Ψάχνουν τον διάολο στις λεπτομέρειες της συμφωνίας

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΝΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ

Άγνωστο παραμένει αν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής αύριο και όλα εξαρτώνται από το Eurogroup το οποίο έχει λάβει ήδη θετική εισήγηση για τον ελληνικό πρόγραμμα από το Euroworking group.

Στις λεπτομέρειες όμως κρύβεται ο διάβολος και αυτό μένει να αποδειχθεί για ακόμα μία φορά το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» τίποτε ακόμα δεν έχει κλείσει.

Το δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει τους «τόνους» αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών.

Επισημαίνει δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας τα μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι πολύ «σκληρά» και δυσάρεστα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται και η εφημερίδα FAZ η οποία σημειώνει πως η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση υπό προϋποθέσεις.

Οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ. «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».

Το παιχνίδι πλέον παίζεται στους… άλλους όρους που θα κρίνουν και την επιτυχία ή την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις με την μία να πιέζει για κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους και η άλλη για ακόμα πιο σκληρά μέτρα τα οποία θα προσθέσουν στον λογαριασμό αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αγώνας των δύο τάσεων είναι σκληρός με παρεμβάσεις και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα