Χαμόγελα αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ

Χαμόγελα αισιοδοξίας επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μία τα σοβαρά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τις προσωπικές επιλογές Τσίπρα για την αυτοδιοίκηση, και από την άλλη η προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στην «Ελιά» επιτρέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη να ελπίζει. Μοναδικό αγκάθι, ο ρόλος των «58».

Με στόχο το διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πορεύεται πλέον το ΠΑΣΟΚ. Αν και αυτό για κάποιους φαντάζει αδύνατο, από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως η συσπείρωση στον χώρο τώρα ξεκινά και στη χειρότερη περίπτωση ο σχηματισμός που θα δημιουργηθεί θα κινηθεί περί του 10% με στόχο όμως το 12-13%.

Όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά μπορεί να βρίσκεται χαμηλά, όμως εκτιμούν τα πραγματικά του ποσοστά περί του 7%. Οπότε εκείνο που μένει είναι να πείσουν ένα ποσοστό περί του 13%, το οποίο αυτή τη στιγμή παραμένει αποστασιωποιημένο, να επιστρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Επί της ουσίας πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο διάστημα έχουν επιλέξει την αποχή προβληματισμένοι κυρίως από τη διάσπαση του χώρου μας. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο πως όλα αυτά τα κομμάτια που συζητούν σήμερα για τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι κομμάτια του ΠΑΣΟΚ, που λόγω της πολιτικής φθοράς επέλεξαν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους. Στον δρόμο όμως προς τις κάλπες κατάλαβαν ότι θα πρέπει να συνταχθούν έτσι ώστε να μην εξαφανιστούν» σχολίαζε στην «Α» το μεσημέρι της Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Εξηγούσε δε πως αυτό το εκλογικό σώμα, που σήμερα κινείται μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ, αφενός προβληματίζεται από την αβεβαιότητα που διακατέχει το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνουμ και αφετέρου θορυβείται από επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και τους μισούς που δεν το θεωρώ αδύνατο, τότε θα πετύχουμε και τον στόχο του διψήφιου ποσοστού. Και τότε θα μπορούμε να μιλάμε από μια άλλη βάση, αποδεικνύοντας καταρχήν πως το ΠΑΣΟΚ δεν εξαϋλώνεται όπως υποστηρίζουν ορισμένοι», πρόσθεσε.

Πρόβλημα οι «58»

Ο συνομιλητής της «Α» δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τακτική των «58». «Εκμεταλλεύονται το γεγονός πως η μεγάλη μάζα δεν γνωρίζει το παρελθόν τους και έτσι θεωρούν ότι μπορούν να μιλούν απαλλαγμένοι από τα βάρη των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων ετών. Είναι λογικό πως το σώμα των ψηφοφόρων δεν γνωρίζει πως πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στη διοίκηση του κρατικού μηχανισμού από διαφορετικές θέσεις. Και ούτε είναι πρέπον σήμερα να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Αν και θα το κάνουμε αν χρειαστεί. Δεν μπορούν να εμφανίζονται ως σωτήρες. Σωτήρες από τι; Από το ΠΑΣΟΚ που επέλεξε να σηκώσει το βάρος των επιλογών του; Συμμέτοχοι είναι και κάποιοι από αυτούς και πολλές αποφάσεις φέρουν την υπογραφή τους. Και αν απορρίπτουν τις επιλογές που μας έφεραν εδώ, πώς μπορούν σήμερα να διεκδικούν συνεργασία μαζί μας;» εξηγεί σε έντονο ύφος.

Οι εθνικές εκλογές

Σε ερώτημα της «Α» για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, εμφανίζεται κάθετος. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αλλά ας εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο και βάσει λογικής. Ποιος θέλει πραγματικά εκλογές σήμερα; Σίγουρα όχι η Νέα Δημοκρατία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται στο πιο αισιόδοξο σενάριο να ξεπεράσει το 17%. Θα μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να διαχειριστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Είμαι σίγουρος πως όχι», υποστηρίζει. Προσθέτει πως η εκτίμηση που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως και οι Βρυξέλλες θα αφήσουν πλέον περιθώρια άλλης διαπραγμάτευσης, η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και κυρίως σε μείωση της ανεργίας. «Είναι μονόδρομος μια τέτοια επιλογή. Εναλλακτικά, ξέρουν πού θα οδηγήσει η πολιτική ανατροπή στη χώρα», καταλήγει.

 

 

Θ.Π.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα