1,2 δισ. ευρώ κοστίζουν τα ναρκωτικά στην χώρα μας

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ξοδεύεται κάθε χρόνο στην χώρα μας για την αντιμετώπιση, ιατρικά και κοινωνικά, της μάστιγας των ναρκωτικών.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος της εξάπλωσης των ναρκωτικών επισημάνθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ.Σούρλα, στην ημερίδα με θέμα τη «Χάρτα Δικαιωμάτων των Εξαρτημένων Ατόμων» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Η  ημερίδα πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, πέρα από την επισήμανση του πρωτοποριακού χαρακτήρα της Χάρτας, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που εκπονείται στην Ευρώπη, αναφέρθηκε γενικότερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και απέδωσε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για τη μάστιγα αυτή.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ακόμη μια Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών θέτει τη διεθνή κοινότητα ενώπιων των ευθυνών της για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Στο Αφγανιστάν, που παράγει το 90% της ηρωίνης, κρίνεται η αξιοπιστία και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας. Γιατί στο Αφγανιστάν, το 2001 αποφασίστηκε η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και των ναρκωτικών, με το ξερίζωμα της οπιοπαπαρούνας και με τη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα για εναλλακτικές καλλιέργειες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έφθασαν μέχρι τους 50.000, από 48 χώρες, η καλλιέργεια της οπιοπαπαρούνας αυξήθηκε και η παραγωγή ηρωίνης έφθασε τους 400 τόνους ετησίως, δηλαδή 40 φορές περισσότερη από το 2001.

Αν πάρα ταύτα δεχθούμε ότι η διεθνής κοινότητα, με τις πανίσχυρες στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει, δεν μπορεί να εμποδίσει την καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στο Αφγανιστάν και κοκαΐνης στην Κολομβία, θα μπορούσε να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση των γεωργών, για εναλλακτικές καλλιέργειες.

Άλλωστε, τα ποσά που διατίθενται για την αντιμετώπιση του ιατρικού – κοινωνικού προβλήματος, ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, αφού μόνο για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Όμως, δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά κυρίως τα εκατομμύρια των νέων ανθρώπων και οι οικογένειές τους που οδηγούνται στην εξαθλίωση και πλέον των 200.000 στο θάνατο παγκοσμίως.

Για τη στάση της διεθνούς κοινότητας οι πολίτες ανησυχούν και θέτουν σκληρά και δραματικά ερωτήματα:

Άραγε τι συμβαίνει; Οι ισχυροί της διεθνούς κοινότητας δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Τους συμφέρει να υπάρχει αυτή η κατάσταση; Περιμένουν απαντήσεις και αποτελεσματικές ενέργειες;

Παρά ταύτα η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την πρόληψη και την απεξάρτηση των τοξικομανών και μπορούμε να αισιοδοξούμε όταν οι διωκτικές μας αρχές επιτελούν το καθήκον τους και σημειώνουν παγκόσμιες επιτυχίες στην πάταξη των κυκλωμάτων, όπως αυτή πρόσφατα με τη διακίνηση 2,5 τόνων ηρωίνης και γι αυτό τους αξίζουν ιδιαίτεροι έπαινοι.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΑΡΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Η Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν μεγάλη κοινωνική και πολιτική αξία σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Η σχέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υγεία είναι σαφώς αποτυπωμένη και διαχρονικά κατοχυρωμένη σε διάφορες διεθνείς συνθήκες και διακηρύξεις.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας περιλαμβάνει το δικαίωμα στην υγεία στο Άρθρο 21, συγκαταλέγοντάς την στα κοινωνικά δικαιώματα. Το ίδιο, Άρθρο 21, καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους για θετικές παρεμβάσεις και παροχή υπηρεσιών και αγαθών.

Με βάση το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις, εκπονήθηκε και δημοσιοποιείται  προσχέδιο «Χάρτας για τα Δικαιώματα των Εξαρτημένων Ατόμων», προκειμένου μετά την δημόσια διαβούλευση, να κατοχυρωθεί σχετικό κείμενο που θα διευκολύνει την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος στην υγεία, καθώς επίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Χάρτα αυτή αναφέρεται στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, εάν και εφόσον αυτοί προσφύγουν σε Υπηρεσίες Υγείας, αλλά κυρίως στα εξαρτημένα άτομα, δηλαδή τα άτομα που πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια του ICD-10 για την εξάρτηση.

Το έγγραφο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει τα εξής δικαιώματα:

. Δικαίωμα επιλογής ή απόρριψης της φροντίδας

. Δικαίωμα καθολικής, ισότιμης πρόσβασης σε φροντίδα υγείας

. Διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα

. Δικαίωμα στο απόρρητο

. Δικαίωμα επιλογής από τον θεραπευόμενο της ενδεδειγμένης θεραπείας που βασίζεται στη γνώση κατόπιν ενημέρωσης

. Δικαίωμα στη λήψη εξατομικευμένης ολιστικής θεραπείας

. Δικαίωμα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

. Δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στη φροντίδα

. Δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών με σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου

. Δικαίωμα συμμετοχής των εξαρτημένων στη διαμόρφωση αποφάσεων σχετικά με την πολιτική κατά των εξαρτήσεων

. Δικαίωμα για παροχή υπηρεσιών υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό

. Δικαίωμα στην ίση μεταχείριση

. Δικαίωμα στην ισοδυναμία της φροντίδας

. Δικαίωμα στην εργασία

. Δικαίωμα στη σωστή πληροφόρηση: αντιμετωπίζοντας το στίγμα της εξάρτησης από ναρκωτικά.

 

Η Χάρτα θα αναρτηθεί άμεσα στο διαδίκτυο και θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα