1660 λέξεις από τον Φλαμπουράρη για να υπερασπιστεί τον Κουβέλη

Σε μία και μόνο ερώτηση απάντησε ευθέως ο Αλ. Φλαμπουράρης στην συνέντευξη του στη Real News. Εκείνη που αφορά τον Φώτη Κουβέρλη ώστε να υπερασπιστεί την επίλογή του Μαξίμου. Κατά τα λοιπά, σε μια συνένευξη χωρίς νεύρο και είδηση αναμασά τα περί του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς χωρίς να πείθει ούτε καν το εσωκομματικό ακροατήριο.

 

Με την υπόθεση Αντωνοπούλου χάθηκε το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς κ. υπουργέ, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, τονίζει ότι το «πλεονέκτημα» αυτό δεν υπήρξε ποτέ…

Ο κ. Μητσοτάκης με τη φράση του στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο «δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι στην ανθρώπινη φύση» οδήγησε τους «πολλούς», που παράγουν τον πλούτο, να αναρωτιούνται αν αυτή η φράση λέχθηκε για να πάψουν να διεκδικούν μερίδιο εξουσίας και πλούτου.

Γιατί έτσι μένουν λοιπόν υποταγμένοι στη μοίρα τους και πρέπει με κάθε θυσία να μην εκπροσωπούνται. Δηλαδή με κάθε θυσία πρέπει να απαξιωθεί η Αριστερά, που εκπροσωπεί τους «πολλούς».

Αυτός είναι ένας πόλεμος που δέχεται η Αριστερά διεθνώς. Οι ιδέες της χαρακτηρίζονται στην καλύτερη περίπτωση ουτοπικές και ανεφάρμοστες, ενώ οι άνθρωποί της κρίνονται πολύ αυστηρά.  Από την άλλη, στη χώρα μας, η Ιστορία τα έφερε έτσι, που οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούσαν κοινωνική δικαιοσύνη ήταν οι ίδιοι που θυσίασαν τους εαυτούς τους για όλους τους Έλληνες, της δεξιάς συμπεριλαμβανομένης, και αυτό είναι επίσης, μία πραγματικότητα. Το ηθικό πλεονέκτημα, λοιπόν, εντοπίζεται αρχικώς στην ιδεολογία μας, στο «αίτημα» δηλαδή που διατυπώνουμε για τον κόσμο και τις κοινωνίες. Αλλά εντοπίζεται παράλληλα και στην πράξη μας, στην παράδοσή μας, που είναι θαμμένη σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας,  στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ας πούμε. Το ηθικό πλεονέκτημα της ελληνικής Αριστεράς είναι, εν τέλει, ιστορικό βίωμα και δεν συμψηφίζεται με ανθυπολεπτομερείς ανθρώπινες αντιφάσεις, που είναι ανίκανες να το πλήξουν. Το γνωρίζουν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και δεν τους μένει παρά να λένε:  «εμείς είμαστε ανάλγητοι ούτως ή άλλως αλλά κι εσείς δεν είστε καλύτεροι». Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι αυτά τα ενστερνίζεται ο λαός. Μπορεί να μην μας επιβράβευε ή να μας  επιβραβεύσει πολιτικά, αλλά είμαστε και θα είμαστε πάντα στην καρδιά του, όσο εκπροσωπούμε το αίτημα για  μια καλύτερη ζωή.

 

Έκαναν λάθος οι πρώην υπουργοί σας που έλαβαν το επίδομα ή ήταν λάθος και ο νόμος;

Οι νόμοι είναι οι κανόνες της συμβίωσής μας που αποτυπώνουν συσχετισμούς και έχουν οπωσδήποτε ηθική αφετηρία. Συνεπώς,  πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου, η εξής διάκριση: υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν συμπεριφορές με τις οποίες βλάπτονται άτομα και κοινωνικά σύνολα. Αυτοί πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και επ’ αυτών κάθε ηθικού τύπου αξιολόγηση δεν επιτρέπεται θεσμικώς. Υπάρχουν   όμως παράλληλα και νομικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν ατομικά – ιδιωτικά δικαιώματα, τα οποία ο ενδιαφερόμενος δύναται αλλά δεν υποχρεούται να ασκήσει ή μπορεί να παραιτηθεί απ’ αυτά. Η άσκησή τους ως ελεύθερη επιλογή,  κρίνεται ως τέτοια, ερευνάται  η σκοπιμότητά της αλλά και η συμβατότητά της με τον κοινωνικό σκοπό, που το δικαίωμα αυτό υπηρετεί.

Πέραν όμως του νόμου, στις συλλογικότητες όπως είναι ένα κόμμα ή και μία Κυβέρνηση ακόμη, η άσκηση ενός τέτοιου δικαιώματος αξιολογείται περαιτέρω για το αν  εντάσσεται ή όχι στο αξιακό πλαίσιο ή ακόμη και στην αισθητική της συγκεκριμένης συλλογικότητας. Αν δεν εντάσσεται, υπάρχει πρόβλημα.

 

Μήπως πρέπει τελικά κ. υπουργέ να γίνει μια πραγματική συζήτηση για τα οικονομικά των βουλευτών; Εκτιμάτε πως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Προφανώς και τα τελευταία γεγονότα είναι μια καλή ευκαιρία. Πρέπει να τελειώνουμε με τις τελευταίες εναπομείνασες προνομιακές αντιμετωπίσεις. Αρκεί να έχουμε στο νου μας, ότι δεν θέλουμε την πολιτική «χόμπι» των πλουσίων ούτε πεδίο διαφθοράς και εξυπηρέτησης των πλουσίων. Το μέτρο δηλαδή είναι οι δικλείδες που διασφαλίζουν την αυθεντική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του λαού στο κοινοβούλιο. Θα πρέπει να υπάρξει πολύ σκέψη και να κατατεθούν ιδέες, ώστε να πετύχουμε την ισορροπία.

 

Και  για τα οικονομικά των κομμάτων τι θα πράξετε;

Η χρηματοδότηση και ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, αποτελεί ζήτημα που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας και την υγιή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Πρόσφατα προβήκαμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την αύξηση της διαφάνειας, του δημόσιου ελέγχου και την οριστική ρήξη της διασύνδεσης των πολιτικών κομμάτων με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρότι αποδεδειγμένα χρέωσαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τον ελληνικό λαό και τα οποία αρνούνται να αποπληρώσουν, παριστάνουν τους εισαγγελείς και τιμητές των πάντων.

 

Ο Α. Σαμαράς μήνυσε -και- τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis. Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την άρση ασυλίας του;

Ακούγοντας ότι ο κ. Σαμαράς μήνυσε τον Αλέξη Τσίπρα και τους τρεις εισαγγελείς, έμεινα αρχικά κατάπληκτος και στη συνέχεια κυριαρχήθηκα από θλίψη και οργή. Γιατί σκεφτόμουν που μπορεί να φτάσει ένας πολιτικός, όταν χάσει την ψυχραιμία του, σε συμπεριφορές που όχι μόνο απαξιώνουν τον πολιτικό πολιτισμό, αλλά τον οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια. Τους καλώ να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συνέλθουν. Ο Πρωθυπουργός προφανώς και δεν έχει ανάγκη να κρυφτεί ή να κάνει χρήση οποιασδήποτε προστασίας ή οποιουδήποτε μηχανισμού συγκάλυψης. Κατηγορείται και καταμηνύεται με χυδαία ψεύδη από τον κ. Σαμαρά. Ελπίζω να μην υπάρξουν βουλευτές (30 απαιτούνται), οι οποίοι θα συναινέσουν να ακολουθήσουν αυτόν το ολισθηρό δρόμο.

 

Η ΝΔ κατέθεσε αίτηση σύστασης προανακριτικής για το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων (Π. Κουρουμπλής, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης), ενώ έχει προαναγγείλει αντίστοιχο αίτημα για τον Π. Καμμένο. Θα υπερψηφίσετε τις δυο προτάσεις;

Η γνώμη μου είναι να καταψηφιστούν. Όχι γιατί φοβάμαι την έκβαση, εξάλλου καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται,  αλλά γιατί δεν πρέπει να συρθούμε στους αντιπερισπασμούς. Εμείς πράξαμε αυτό που έπρεπε μπροστά σε μία υπαρκτή κατάσταση εκτεταμένης διαφθοράς, στην εξέλιξη της οποίας αναφέρθηκαν ονόματα πολιτικών. Ούτε εφηύραμε τη NOVARTIS ούτε τους πολιτικούς που αναφέρονται στη δικογραφία. Με ευλάβεια τηρήσαμε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου και των πολιτών. Δεν θα κρύψουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Όλα στο φως.

 

Ο Γ. Στουρνάρας επιμένει στην ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής για την έξοδο από το Μνημόνιο. Υπάρχει πρόβλημα με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας;

Μου είναι ακατανόητη η επιμονή του διοικητή της ΤτΕ στην «πιστοληπτική γραμμή» τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και διεθνείς οίκοι – που πρόσφατα αναβάθμισαν την Ελλάδα- προβλέπουν «καθαρή» έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Δεν μου δίνει την εντύπωση της αμερόληπτης διατύπωσης γνώμης.

 

Επιμένετε πως η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι «καθαρή»; Και πώς θα γίνει αυτό;

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση (βιομηχανική παραγωγή, αύξηση εμπορικής δραστηριότητας, εκτίναξη του τουριστικού προϊόντος, σημαντική μείωση της ανεργίας κ.α), οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν μέρα τη μέρα την οικονομία και τα πιστωτικά ιδρύματα, όσες έξοδοι στις αγορές έχουν επιχειρηθεί έχουν στεφθεί με επιτυχία. Αλλά ακόμα κι αν προκύψουν τυχόν δυσκολίες, έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε η οικονομία μας να μην ξανακινδυνεύσει. Συνεπώς, μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς υποστηρικτικούς μηχανισμούς των δανειστών που αλλιώς θα διατηρήσουν την μέχρι σήμερα ασφυκτική επιτροπεία αλλά και την ομηρία μας σε παράλογες και αντιφατικές απαιτήσεις.

 

Η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί την περικοπή των συντάξεων κ. υπουργέ; Ή εάν επιμείνει το ΔΝΤ, ο κίνδυνος είναι να έρθει πιο γρήγορα αφορολόγητο; Και το αντέχετε πολιτικά αυτό ή να περιμένουμε κάλπες, όπως επιμένει η αντιπολίτευση;

Η Κυβέρνησή μας σε κάθε φάση διαπραγματεύεται και επαναδιαπραγματεύεται κάθε μέτρο. Θα δούμε πώς θα καταλήξουν τα πράγματα.

Είμαι όμως αισιόδοξος ότι οι συμμαχίες που έχουμε διαμορφώσει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι αρωγοί στο να «χαλαρώσει το σχοινί» σε όλους και ιδιαίτερα στους αδύναμους κι όλους όσους έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη της πολυετούς κρίσης.

Η πολιτική μας αντοχή δεν βασίζεται σε μεμονωμένα μέτρα, κατά τη γνώμη μου. Ο ελληνικός λαός στις κάλπες θα επικυρώσει την προσπάθειά μας συνολικά. Να θυμίσω ότι με τυχόν αλλαγή της κυβέρνησης δεν θα απαλλαγεί η χώρα από τις δεσμεύσεις της και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τίποτα προς όφελος του λαού, όπως γινόταν μέχρι τις αρχές του 2015.

 

Την επόμενη ημέρα του Μνημονίου να περιμένουμε παροχές, έστω και σε μικρό βαθμό, όπως πολλοί στο κόμμα σας προαναγγέλλουν;

Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και μεγαλύτερα περιθώρια για να ασκήσουμε πολιτικές κοντινότερες στο πολιτικό μας πρόγραμμα. Το γεγονός ότι καταφέραμε, σε απολύτως ασφυκτικές συνθήκες, να εφαρμόσουμε πολιτικές που στηρίζουν εκατομμύρια οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας, μας δίνει δύναμη και ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα όταν θα έχουμε συνθήκες μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων και επιλογών.

 

Τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής πώς την κρίνετε; Πρωτοβουλίες για συνεργασία μαζί του θα αναλάβετε; Και τι θα αφορούν ενδεχομένως κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Το «Κίνημα Αλλαγής», αφού καθορίσει τις πολιτικές – κοινωνικές επιλογές του, αφού προσδιορίσει ότι είναι με τη μεριά των πολλών και διαχωρίσει τη θέση του από τις νεοφιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις και επιλογές, ανοίγει δρόμους.

Αν ταυτόχρονα η ηγεσία του αποφασίσει ότι κύριος αντίπαλος είναι η ΝΔ και οι συντηρητικές δυνάμεις και όχι η Αριστερά, θα αρχίσει να αποκτάται η αναγκαία εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για κάθε προσπάθεια διαλόγου και αναζήτησης συγκλήσεων.

 

Αν δεν αποδειχθούν ποινικές ευθύνες για τα δέκα πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί πώς θα νιώσετε κ. υπουργέ;

Όσα καταγγέλλονται μου δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτή η χώρα λεηλατήθηκε πολύ άγρια και αυτό με ξεπερνά. Θα πρέπει να σας πω, επίσης, ότι, σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο, καμία προσωπική περιπέτεια, ακόμη και των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν μου είναι αρεστή. Το ομολογημένο σκάνδαλο όμως δεν έγινε σε πολιτικό κενό, υπήρχαν κυβερνήσεις και υπουργοί που έχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες μέχρι σήμερα δεν ανέλαβαν.

 

Τι πολιτικό μήνυμα θελήσατε να αποστείλετε με την υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, του επικεφαλής ενός κόμματος που στήριξε την κυβέρνηση Σαμαρά; Και πώς κρίνετε τις επιθέσεις που δέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας γιατί αποδέχθηκε την πρότασή σας;

Η επιλογή του Φώτη Κουβέλη έχει σημαντικό πολιτικό συμβολισμό. Ο Φώτης Κουβέλης είχε συναινέσει και εμμέσως συμμετάσχει στην διακυβέρνηση Σαμαρά. Έχουμε σημαντικές διαφωνίες για το τι συνέβη στο παρελθόν, συμφωνούμε όμως για το τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος. Αυτό είναι που δεν αντέχουν στην αντιπολίτευση, ότι αυτή η κυβέρνηση πείθει πολλούς οι οποίοι στην αρχή της θητείας της δεν είχαν πειστεί για το πως πρέπει να πάνε τα πράγματα.

Διαμορφώνονται πεδία καινούργιων συγκλίσεων, διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της κυβέρνησής μας. Αυτό είναι που ενοχλεί την αντιπολίτευση και εξαπολύει απρεπείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Φ. Κουβέλη. Δεν του συγχωρούν ότι δεν συναίνεσε στην εξακολούθηση του βίου της καταστροφικής κυβέρνησης Σαμαρά, και τώρα ρίχνουν τα δηλητηριώδη βέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα