Τρομοκρατικό λουτρό αίματος στο Παρίσι

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε το φοβερό τρομοκρατικό χτύπημα, δεύτερο μετά από αυτό στο περιοδικό Charlie Hebdo στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, στη καρδιά της Γαλλίας, το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.Οι τζιχαντιστές χτύπησαν με όλους τους τρόπους. Με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, με επιθέσεις καλάσνικοφ, με χειροβομβίδες. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τουλάχιστον 153 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μπαράζ τρομοκρατικών μακελειών.

Η μεγαλύτερη σφαγή, με τουλάχιστον 118 νεκρούς, έλαβε χώρα στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου δεκάδες άμαχοι κρατούνταν επί δυο ώρες όμηροι από τρομοκράτες, κι ενώ υπήρχαν πληροφορίες πως οι δράστες έχουν εκτελέσει αδιάκριτα αμάχους μέσα στο θέατρο.Μπήκαν μέσα στο θέατρο Bataclan και έριχναν με καλάσνικοφ στο ψαχνό.

Ο δημοσιογράφος Julien Pierce, που εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι τρομοκράτες το βράδυ της Παρασκευής.
Ο ίδιος περιγράφει, ότι «αρκετά νεαρά άτομα», που δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο θέατρο την ώρα της συναυλίας οπλισμένοι με καλάσνικοφ και αυτόματα όπλα και άρχισαν να ρίχνουν στο ψαχνό πάνω στους θεατές.

Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν για περίπου 12 με 15 λεπτά. Πανικόβλητοι οι θεατές έτρεξαν προς τη σκηνή για να διαφύγουν από εκεί. Οι τρομοκράτες δεν έθεσαν κάποιο αίτημα, απλά μπήκαν και άρχισαν να πυροβολούν.
Ο ίδιος διέφυγε από μια έξοδο κινδύνου, αφού πρώτα πέρασε πάνω από 10 τουλάχιστον πτώματα βουτηγμένα σε λίμνες αίματος.

Ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν στο θέατρο Bataclan και κατάφεραν να σκοτώσουν δύο τρομοκράτες τζιχαντιστές και να συλλάβουν άλλον έναν.

Οι άλλες επιθέσεις

Η πρώτη πολύνεκρη επίθεση έγινε με καλάσνικοφ σε εστιατόριο στη Rue Bichat, λίγο αργότερα δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο στάδιο Stade de France, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας Γερμανίας. Συνολικά, μαζί με την εισβολή στο θέατρο Bataclan, έχουν μετρηθεί 6 ή 7 επιθέσεις.

Μαρτυρίες σοκ για τη σφαγή στο μουσικό θέατρο Bataclan

Στο κατάμεστο μουσικό θέατρο Bataclan στο Παρίσι το κοινό διασκέδαζε ήδη μια ώρα με το αμερικανικό συγκρότημα Αετούς του Ντεθ Μέταλ που έπαιζε στη σκηνή.Ξαφνικά, τέσσερις άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και αυτόματα όπλα εισήλθαν στην αίθουσα. Ακούστηκαν να ουρλιάζουν «Αλλαχού Ακμπάρ» πριν ανοίξουν πυρ πάνω στους θεατές. Επί 20 λεπτά πυροβολούσαν ασταμάτητα προκαλώντας ένα λουτρό αίματος. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές έριξαν και χειροβομβίδες στους θεατές.

«Όταν άρχισαν να πυροβολούν, το μόνο που είδαμε είναι τις “φωτιές” των όπλων τους», είπε ένας από τους θεατές, ο Γκουέν, που μίλησε στο γαλλικό BFM-TV. «Οι άνθρωποι έπεσαν στο έδαφος αμέσως. Ήταν απόλυτο σκοτάδι».
Στην προσπάθειά τους να σωθούν, θεατές σκαρφάλωναν πάνω σε ηχεία ή κρύβονταν κάτω από καθίσματα. Οι μουσικοί, που έπαιζαν στη σκηνή, έφυγαν σχεδόν αμέσως.

«Ήταν ένα σκηνικό σφαγής», είπε ο δημοσιογράφος Τζουλιέν Πιρς που βρισκόταν μέσα στο Bataclan.
Η αίθουσα είναι χωρητικότητας 1.500 ανθρώπων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα. Ορισμένοι θεατές κατάφεραν και διέφυγαν από τις πίσω πόρτες.
Ο Μπέντζαμιν Καζενόβες έγραψε στο Facebook ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στο θέατρο: «Ζωντανός. Μόνο μερικά κοψίματα. Σφαγείο. Παντού πτώματα».
Ο δημοσιογράφος Τζουλιέν Πιρς μιλώντας στο CNN είπε ότι είδε δύο άνδρες να εισέρχονται και να αρχίζουν να πυροβολούν στην τύχη. Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρα και δεν είπαν κουβέντα. Απλά άρχισαν να ρίχνουν δίχως καμία διάκριση πάνω στους θεατές. Ο ίδιος κατάφερε να ξεφύγει από έξοδο κινδύνου.

«Κράτησε για 10 λεπτά, 10 λεπτά, 10 φριχτά λεπτά όπου όλοι ήμασταν πεσμένοι στο πάτωμα, προσπαθώντας να καλύψουμε τα κεφάλια μας και ακούγαμε τόσους πολλούς πυροβολισμούς, ενώ οι τρομοκράτες ήταν ήρεμοι, αποφασισμένοι, και γέμισαν τρεις ή τέσσερις φορές τα όπλα τους», είπε ο Τζουλιέν Πιρς.
Γύρω στις 10.00 το βράδυ οι ένοπλοι άρχισαν να μαζεύουν επιζώντες, για να τους κρατήσουν ομήρους, ενώ δεκάδες αστυνομικοί είχαν μαζευτεί έξω από το θέατρο.
Επί δύο ώρες μια τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατούσε, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αυξάνονται συνεχώς.
«Είδα δύο τρελαμένους τύπους να φτάνουν – άρχισαν να πυροβολούν σε όλους», είπε μια άλλη μάρτυρας, η Γιασμίν, στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. Η ίδια άκουσε το έναν άνδρα να φωνάζει: «Τι δουλειά έχετε στη Συρία, εδώ και τώρα θα πληρώσετε για αυτό».
Η Γιασμίν ξέσπασε σε κλάματα καθώς θυμόταν όσα βίωσε. «Ποτέ μου δεν έχω δει τόσους πολλούς νεκρούς γύρω μου». Η ίδια έχει δεχτεί σφαίρα στο πόδι.
Στις 00.15 η Αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρισή της στο Bataclan για να σώσει τους ομήρους. Ακούστηκαν μερικές ανταλλαγές πυροβολισμών, στη συνέχεια κάποιες εκρήξεις, και ύστερα τέλος.

Με εντολή Ολάντ έκλεισαν τα σύνορα

Eντολή να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας, έδωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στοίχισαν στην ζωή σε 60 άτομα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο» στη Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής, ανακοινώνοντας σειρά έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια» της χώρας και πρόσθεσε ότι ζήτησε «ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις» για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις, προκειμένου να εντοπιστούν οι τρομοκράτες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.«Πρόκειται για μία πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση κατά του Παρισιού. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει τέτοια τρομοκρατική επίθεση. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού. Η πιο σημαντική απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ήταν να κλείσω τα σύνορα. Ποιοι είναι αυτοί οι εγκληματίες; Αυτοί οι τρομοκράτες; Αυτό που θέλουν είναι να μας φοβίσουν. Γιατί να έχουμε φόβο; Θα ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα χτυπήσουμε ανελέητα τους τζιχαντιστές»

Νέο διάγγελμα έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα καμφθεί και θα χτυπήσει ανελέητα τους τζιχαντιτσές μέσα στο σπίτι τους αλλά και σε κάθε περιοχή.
Ο Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ως «πράξη πολέμου από το Ισλαμικό Κράτος» και ως «πράξη απόλυτης βαρβαρότητας» και εκτίμησε ότι προετοιμάστηκε από το εξωτερικό με βοήθεια μέσα από τη Γαλλία.
«Πρόκειται για πράξη απόλυτης βαρβαρότητας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας σε όλη τη χώρα.
Ο Φρανσουά Ολάντ απέδωσε τιμή «στους υπερασπιστές της χώρας που πολέμησαν χθες τους τρομοκράτες». «Όλοι έκαναν το καλύτερό τους και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε.
Έκανε λόγο για «δειλή» επίθεση και πρόσθεσε ότι θα ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να καταπολεμηθεί «η τρομοκρατική απειλή».«Ακόμα και αν η Γαλλία πληγωθεί θα σηκωθεί ξανά» είπε ο κ. Ολάντ στέλνοντας μήνυμα ενότητας και θάρρους.

«Θα τους χτυπήσουμε ανελέητα στο «σπίτι» τους και σε όλες τις περιοχές» είπε ο κ. Ολάντ ο οποίος θα μιλήσει στο γαλλικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Τι δήλωσε ο Κάμερον

Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, στον λογαριασμό του στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι . Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Oμπάμα: Επίθεση κατά της ανθρωπότητας

Είναι μια επίθεση όχι μόνο ενάντια στη Γαλλία αλλά και κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν τον γαλλικό λαό και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ.Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες σχετικά με τον υπαίτιο των αποψινών επιθέσεων.

Είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση του Μπαράκ Ομπάμα για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Παρίσι.Όπως μετέδωσε, μάλιστα, ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, αναμένεται να γίνει σύσκεψη στον Λευκό Οίκο στην οποία θα λάβουν μέρος τα ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα