Φιλοτεχνεί το προφίλ του μεταρρυθμιστή

Έτοιμος για την επόμενη μεγάλη αντιπαράθεση στη Βουλή ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε ικανοποιημένος από το ταξίδι του στο Παρίσι και τις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο υπουργό ΟΙκονομίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Όπως λένε οι συνεργάτες του “ο Κυριάκος χτίζει κυβερνητικό προφίλ με μεταρρυθμιστικό πλαίσιο έχοντας διττό στόχο. Να δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχει αξιόπιστη λύση και να πείσει τους Έλληνες πως υπάρχει διέξοδος στο τούνελ που μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση Τσίπρα”. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στείλει από δω και πέρα το μήνυμα ότι η Ν.Δ. μπορεί να ηγηθεί ενός μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού συνασπισμού και πως μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και σοβαρό συνομιλητή εκ μέρους της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Άλλωστε οι συναντήσεις που είχε στο Παρίσι ήταν στοχευμένες. Ο Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ενός Οργανισμού που ασχολείται κατεξοχήν με τις μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα. Ο Εμμανουέλ Μακρον, ο γάλλος υπουργός οικονομίας, σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης Ολάντ, που ωστόσο έχει ιδρύσει το κίνημα “Μπροστά”, με στόχο, όπως λένε, τη γαλλική Προεδρία του 2017.
Πολλοί βέβαια ακόμη κι εντός της Ν.Δ. αναρωτήθηκαν τι δουλειά είχε ένας κεντροδεξιός πολιτικός της Ελλάδας, με ένα κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό Γάλλο πολιτικό; Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη θα στηρίζεται σε ένα βασικό αξίωμα. Ότι η βασική διαχωριστική γραμμή σήμερα, δεν αφορά την Δεξιά και την Αριστερά. Η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να τραβηχτεί μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. “Αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές και αυτούς που θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα ως έχουν”, φέρεται να είπε τόσο στον κ. Μακρον, όσο και στον κ. Σαρκοζί.
Όχι στους φόρους
Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθεί η Ν.Δ. απέναντι και στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της ψήφισης των νέων μέτρων. “Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ζωντανή συνέντευξη που έδωσε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι France 24. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει συνολικά το τέταρτο μνημόνιο “γιατί φτωχοποιεί την ελληνική κοινωνία, ωστόσο κάποια επιμέρους ζητήματα που είναι κοντά στις θέσεις της ΝΔ, πιθανόν, να τα υποστηρίξει”, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα ψηφίσει κιόλας.
Σε κάθε περίπτωση στη Συγγρού θα περιμένουν να δουν τι θα καταθέσει η κυβέρνηση, τόσο για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όσο και στο θέμα με τα κόκκινα δάνεια, για το οποίο, στη Ν.Δ. λένε πως θα πρέπει να υπάρξει λύση και μετά θα αποφασίσουν τι τελικά θα πράξουν κοινοβουλευτικά.
Αυτό που συνεχίζεται εντατικά πάντως είναι η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο συντονιστής δημόσιας διοίκησης Μάκης Βορίδης, ο τομεάρχης εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο τομεάρχης ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γραμματέας αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, συνατήθηκαν με Δημάρχους από όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα