Φ.Κουβέλης: Να μην δεχθεί η κυβέρνηση νέα μέτρα

Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν καθοριστικά την κοινωνία, αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, προέτρεψε τη κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

«Η δικαιολογία “της τελευταίας φοράς” και της “τελευταίας στιγμής” έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον οποίον κύριοι στόχοι αυτής πολιτικής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι, η μη επιβάρυνση των πολιτών με νέα μέτρα, η ουσιαστική μείωση του χρέους και η ανάπτυξη με ένα ισχυρό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

«Να αντικατασταθεί το μνημόνιο μ’ ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαιώνοντας για την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σταθερότητας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αβάσιμη και τεχνητή υπεραισιοδοξία και καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι επίκειται ταχύτατη ανάκαμψη,.

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα.

«Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία. Επιπλέον να έχει αφορολόγητο όριο για να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία. Τέλος να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από τη λογική του παραδοσιακού δικομματισμού, ενώ η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τα σημερινά δεδομένα και απαιτείται γνήσια καταγραφή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την ισοτιμία της ψήφου.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, άσκησε κριτική σε όσους προωθούν την υπόθεση της Κεντροαριστεράς χωρίς να ζητούν αλλαγή της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας: «Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν μπορεί να συναινεί στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα