“Όχι” σε κούρεμα του ελληνικού χρέους λέει η Πορτογαλία

“Όχι” σε κούρεμα του ελληνικολύ χρέους λέει η Πορτογαλία. Πιο συγκεκριμένα, η  Πορτογαλία έκανε πολλές θυσίες μέχρι να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να «αποχαιρετίσει» την τρόικα. Ίσως και γι’ αυτό πολλοί Πορτογάλοι απορρίπτουν ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γράφει η Deutsche Welle.

Περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και έκτακτες εισφορές από τη μια πλευρά. Και από την άλλη ιδιωτικοποιήσεις, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση της Λισαβόνας δεν άφησε κανένα «εργαλείο» που ζήτησε η τρόικα αναξιοποίητο προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία της χώρας.Τα αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια τρόικας στην Πορτογαλία είναι ωστόσο αμφιλεγόμενα.

Η οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία δεν λέει να πέσει κάτω από το 13%, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης ζει σε ανέχεια χωρίς προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ μόνο πέρυσι γύρισαν την πλάτη στην πατρίδα τους περίπου 120.000 Πορτογάλοι.

Ο κινηματογραφιστής Πέντρο Νέβες προσπάθησε να συνοψίσει τα τρία χρόνια τρόικας σε ένα βιβλίο με DVD, υπό τον τίτλο «Projecto Troika», το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω διαδικτύου (crowdfunding). «Το χειρότερο είναι ότι η κρίση δεν έχει περάσει», λέει ο νεαρός κινηματογραφιστής. «Και όπως ήταν αναμενόμενο επλήγησαν περισσότερο τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πρόσφατα γύρισα σε βίντεο έναν άνδρα, το επίδομα ανεργίας του οποίου μειώθηκε κατά 20 ευρώ. Από τότε ο Κονσταντίνο είναι άστεγος και ζει στον δρόμο. Δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα