Φόβος αποσταθεροποίησης με πρόσχημα τους πρόσφυγες

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Συναγερμός έχει σημάνει σε μυστικές υπηρεσίες, Αστυνομία και Λιμενικό, καθώς οι εστίες έντασης με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες απλώνονται σιγά-σιγά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Η κατάσταση σε κομβικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λήμνος, Κως, Μυτιλήνη), στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (τον Πειραιά), αλλά και στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη), θυμίζει ηφαίστειο λίγο πριν από την έκρηξη. Η ανησυχία εντείνεται καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους απελπισμένους και εγκλωβισμένους Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς κ.ά., έχουν προσχωρήσει ξένοι παρακρατικοί και προβοκάτορες με στόχο να τους παρακινήσουν σε γενικευμένη εξέγερση. Ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης δηλαδή, με «όπλο» την απελπισία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να φκιασιδώσει –ακόμα και να ωραιοποιήσει– την κατάσταση, ο φόβος για γενίκευση των περιστατικών βίας (ακόμη και ένοπλης) είναι υπαρκτός, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια αντιμετώπισης της απειλής για την ασφάλεια της χώρας.

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η τουριστική περίοδος, με τη γειτονική Τουρκία να βιώνει τον διαρκή κίνδυνο της τρομοκρατικής απειλής μετά τα απανωτά «τυφλά» χτυπήματα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Χτυπήματα, που σε συνδυασμό με την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, έχουν μειώσει την κίνηση ακόμη και σε πόλεις-ατραξιόν, όπως αυτές στα μικρασιατικά παράλια. Το γεγονός, άλλωστε, ότι χτυπήθηκε γκρουμ Γερμανών πολιτών έχει επηρεάσει τη διάθεση όσων Ευρωπαίων (Βρετανών, Γάλλων, Ολλανδών, Βέλγων κ.ά.) θέλουν να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό ακριβώς μπορεί να αποβεί προς όφελος της Ελλάδας, η οποία ακόμη και σήμερα είναι ο πιο ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, καθώς ακόμη και η απειλή των τζιχαντιστών του ISIS είναι περισσότερο στα χαρτιά.

Τι θα συμβεί, όμως, οικονομικά και κοινωνικά στη χώρα, εάν το ηφαίστειο που περιγράψαμε ξεχειλίσει; Ποιος μπορεί να αποκλείσει εξτρεμιστικές ενέργειες από τους παρακρατικούς που έχουν εισέλθει στη χώρα με στόχο την αποσταθεροποίησή της; Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι τα σημεία που αναφέραμε είναι «κλειδιά» είτε για την εμπορική ζωή (Ειδομένη, Πειραιάς) είτε για την άμυνα (Χίος, Λήμνος, Κως, Μυτιλήνη) της χώρας;

 

Ανεξέλεγκτοι «αλληλέγγυοι»

Έχουν περάσει περισσότερες από 20 ημέρες που υποτίθεται ότι οι ελληνικές Αρχές αναζητούν τους υπεύθυνους για την απόπειρα διέλευσης των συνόρων με την ΠΓΔΜ μέσω του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό στην Ειδομένη. Όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από αυτή την προβοκατόρικη δράση βρίσκονται ανεξέλεγκτοι «αλληλέγγυοι» ακτιβιστές, μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζουν τη δράση τους με φυλλάδια, διαρροές και «κατηχήσεις» στους περίπου 11.000 απελπισμένους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, ενώ ταυτόχρονα στέκονται στο πλευρό ή ακόμη και προτρέπουν τους πιο θερμόαιμους να κλείσουν δρόμους και τη σιδηροδρομική γραμμή. Κινήσεις-πλήγμα στην οικονομική ζωή μιας χώρας που παλεύει με την ύφεση, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. περιορίζεται σε ρόλο θεατή και με τη δύναμη της… πειθούς (όπως επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του τόπου) επιχειρεί να δώσει λύσεις.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου επιχειρήθηκε να… κρυφτεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των σκηνών από την πύλη Ε3 στις Ε1 και Ε2, με τον υπουργός Ναυτιλίας και σύντροφο της αλήστου μνήμης Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, να δείχνει αξιοπερίεργη ανοχή στη δράση των «αλληλέγγυων», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολιτική δράση» τη διανομή φυλλαδίων που προέτρεπαν τους περίπου 5.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες να μην πάνε στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας και αγωνιστούν για το άνοιγμα των συνόρων. Ούτε ο Αφγανός που απείλησε τους λιμενικούς κραδαίνοντας ως όπλο ένα μωράκι που έκλαιγε δεν συνελήφθη. Μία είδηση που έφτασε μέχρι την Ειδομένη και στην τελευταία συγκέντρωση μπροστά στον φράχτη που έχει στήσει η ΠΓΔΜ να βρίσκονται αντιμέτωποι άνδρες των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ με γυναικόπαιδα. Ουαί κι αλίμονο τι θα συνέβαινε, εάν οι αστυνομικοί δεν επιδείκνυαν ψυχραιμία και τραυματίζονταν σοβαρά κάποιο παιδί. Στη Λέσβο, μάλιστα, ομάδα «αλληλέγγυων» πήδηξε στη θάλασσα προσπαθώντας να αποτρέψει την αναχώρηση πλοίου με παράνομους μετανάστες που επέστρεφαν στην Τουρκία – στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Εγκλωβισμένος ο Τσίπρας

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το σκηνικό που εκτυλίσσεται στη χώρα. Αισθάνεται, όμως, εγκλωβισμένος, καθώς από τη μία παλεύουν μέσα του οι αριστερές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα βρισκόταν στο 4% και από την άλλη το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα που κυβερνά. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως εάν αποδεχτεί τις εισηγήσεις που φτάνουν στο γραφείο του ακόμη και για «απόσυρση» των ακτιβιστών από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή πιο δυναμική στάση της Αστυνομίας (ενόψει και της τουριστικής περιόδου) θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τάση των 53+ και βουλευτές (Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Καββαδία, Κατριβάνου κ.ά.), οι ψήφοι των οποίων είναι υπερπολύτιμοι για να περάσουν τα μέτρα λιτότητας των 5,4 δισ. ευρώ και να διατηρηθεί ο ίδιος στην εξουσία!

 

Υ.Γ.: «Η “στρατηγική της έμμεσης προσέγγισης”, που θέτει τον αντίπαλο εκτός ισορροπίας, δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην επίθεσή σου», γράφει στο βιβλίο του ο Βρετανός αξιωματικός, συγγραφέας και στρατιωτικός αναλυτής σερ Λίντελ Χαρτ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα