Το πραξικόπημα αλλάζει πολλά στην Τουρκία

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησαν να ανατρέψουν το βράδυ της Παρασκευής οι στρατηγοί στην Τουρκία, ωστόσο η απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στέφθηκε με αποτυχία αφήνοντας πίσω τους περίπου 200 νεκρούς και περισσότερους από 1000 τραυματίες. Η ατμόσφαιρα ακόμα παραμένει τεταμένη και η Δύση να παρακολουθεί «μουδιασμένη» τα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στη χώρα. Για συλλήψεις 1.563 πραξικοπηματιών, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε δίκη, έκανε λόγο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.154 κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

f7

f8

f9

Επίσης με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας. Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
λαό.

f

f3

f5

f6

Μήνυμα Ερντογάν στο Twitter: Ετοιμάζεται νέο πραξικόπημα – Βγείτε πάλι στους δρόμους

Για νέα απόπειρα πραξικοπήματος που μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή στην Τουρκία, προειδοποίησε σήμερα Σάββατο στο Twitter η τουρκική προεδρία, προφανώς με εντολή Ερντογάν που πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα social media για να κρατήσει την αιματοβαμμένη καρέκλα του.
H τουρκική προεδρία μάλιστα μέσω witter καλεί εκ νέου σε εγρήγορση τους πολίτες προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουν στους δρόμους και να συνεχίσουν να ελέγχουν τους πραξικοπηματίες.

Γιλντιρίμ: Ευχαριστώ τον τουρκικό λαό που υποστήριξε την δημοκρατία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ευχαρίστηκε τον τουρκικό λαό που υποστήριξε την δημοκρατία και χαρακτήρισε το πραξικόπημα «μαύρο λεκέ» για το δημοκρατικό καθεστώς. Ο λαός μας σε αυτό το γεγονός έδειξε μια μεγάλη πυγμή, κατάφερε να εμποδίσει το πραξικόπημα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τον τουρκικό λαό. Σήμερα η Τουρκία επέστρεψε στην κανονικότητα. Αυτό που έκαναν ήταν η χειρότερη τρομοκρατία. Ευτυχώς αυτός ο ξεσηκωμός δεν πέτυχε αλλά προκάλεσε 161 νεκρούς. 2.839 αξιωματικοί και στρατιώτες συνελήφθησαν, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι και απλοί στρατιώτες.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι τα ΜΜΕ, ο Τύπος, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκαν δίπλα στον λαό.

Από εδώ και πέρα υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν, θα συνεχίσουμε τον πόλεμο ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να πλήξουν τη χώρα μας. Η 15η Ιουλίου είναι η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.

Γυμνοί παραδίδονται πραξικοπηματίες στρατιωτικοί στην Άγκυρα

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει η εικόνα από την παράδοση πραξικοπηματιών στην Αγκυρα, αφού έχουν βγάλει τις στολές του. Γυμνοί, άλλοι με τα χέρια ψηλά και άλλοι σερνάμενοι στο δρόμο παραδίδονται στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή περίπου 200 άοπλοι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το αρχηγείο του Στρατού στην Αγκυρα και παραδόθηκαν στην αστυνομία.Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου με το αεροσκάφος αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξίδεψε» από την Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη -με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη- ζητώντας άσυλο.

Ποιοι είναι οι εγκέφαλοι του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην Άγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Έκανε λόγο για προσπάθεια παρέμβασης του «παράλληλου κράτους» στα εσωτερικά της χώρας και πως η σχετική κινητικότητα ξεκίνησε μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η στάση αυτή προκλήθηκε από μια μειονότητα στις τάξεις των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, η οποία δεν μπορεί να χωνέψει την ενότητα της χώρας.

Συνεχίζουν να μάχονται οι πραξικοπηματίες

Εν τω μεταξύ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη το πρωί του Σαββάτου από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.
Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Κάθαρση στις ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα είναι ένας λόγος για να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις του στρατού.

Ορισμένοι στις ένοπλες δυνάμεις παίρνουν διαταγές από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος προφανώς στον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες δείχνουν πως η δομή του Γκιουλέν είναι μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στη Μαρμαρίδα βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν γνώριζε πού βρίσκεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συλλήψεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα συλληφθούν και πιο υψηλόβαθμα στελέχη.
Διεμήνυσε ότι θα ολοκληρώσει την κάθαρση στον τουρκικό στρατό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν σκοπεύει να παραδώσει τη χώρα σε καμιά δύναμη κατοχής, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ασκεί την εξουσία από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα μείνει «με τον λαό του» και δεν θα πάει πουθενά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε νωρίτερα περιστοιχισμένος από πλήθος υποστηρικτών του να βγαίνει από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σε πλάνα που μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Παράλληλα, το τουρκικό Fox TV μετέδωσε ένα μήνυμα του Ερντογάν το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε νωρίτερα, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο περί της εκδήλωσης στάσης εναντίον της αλληλεγγύης και της ενότητας της χώρας, ενώ τόνισε ότι κανένας κρατικός θεσμός δεν είναι πάνω από τη λαϊκή βούληση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα