Το πλάνο των έξι αξόνων μέχρι το καλοκαίρι

Η φράση – κλειδί της σύγχρονης εποχής απαντά στις εξής δύο λέξεις: «συγκεκριμένο πλάνο»! Το ακούμε από τα χείλη των δανειστών, ιδιαίτερα των… σκληρών Γερμανών, το ακούμε στο εσωτερικό της χώρας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Και επειδή στον Παναθηναϊκό δεν θέλουν να βρίσκονται εκτός… μόδας, είπαν να σχεδιάσουν και το δικό τους συγκεκριμένο πλάνο, βάζοντας σε μία προτεραιότητα τις εκκρεμότητες και τις εργασίες που έχουν να φέρουν σε πέρας το επόμενο διάστημα και όχι μόνο!

Το «πράσινο» πλάνο, όπως θα το αναφέρουμε από τούδε και στο εξής, αναπτύσσεται σε έξι άξονες. Οι τρεις –άξονες– έχουν να κάνουν με το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν στο αγωνιστικό κομμάτι και στις υποχρεώσεις απέναντι στην UEFA, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τρεις ακόμα, αφορούν την οργάνωση –επίσης– για την επόμενη περίοδο, αλλά με ορίζοντα εξαμήνου. Η ανάλυση του πλάνου, όπως προκύπτει από συζητήσεις στα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ, έχει ως εξής:

Άξονας 1

Η επικοινωνιακή πολιτική ενόψει των αγώνων με ΟΦΗ και Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται έξι βαθμούς πίσω από τους «ερυθρόλευκους». Τις δύο επόμενες αγωνιστικές αντιμετωπίζει κατά σειρά τους Κρητικούς στο «Γεντί Κουλέ» και τους Πειραιώτες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο στόχος είναι να περάσει με νίκη από την Κρήτη και να αξιοποιήσει την έδρα με τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος, μειώνοντας σε απόσταση… βολής (τρεις βαθμούς) τη διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια να παραμείνουν χαμηλοί τόνοι, καθώς στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει κάτι από την ένταση, ενώ και ο Γιάννης Αλαφούζος δεσμεύτηκε περί τούτου στον υφυπουργό αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή. Η οδηγία που έχει δοθεί, είναι ότι δεν αρκεί η νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά απαιτούνται δύο γκολ διαφορά, ώστε οι «πράσινοι» να έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και να κυνηγούν ένα στραβό αποτέλεσμα των «ερυθρολεύκων» και όχι δύο!

Άξονας 2

Οι αλλαγές του Γιάννη Αναστασίου στο σύστημα. Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει κυνήγι για τον τίτλο. Άρα, πρέπει να γίνει πιο επιθετικός, καθώς οι ισοπαλίες δεν προσφέρουν… υπηρεσία στην προκειμένη περίπτωση. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» σκοπεύει να εντάξει τους Σωτήρη Νίνη και Χάρη Μαυρία στα βασικά του πλάνα, προσδίδοντας μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τη μεσαία γραμμή και μπροστά.

Άξονας 3

Η ολοκλήρωση του φακέλου αδειοδότησης. Το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλές παραμέτρους. Η πιο σημαντική είναι το οικονομικό. Ο Παναθηναϊκός έχει ρυθμίσει τις προηγούμενες οφειλές του και προσπαθεί –με νύχια και με δόντια– να είναι τυπικός στην κάλυψη των δόσεων, προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι «πράσινοι» ελέγχονται από την UEFA και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, θα κινδυνεύσουν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει δώσει εντολή να γίνουν εκ νέου επαφές, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι όροι των δόσεων, ώστε η ΠΑΕ να μπορεί να τις καλύψει. Υπάρχουν εκκρεμότητες, με την έννοια ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι νέες συμφωνίες.

Άξονας 4

Ανανέωση συμβολαίων και… προπονητή. Κάποιες επαφές έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν είναι από τα θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης. Στον Παναθηναϊκό θέλουν, πρώτα απ’ όλα, να κλείσουν το θέμα του προπονητή. Μετά τη σειρά των δύσκολων αγώνων, θα επαναληφθούν οι συζητήσεις μεταξύ του Γιάννη Αναστασίου και της διοίκησης. Η διάθεση και από τις δύο πλευρές, για επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας θεωρείται δεδομένη, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να… ορκιστούμε για τίποτα. Δεδομένη θεωρείται και η πρόταση ανανέωσης – παραμονής στον Γκόρντον Σίλντενφελντ. Ο Κροάτης δεν έχει απαντήσει, ενημερώνοντας πως θα καταλήξει στην απόφασή του μετά το τέλος της περιόδου. Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μλάντεν Πέτριτς. Εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, είναι πολύ πιθανό να του γίνει πρόταση για έναν χρόνο ακόμη.

Άξονας 5

Γηπεδικό… Το αιώνιο θέμα του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της Λεωφόρου και της απεμπλοκής της από το ανεφάρμοστο και ουτοπικό για τα δεδομένα της εποχής, σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου – Βοτανικού. Στο «τριφύλλι» περιμένουν την ολοκλήρωση των κρίσιμων συζητήσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το παρόν και το μέλλον της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει τον κύκλο επαφών που απαιτούνται, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις και στο θέμα που «καίει» την «πράσινη» οικογένεια.

Άξονας 6

Μεταγραφές και επαφές ενόψει καλοκαιριού… Το συγκεκριμένο θέμα απολαμβάνει -φαινομενικά– την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος έχουν ξεκινήσει «σαφάρι» επαφών, προκειμένου να καταλήξουν στις περιπτώσεις που μπορούν να προσεγγίσουν και παράλληλα, να διαθέτουν την ποιότητα για έναν ανταγωνιστικό σύλλογο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Στόχος είναι να αποκτηθούν παίκτες ελεύθεροι, σε καλή ηλικία, με προοπτική μεταπώλησης. Ο αρχικός σχεδιασμός αναφέρεται σε έναν ή δύο (εξαρτάται από τον Σίλντενφελντ) κεντρικούς αμυντικούς, ένα δεξί μπακ, ένα αμυντικό χαφ (καθώς κάτι… δεν πάει καλά με τον Μέντες), έναν επιθετικό και ένα δεξί χαφ (ανάλογα με την εξέλιξη στο θέμα του Χάρη Μαυρία).

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός έχει καταστρώσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο κινήσεων, τις οποίες οφείλει να φέρει σε πέρας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, αλλά και σε ορίζοντας εξαμήνου. Στην ΠΑΕ θεωρούν κομβικής σημασίας την πλήρωση όλων των κινήσεων, καθώς κάθε μία από αυτές, συνθέτει μία αλυσίδα, η οποία αν σπάσει, θα προκαλέσει προβλήματα σε όλο το «οικοδόμημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα