«Υπάρχουν σχέδια αποσταθεροποίησης από ακραίους κύκλους»

 

Ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποίησε ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο.  Οι πολιτικές εξελίξεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η  συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του πρωθυπουργού  ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση. «Ακραίοι κύκλοι επιδιώκουν αποσταθεροποίηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που  θεώρησε εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2016.

«Η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχτεί σε παράγοντα σταθερότητας σε μια δύσκολη στιγμή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες  στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ότι η διεθνή θέση της χώρας αναβαθμίζεται σταδιακά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας, μια αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη σύσφιξη της σχέσης με την Αίγυπτο, την ανάληψη πρωτοβουλιών για το Παλαιστινιακό -ταυτόχρονα με τη συνεργασία με το Ισραήλ- ως το διαμεσολαβητικό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Μετατρεπόμαστε από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης και αυτό αναβαθμίζει τη χώρα, υποστήριξε.

«Κάποιοι ανησυχούν γιατί θα χάσουν τα προνόμια που είχαν τόσα χρόνια»

Συνεχίζοντας είπε: «Υπάρχουν σχέδια αποσταθεροποίησης από ακραίους κύκλους, όπως η παραφιλολογία για την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σέγκεν, τόνισε. Κάποιοι κύκλοι και μέσα ενημέρωσης και εντός Ελλάδας υιοθέτησαν αυτή τη παραφιλολογία, γιατί δεν τους έμμεινε τίποτα άλλο. Ανησυχούν γιατί θα χάσουν τα προνόμια που είχαν τόσα χρόνια.

Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι επιθέσεις θα τελειώσουν. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την αποτυχία της κυβέρνησης για να υλοποιήσουν σχεδιασμούς για Ευρώπη δυο και τριών ταχυτήτων και είναι στενάχωρο να υποστηρίζονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Δεν θα υποχωρήσουμε από μια στάση αρχών. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε την ηθική υποχρέωση στην προσφυγική κρίση, να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει δυσκολίες αλλά δίνει διέξοδο.

Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016 είναι η δυσκολότερη της επόμενης τριετίας αλλά είναι μικρότερη από αυτή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια»

«Πρώτη χώρα  στην Ευρώπη που κατάφερε να μειώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις»

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Υψώσαμε ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά στρώματα με την πρώτη κατοικία (παρότι κληρονομήσαμε μηδενική προστασία από την προηγούμενη κυβέρνηση), διατηρήσαμε τις 100 δόσεις, ενώ διευρύνθηκαν προγράμματα απασχόλησης.

Πετύχαμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Μπροστά μας έχουμε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που κατάφερε να μειώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Για το ασφαλιστικό

Για τη μάχη του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μπροστά μας έχουμε την προστασία των συνταξιούχων. Πρέπει να ανακτηθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς μια ακόμα επώδυνη περικοπή στις συντάξεις. «Ο αγώνας δεν αφορά το παρόν αλλά και τις επόμενες γενεές. Πρέπει κάποια στιγμή να μπορούν να πάρουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα».

Όπως είπε κλήθηκε σε συστράτευση το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια ενιαία γραμμή, όχι για να μοιραστεί η ευθύνη ή για να αναζητηθούν λύσεις αλλαγής κυβέρνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι τα σενάρια που θα διαψευστούν αλλά η στάση της αντιπολίτευσης που έκανε 11 μειώσεις συντάξεων και έχουν το θράσος να μας κουνούν το δάχτυλο.

«Θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά με το βλέμμα στις επόμενες γενεές», είπε ο πρωθυπουργός. Εχουμε έρθει για να λύσουμε χρόνια προβλήματα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Θα προχωρήσουμε μπροστά λέγοντας την αλήθεια στο λαό και εξηγώντας το στρατηγικό μας σχέδιο. Δεν μας ενοχλεί η παραπληροφόρηση, έχουμε σχέδιο και αυτό έχει «ταξικό πρόσημο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

 

Θα δώσουμε μάχη και σε αυτό το πεδίο. «Μόνο αποκαταστήσουμε την δημοκρατική κανονικότητα θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των αγώνων μας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε τον αγώνα της αναδιανομής που παραμένει πάντα ο μεγάλος στόχος μας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός λόγω της Επιτροπείας μπορούμε τώρα να κερδίζουμε μόνο τις μικρές μάχες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε αυτή τη μάχη με καλύτερους όρους και αν χρειαστεί με τακτικούς ελιγμούς.

Ανάπτυξη με σταθερά κοινωνικά θεμέλια

Θα ήταν καλύτερα μια ηρωική έξοδο στον ουρανό ή μια μάχη βήμα προς βήμα για να βγούμε στο ξέφωτο; αναρωτήθηκε.

Αριστερό είναι ότι διαμορφώνει συνθήκες προστασίας στα κοινωνικά δικαιώματα και δημιουργεί θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία. Επενδύσεις με προστασία στο περιβάλλον και ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Όπως είπε χρειάζεται στήριξη της ενεργούς ζήτησης, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Γι’ αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις:

* Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε και στοίχισε πολύ λιγότερα, συνολικά 19 δισ. ευρώ λιγότερα. Η διαδικασία ήταν αναγκαία γιατί τα προηγούμενα χρόνια φορτώθηκαν οι τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είχαν δυο φορές ανακεφαλαιοποιηθεί ανεπαρκώς. Η επιτυχία στεναχώρησε κάποιους στην Ελλάδα και την Ευρώπη γιατί χάνουν ένα διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης. Ισως στεναχώρησε και κάποια funds που είχαν ποντάρει στο να οδηγηθούν κάποιες τράπεζες σε διαδικασία εκκαθάρισης.

* Χρειάζεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διαφθοράς και ριζικός ανασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

* Ρύθμιση χρέους για να βγούμε στις αγορές και να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να βγούμε από την σκληρή Επιτροπεία. Αυτός ο στόχος, η έξοδος στις αγορές, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016. Αναφέρθηκε μάλιστα στα δημοσιεύματα για τη ρύθμιση χρέους. Οπως είπε ο πρωθυπουργός είναι εφικτό ακόμα και να μην χρειαστούν τα χρήματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης.

Θα μας πολεμήσουν

Οι δυνάμεις που θέλουν να αποτύχουμε θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις που ακραίου φιλελευθερισμού και οι δυνάμεις της εσωτερικής υποτίμησης, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

Εχουμε πολιτική υποχρέωση να τους διαψεύσουμε. Θα περάσουμε με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση και θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές για κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτή την δύσκολη πορεία είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την κοινωνική του παρουσία. Δεν πρέπει απλά να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο.

Πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας με την κυβέρνηση, όχι για να γίνει μέρος του κράτους αλλά για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα