«Τρέχουν» να μαζέψουν τους «αντιρρησίες»

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η δικομματική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ. Σαμαράς και Βενιζέλος φέρνουν τις επόμενες ημέρες στην Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν στις μνημονιακές εκκρεμότητες και για αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να «μαζέψουν» τους «αντιρρησίες» βουλευτές, ώστε να αποφευχθεί  πολιτικό …ατύχημα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, έχουν καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές στο οικονομικό επιτελείο, ότι αν δεν περάσουν τα 12 προαπαιτούμενα, η δόση που εκκρεμεί από τον περασμένο Απρίλιο δεν πρόκειται να εκταμιευτεί από το ταμείο στήριξης.

Καμίνι που βράζουν οι Κ.Ο.

Η κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ θυμίζει καμίνι που βράζει, αφού οι βουλευτές έχουν αναστατωθεί από τις δηλώσεις «πράσινων» υπουργών που βάζουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης μνημονιακών δεσμεύσεων που ήδη έχουν ψηφιστεί από την Βουλή.

Το γεγονός ότι για πολλούς βουλευτές οι κάλπες δεν απέχουν πολύ, λόγο της προεδρικής εκλογής επιτείνει το αρνητικό κλίμα εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προκαλεί στα μέλη της απροθυμία να ψηφίσουν αντιδημοφιλή μέτρα.

Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να μαζέψουν το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό των κομμάτων τους με προσωπικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τα στελέχη του που είναι στο κυβερνητικό σχήμα και τους ζήτησε να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφεύγουν δηλώσεις για επαναδιαπραγμάτευση των προαπαιτούμενων.

Και στο Μαξίμου όμως ετοιμάζονται για στενό πρέσινγκ των ύποπτων περιπτώσεων βουλευτών που αρέσκονται στο «αντάρτικο», ώστε να κλείσουν τα περιθώρια διαρροών στις επίμαχες ψηφοφορίες που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Στο ακέραιο όλες οι υποχρεώσεις , η διαβεβαίωση Σαμαρά στους ευρωπαίους

Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ στο πρόσφατο ραντεβού του με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, Σόιμπλε επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρεμιέρα του νέου υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στο πρόσφατο Eurogroup.

Για τον Αντώνη Σαμαρά η εκπλήρωση των 12  προαπαιτούμενων δεν συνδέεται μόνο με την δόση του 1 δις ευρώ, αλλά και με τον στόχο της κυβέρνησης να πείσει τους τροϊκανούς να ανάψουν το πράσινο φως στα όσα διεκδικεί η ελληνική πλευρά ώστε να γίνει ηπιότερο το μνημόνιο. Στην κατεύθυνση αυτή είναι η αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15-20%.

Οι μνημονιακές εκκρεμότητες που έρχονται στην Βουλή

Έτσι τα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να έρθουν στην Βουλή μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, η συμπλήρωση της λίστας  των υπό κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, το σχέδιο νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, οι αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό, η συζήτηση για την κατάτμηση της ΔΕΗ (έχει κατατεθεί), η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να αρχίσουν να εισάγονται στην Βουλή από αυτή την εβδομάδα και η διαδικασία ψήφισής τους θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του δεύτερου θερινού τμήματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η δόση του 1 δισ. θα εκταμιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου

Στο Μαξίμου προς το παρόν δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται να φέρουν όλα τα επίμαχα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο με διαδικασία εξπρές, γιατί δεν θέλουν να προκαλέσουν και πάλι αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών της πλειοψηφίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα