Το στοίχημα του 3%

Οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα ήταν απελπιστικές για το Ποτάμι, καθώς όλες δείχνουν πως τις επόμενες εθνικές εκλογές το κόμμα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3% και να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Κι όμως, όπως επισημαίνουν από τη Σεβαστουπόλεως, όλες οι τελευταίες εκδηλώσεις του κόμματος είχαν μεγάλη απήχηση, ενώ μεταξύ αυτών που τις παρακολούθησαν ήταν και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το Ποτάμι.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Το κλίμα, λοιπόν, που έχει εισπράξει ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, τόσο στην προ 15νθημέρου εξόρμησή του στο Κιλκίς, όσο και στην περιοδεία του σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο την Τρίτη και την Τετάρτη, είναι πολύ καλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται στα γκάλοπ. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει να λέει στους συνεργάτες του και σε μέλη του κόμματος που συναντά σε όλες του τις περιοδείες ότι «το Ποτάμι θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, θα ανακτήσει τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου που δεν μπορούν να πεισθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά μετεβλήθη σε μεταρρυθμιστικό κόμμα και παράλληλα διστάζουν να ψηφίσουν τη Ν.Δ.».

Σε όσους, δε, του προτείνουν να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, εκείνος απαντά σχεδόν στερεότυπα: «Η κα Γεννηματά μιλώντας για διεύρυνση, εννοεί ανομολόγητα ότι επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι ξαναβλέπουν το κόμμα της ως ευκαιρία για να ξαναβολευτούν στο Δημόσιο. Ως παράδειγμα της παλαιοκομματικής αντίληψης του ΠΑΣΟΚ επικαλείται την υποστηρικτική στάση του σε όλες τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που επιχειρεί εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Θεοδωράκης προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ποτάμι, προσέρχονται με προθυμία προσωπικότητες που συμβολίζουν την αλλαγή σελίδας που κατά τη γνώμη του χρειάζεται ο τόπος. Όπως για παράδειγμα ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης (που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜ.ΑΡ.), και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, που ήταν κεντρικοί ομιλητές στην τελευταία εκδήλωση του Ποταμιού για το «πού πηγαίνουν οι φόροι των Ελλήνων».

Κάτι ανάλογο έγινε και στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, όπου έγιναν αντίστοιχες εκδηλώσεις και συμμετείχαν η Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, ο Θεοχάρης Καζαντζίδης, επιχειρηματίας, στη συμπρωτεύουσα, ενώ στο Ηράκλειο μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης, ο αρθρογράφος-αναλυτής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γιάννης Κουτσομύτης, και ο επιχειρηματίας στον τουρισμό, περιβαλλοντολόγος, Φώτης Κοκοτός. Το εντυπωσιακό ήταν ότι πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις τρεις εκδηλώσεις, όπως και μία 4η που διοργανώθηκε από την Τ.Ο. Αμαρουσίου-Λυκόβρυσης-Πεύκης-Ηρακλείου-Ν. Ιωνίας, όπου ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Σαρρής, ανέπτυξε το θέμα «Απλές οικονομικές έννοιες της κρίσης».

 

Τα επόμενα βήματα

Η παρουσία τόσου κόσμου στις εκδηλώσεις του κόμματος, αλλά και η απήχηση που υπάρχει στην κοινωνία, οπλίζει με κουράγιο όλους στη Σεβαστουπόλεως, οι οποίοι για να πούμε και του στραβού το δίκιο απεύχονται γρήγορη «απόδραση Τσίπρα» μέσω εκλογών. Κι αυτό διότι θεωρούν πως κάθε ημέρα που περνά θα κερδίζουν ψηφοφόρους, έστω κι αν όπως λένε «είναι δύσκολο να πείσεις τον άλλον δίχως να του υπόσχεσαι λαγούς με πετραχήλια, ή να του χτυπάς την πλάτη κλείνοντάς του το μάτι».

Πάντως, για παν ενδεχόμενο, ήδη ο γραμματέας του κόμματος βρίσκεται σε επαφή με στελέχη, αλλά και με προσωπικότητες, προκειμένου να διερευνήσει εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τον Στ. Θεοδωράκη, αυτός βαδίζει με βάση τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), όταν και μίλησε για «εκστρατεία» του Ποταμιού στην περιφέρεια. Η διήμερη επίσκεψη του Στ. Θεοδωράκη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Το κλίμα ήταν θετικό, ενώ για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής του Ποταμιού έστειλε μηνύματα δηλώνοντας πως «πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».

Όμως ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε τόσο στην περίφημη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, όσο και στο επίδομα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να τους “κλείσει το μάτι” ότι είναι η 13η σύνταξη. Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε με δηκτικό τρόπο ότι αντί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να νοιάζονται για τον κόσμο της ανεργίας που θα κάνει Χριστούγεννα χωρίς καμία βοήθεια και ενώ το κοινωνικό κράτος απουσιάζει, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να διορίζουν τα δικά τους παιδιά. «Η δικαιολογία είναι ότι πρέπει να ισορροπήσουμε λίγο τα πράγματα. Οι άλλοι είχαν βάλει τόσο δικό τους κόσμο στα υπουργεία, ας βάλουμε και εμείς λίγο δικό μας κόσμο». Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Υπάρχει μια επικοινωνιακή διαχείριση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή λένε ας τραβήξουμε τον χρόνο, ας το φτάσουμε στο αμήν, και όλοι θα φτάσουν να λένε “επιτέλους να κλείσει η αξιολόγηση”, οπότε θα περάσουν τα μέτρα χωρίς ο κόσμος να καταλάβει τι έχει συμβεί». Σε αντίθεση το Ποτάμι έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε στη συνέχεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός παλαιού κόμματος. Είμαστε έτοιμοι, όμως, να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο στο Κέντρο από το μηδέν. Αν έχουν όρεξη να αναμετρηθούν στην κοινωνία γι’ αυτό το μεγάλο, το νέο, είμαστε εδώ», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα