελευταία χρόνια– αγνοείται, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι έχασε τη ζωή της υπό άγνωστες συνθήκες.

Αλλά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες στο ισόγειο διαμέρισμα στην πολυκατοικία του Γκύζη ακολούθησαν την ίδια στάση. Όπως διαπιστώθηκε, ο κατά δήλωσή του     Κpetrov Petar του Georgiev (Κούρδος, γεν. 7/5/1965) ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον Tekin Huseyin Fenzi του Ferit και της Azime, γεννημένος στις 21/1/1961 στην Τουρκία. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα της ΙΝΤΕRPOL για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.

«Μίλησε» το DNA…

Όπως έγινε γνωστό από την Αντιτρομοκρατική, σε όπλα της γιάφκας στου Γκύζη εντοπίστηκε γενετικό υλικό των Tekin Huseyin Fenzi και του Ιsmahil Achol, καθώς και του 34χρονου Κούρδου Mehmet Yayla, ο οποίος είχε συλληφθεί με τρεις ομοεθνείς του και δύο Έλληνες σε φουσκωτό σκάφος τον περασμένο Ιούλιο     ανοιχτά της Χίου.

Για τους άλλους δύο συλληφθέντες,     οι οποίοι δήλωσαν στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο ότι πρόκειται για τους Korkut Murat του Niyazi και της Dondis γεν. 31/3/1981 στην Τουρκία και τον Κarpat Bilgehan του Zeynel και της Hafize γεν. 4/7/1989 στην Τουρκία, δεν έχει προκύψει ταυτοποίηση και εξακρίβωση των στοιχείων της ταυτότητάς τους, αφού με αυτά τα στοιχεία τα οποία δηλώνουν στις Αρχές δεν έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της συγκεκριμένης εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, χρονικής διάρκειας 6 μηνών, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργοποιήθηκαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, σε μια προσπάθεια των Αρχών να συλλέξουν πληροφορίες από πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό με τη δραστηριότητά τους ή ενοικίαση από τα συγκεκριμένα πρόσωπα διαμερίσματος, αποθήκης ή άλλων οικημάτων ή οχημάτων κ.λπ., στο ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες γιάφκες της οργάνωσης στην Αθήνα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα