Υπομνήματα σε δύο υπουργούς από το τμήμα Κεντ. Μακεδονίας του ΤΕΕ

Δύο υπομνήματα απέστειλε η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Το ένα προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και το άλλο στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στα υπομνήματα περιλαμβάνονται θέσεις και προτάσεις για το μετρό, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και για την επένδυση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.
Στο υπόμνημα προς τον κ. Σπίρτζη, η διοικούσα επιτροπή τονίζει ότι θεωρεί το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης άμεση προτεραιότητα για την πόλη και υπενθυμίζει το αίτημα που έχει ήδη καταθέσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει άμεσα ο ίδιος για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.
Σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τονίζεται ότι το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης ουσιαστικά αγνοείται. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει δηλώσει ότι θεωρεί ως επείγουσα ανάγκη την ανάπτυξη του λιμανιού, τη σύνδεσή του με τα λοιπά δίκτυα καθώς και με όλες τις αναπτυξιακές δράσεις, αλλά και την ανάδειξή του σε μείζον χαρακτηριστικό του σύγχρονου προφίλ της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Στο δεύτερο υπόμνημα προς τον κ. Λαφαζάνη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και μεταλλουργίας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως ήδη επισημάνθηκε κατά την υποβολή των παρατηρήσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, στην ολοκληρωμένη του μορφή, αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ανατρέπει τις γενικές αρχές χωροταξικού σχεδιασμού και ακυρώνει τις δυνατότητες παράλληλης αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί σημαντική την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με απαράβατο, όμως όρο, την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Ζητά παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σοβαρό ανταποδοτικό όφελος προς το δημόσιο και την κοινωνία από κάθε εκμετάλλευση ορυκτών πόρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα