Όταν ο Βαρουφάκης ζήλεψε τον Κούγια

Από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί παρελθόν για το κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο δεν λέει να βάλει τέλος στην σχεδόν ναρκισσιστική υπερέκθεσή του στα media.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και οι εξελίξεις τόσο ρευστές ώστε θα ήταν άκαιρο (σ.σ. θα το κάνουμε εν ευθέτω χρόνο) να ασχοληθούμε με τις τεράστιες ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τη σκληρή συνθηκολόγηση την οποία αναγκάστηκε εν πολλοίς να συνάψει η Έλληνας πρωθυπουργός στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αλλά ακριβώς επειδή η πολιτική συγκυρία είναι τόσο καυτή και τις οικονομικές συνέπειες από την εφαρμογή ενός τρίτου μνημονίου θα τις επωμιστούν για χρόνια οι Έλληνες πολίτες δεν είναι δυνατόν να περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος μοιραίος «τσάρος» της Οικονομίας αρνείται να αποσυρθεί στο παρασκήνιο. Αντιθέτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης διεκδικεί τη δημοσιότητα σε κάθε πρόσφορη ευκαιρία και με κάθε πρόσφορο μέσο, ξεπερνώντας ακόμη και τον μετρ του είδους Αλέξη Κούγια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ημερολόγιο όλων αυτών τον ημερών που ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει περάσει εκτός ΥΠ.ΟΙΚ. –από τις 6 Ιουλίου μέχρι σήμερα 13 Ιουλίου– είναι γεμάτο συνεντεύξεις, άρθρα και περίεργες δηλώσεις του πρώην υπουργού. Η μικρή καταγραφή που ακολουθεί αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

# Την Τρίτη 7 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των ηνίων του ΥΠ.ΟΙΚ. στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γ. Βαρουφάκης κατήγγειλε με έντονο τρόπο τη στάση των δανειστών. Μάλιστα στις ίδιες δηλώσεις Βαρουφάκη κάποιοι διείδαν ακόμη και αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα όταν ο αποπεμφθής υπουργός ανέφερε ότι η αποχώρησή του «κρίθηκε πως ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

# Την Πέμπτη 9 Ιουλίου η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» φιλοξενούσε άρθρο του Γ. Βαρουφάκη στο οποίο ο celebrity οικονομολόγος εξαπέλυε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πέντε μήνες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και Eurogroup ποτέ δεν είχαν πιθανότητες επιτυχίας» έγραφε στη Die Zeit ο Γ. Βαρουφάκης και συνέχιζε:
«Καταδικασμένες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, σκοπός τους ήταν να ανοίξουν το δρόμο σε αυτό που ο Δρ. Σόιμπλε είχε αποφασίσει ότι ήταν “ιδανικό” πολύ πριν η κυβέρνηση μας εκλεγεί: Ότι η Ελλάδα πρέπει να ωθηθεί εκτός Ευρωζώνης προκειμένου να αναγκαστούν σε πειθαρχία τα κράτη μέλη στο πολύ συγκεκριμένο πλάνο του για αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης».

# Την ίδια ημέρα, στις 7 Ιουλίου, ο Γ. Bαρουφάκης κάνει το.. κορυφαίο: μέσω Twitter γνωστοποιεί στο… κοινό του ότι δεν θα είναι στη Βουλή για να ψηφίσει την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός (σ.σ. είχε προηγηθεί επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής) επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους και σχολιάζοντας το επίσης αμίμητο. Ότι δηλαδή προχωράει σε αυτή την εξήγηση για να… προλάβει διάφορες ερμηνείες!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 7 Ιουλίου είναι η ημέρα που ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Φρίξος Δρακοντίδης, αποκαλύπτει ότι δέχτηκε επίθεση στην Αίγινα από έναν σωματοφύλακα της προσωπικής ασφάλειας του πρώην υπουργού, όταν προσπάθησε να αποσπάσει μία δήλωσης από τον Γ. Βαρουφάκη.

# Σήμερα 13 Ιουλίου, ο Γ. Βαρουφάκης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της αλλοπρόσαλλης επικοινωνιακής τακτικής του. Με την κυβέρνησης να έχει σφυροκοπηθεί από όποιον μιλάει… ευρωπαϊκά και να έχει βάλει την υπογραφή της σε ένα εξαιρετικά επώδυνο αλλά αναγκαίο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ήθελε παράλληλο νόμισμα και Grexit!!!

Όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Newstatesman, ο τέως ΥΠ.ΟΙΚ. σκεφτόταν από την αρχή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ παραδέχεται ότι μία ομάδα 4-5 ατόμων εξέταζε το ίδιο ενδεχόμενο. Ο Γ. Βαρουφάκης το.. τερμάτισε όταν στην ίδια συνέντευξη παραδέχτηκε ότι είχε εισηγηθεί να εκδώσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα (IOU), αλλά και να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ σε περίπτωση που οι δανειστές τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζες.

Μετά από όλα αυτά έχει κάθε δίκιο να στενοχωριέται ο Αλέξης Κούγιας που βρέθηκε άνθρωπος να του κλέψει το… στασίδι που είχε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα «κατοχυρώσει» στα ΜΜΕ. Κι εμείς, όμως, έχουμε κάθε δίκιο να στενοχωριόμαστε που στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία η χώρα είχε για επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών έναν σόουμαν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα