Υψηλοί τόνοι από το Ποτάμι

Σε δύο ταμπλό κινούνται τα τελευταία 24ωρα στο Ποτάμι. Από την μία ετοιμάζουν με μεθοδικότητα την εκδήλωση της Δευτέρας στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα τα εθνικά θέματα και με καλεσμένους ομιλητές και από τα δύο κόμματα εξουσίας, ενώ από την άλλη χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα ασκώντας κριτική τόσο για τα θέματα της οικονομίας όσο και για την αξιολόγηση.
Χαρακτηριστικός είναι και ο σχολιασμός του Σταύρου Θεοδωράκη στο Twitter για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσοχή εκεί στο Μαξίμου. Τα φώτα που βλέπετε στη Βασ. Σοφίας δεν είναι απ’ την ανάπτυξη. Είναι τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του Δήμου», έγραψε χαρακτηριστικά.
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η ομιλία του Γιώργου Αμυρά για τον προϋπολογισμό. Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού έκανε λόγο πως “το κοκτέιλ μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι ακόμη χειρότερο από τα προηγούμενα”. Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι η κυβέρνηση παίζει τα τελευταία πολιτικά χαρτιά της, αλλά οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την επιλογή της εξοντωτικής πολιτικής φορολόγησης. «Η αποτυχία σας θα σημάνει οριστικά ρήξη με τη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα απαιτηθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να επιβάλλει νέα μέτρα.
Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι τα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι ανατρέπουν τα δεδομένα της οικονομίας και του προϋπολογισμού. «Υπάρχει αυτή η γκρίζα ζώνη των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα πολλές αβεβαιότητες, αλλά και μία σταθερά στην πολιτική της κυβέρνησης, που είναι οι φόροι και πάλι φόροι», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία από μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 επαναλαμβάνει αποτυχημένες επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κατήγγειλε την ενίσχυση του κομματικού κράτους με ειδική αναφορά στο νεοσυσταθέν γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, υποστήριξε ότι οι νέοι φόροι θα πέσουν και αυτοί στα κεφάλια των γνωστών υπόπτων μισθωτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, την ίδια ώρα που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών και την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχει προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις.
«Οι φόροι σας είναι κοινωνικά άδικοι, δεν επιμερίζουν δίκαια το κόστος της προσαρμογής», σημείωσε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι και καταλαμβάνουν στον προϋπολογισμό το 54,6% των εσόδων. «Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική», είπε και τόνισε ότι προβλέπεται μείωση κονδυλίων στην υγεία. «Ο προϋπολογισμός πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων. Αγγαρεία εκτελείτε και μόνο το κομματικό κράτος σάς απασχολεί», είπε χαρακτηριστικά.
Η προτροπή Φλωρίδη
Στο μεταξύ μία δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη στον Αθήνα 9.84 προκάλεσε όπως ήταν λογικό αναστάτωση στα μέλη του Ποταμιού, καθώς ο πρώην υπουργός ανέφερε πως “είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα ιδρυτικό συνέδριο νέου κόμματος στο χώρο του προοδευτικού Κέντρου, που θα βάλει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, όμως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας”.
Αντίθετα προέτρεψε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ τόνισε πως το Ποτάμι πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: “Είναι ώρα πρόσωπα και κινήσεις να προχωρήσουν ή να δηλώσουν αν έχουν αποφασίσει να πάνε στο ιδρυτικό συνέδριο αυτού του καινούργιου πολιτικού φορέα, επαναλαμβάνω όχι απλώς ενός καινούργιου κόμματος , αλλά ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος του προοδευτικού κέντρου, το οποίο θα βάλει την ατζέντα της χώρας .Οι συντελεστές είναι συγκεκριμένοι. Θα μπορούσαν να είναι με βάση τουλάχιστον τη δημόσια παρουσίαση και έκφρασή τους και ο κ. Βενιζέλος και η κα Διαμαντοπούλου και ο κ Θεοδωράκης με το Ποτάμι και οι κινήσεις πολιτών καθώς και όποιοι άλλοι κατανοούν αυτή την ανάγκη. Σαφώς εντάσσω τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι στο χώρο του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου. Από εκεί και πέρα απαιτείται ευρύτερη σύμπραξη δυνάμεων. Καθένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μάλιστα πρέπει το Ποτάμι να προχωρήσει στην αυτοδιάλυση του, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα