«6 ημέρες διορία και βλέπουμε…»

Ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για να τελειώνει με τα… παιχνίδια έδωσε στην Ελλάδα το EWG. Η Μεγάλη Εβδομάδα μόλις ξεκίνησε για την κυβέρνηση, και η Ανάσταση παραμένει αμφίβολο αν θα έρθει. Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρωσία θα σημάνει και την επιστροφή του στη σκληρή πραγματικότητα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να κόψουν τον… βήχα στην ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, δίνοντας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ώστε να βρεθεί ρεαλιστική λύση με την οικονομική ασφυξία να λειτουργεί πλέον ως κακός σύμβουλος. Και την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραμένει πιστή στο επικοινωνιακό της παιχνίδι δίνοντας έναν δραματικό τόνο στις διαπραγματεύσεις είτε με την ελπίδα πως έτσι θα περάσει πιο ανώδυνα τον όποιο συμβιβασμό επιλέξει προς τους πολίτες είτε απλά επενδύοντας στην δημιουργική ασάφεια αρνούμενη να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς που οι εταίροι μας επιμένουν.
Πάντως, η ΕΚΤ σε μία κίνηση καλής θελήσεως αποφάσισε την αύξηση του ορίου πρόσβασης στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται πλέον σε 73,2 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, η Ελλάδα πήρε αυτό που είχε ζητήσει.
Εν τω μεταξύ, το Euro Working Group έδωσε προθεσμία έξι εργάσιμων ημερών στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά την τελευταία έκκληση των ελληνικών αρχών για ρευστότητα. Αυτό υποστηρίζει το «Reuters» επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους αν και κοινοτικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά..
«Από την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ισχυρή δήλωση ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται πολύ κακή και υπήρχε ένα αίτημα να απελευθερωθεί κάποιο είδος στήριξης πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή υποστήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ο ίδιος άνθρωπος.
Την ίδια ώρα σε άρθρο των «Financial Times» σημειώνεται πως «το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογική στη διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα» με τον συντάκτη του Ρεζά Μογκάνταμ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σήμερα αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου της Morgan Stanley, να υποστηρίζει πως «υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο ευκαιρίας να προκληθεί μία αναγκαία νέα προσέγγιση. Αυτή μπορεί να βασισθεί σε τρία σημεία: Στην εφαρμογή λίγων βασικών δράσεων για να δοκιμασθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εκλείψει η απειλή μίας χρεοκοπίας το επόμενο τρίμηνο και σε ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια». Συμπληρώνει δε πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τόσο περιορισμένο αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να ετοιμασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».
Κατά την άποψη του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, χρειάζεται και μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές: Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει κάποιες από τις απαιτήσεις της με τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, μειώνοντας το βάρος του χρέους και προσφέροντας κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με φθηνότερα, μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίροντας έτσι τη συνεχή απειλή στάσης πληρωμών έναντι των επίσημων πιστωτών.

«Χτύπημα» από τη Φιλανδία
Στην Ε.Ε., μετά τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη η οποία χρειάστηκε διευκρινήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση αφορούσε το ενδεχόμενο Grexit, νέο χτύπημα κατά της χώρας έρχεται από τη Φινλανδία, με εφημερίδα να υποστηρίζει ότι υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας με ημερομηνία 27 Μαρτίου αναφέρει πως η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό πριν το τέλος Ιουνίου.
«Πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» για την Ελλάδα, ίσως θα πρέπει να ληφθούν πριν από τον Ιούνιο, αναφέρεται επίσης στο υπόμνημα. Αυτές περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο να μην μπορεί η Ελλάδα να είναι πλέον μέλος της Ευρωζώνης. Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση μόνο εάν ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων όπως έχει συμφωνηθεί.
Πίσω στην Ελλάδα, κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ. υποστηρίζουν πως στο EWG συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group και να γίνει σε θεματικές ενότητες. Ανέφεραν ότι συνεχίζουν και τα κλιμάκια τη δουλειά στην Αθήνα. Οι κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ. ανέφεραν ότι έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης από την ελληνική πλευρά, έγινε αναλυτική συζήτηση και επισκόπηση της κατάστασης.
Η διαπραγμάτευση στο Euro Working Group είχε ως βασικό στόχο από ελληνικής πλευράς μία έστω πρώτη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. «Για να γίνει αυτό εφικτό η επί της αρχής συμφωνία πρέπει να κλείσει νωρίτερα», ανέφεραν κοινοτικές πηγές περιγράφοντας τα στενά χρονικά περιθώρια…

Χέρι-χέρι ΗΠΑ και Βερολίνο

Η επιλογή Τσίπρα να παίξει το χαρτί «Ρωσία» ενώ η χώρα παλεύει εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, προκάλεσε εκτός της αναμενόμενης δυσαρέσκειας της Άνγκελα Μέρκελ και εκείνη του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με το BBC, η Γερμανίδα καγκελάριος «έχει ξεμείνει από ιδέες για το πώς μπορεί να σώσει τη χώρα». Την ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για επαφές».
Αναλυτικά, δημοσίευμα του BBC διερωτάται: «H Ελλάδα έπαιξε το χαρτί τις Ρωσίας… και τώρα;» και προσθέτει ότι επρόκειτο για μια μάλλον αδέξια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, αλλά όχι από τη Ρωσία που γλείφει τις δικές της πληγές ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και των χαμηλών τιμών πετρελαίου», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Όπως και ο Τσίπρας, έτσι και η Μέρκελ είναι πιεσμένη από τα συντηρητικά στελέχη των Χρηστιανοδημοκρατών, τους ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και σε μια ελληνοφοβία που όλο και διογκώνεται», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Την αντίθεσή του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εξέφρασε και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αντίθεση, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην προσωπική του ιστοσελίδα, εκφράστηκε με σχόλιο που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.
«Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως να μη συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η δήλωση είναι η ίδια και χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του Ρώσου Προέδρου στην Ινδία. Η δήλωση έγινε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας στη ρωσική πρωτεύουσα και του κ. Πούτιν στην Άγκυρα, όπου συνήψε εμπορικές συμφωνίες ύψους 6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα