Το νέο αφήγημα του Κυριάκου

Σε αλλαγή στρατηγικής προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το να ζητήσει εκλογές την Τρίτη το βράδυ. Διότι ας μην λησμονούμε πως ο ίδιος είχε ορίσει την Πρωτομαγιά ως καταληκτική ημερομηνία για την ανάκαμψη της Ν.Δ. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι “δεν βιάζεται να κυβερνήσει”.
Τώρα πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να υπηρετήσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Οι υψηλοί τόνοι Μητσοτάκη στη Βουλή μοιάζουν να του εξασφάλισαν την ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος καθώς, πιθανά, θα βοηθήσουν, ώστε να ελεγχθούν οι γκρίνιες για τη μέχρι πρότινος χαλαρή στάση της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης ή οι ενστάσεις για τις διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων. Αρκεί, βέβαια, και η ηγεσία του κόμματος να μπορέσει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική.
Το επιχείρησε με την πρόταση που κατέθεσε για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα capital controls, τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη (Plan B) και, τελικά, το τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έσπευσε να αρνηθεί την Επιτροπή, ωστόσο η Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία στη Βουλή να φέρει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τις δηλώσεις του αλλά και τις αποκαλύψεις των Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου. Επίσης, εκκρεμεί η συζήτηση για το προσφυγικό, πάλι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Στη Συγγρού εκτιμούν ότι εφόσον στις δύο αυτές κρίσιμες μάχες, αλλά και καθημερινά στη Βουλή και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώσει την εικόνα που έδειξε την Τρίτη, τότε ο δρόμος για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Τσίπρα θα έχει αναπόδραστα ανοίξει. Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζουν ή να ξεχνούν ότι ο Πρωθυπουργός ουδεμία διάθεση έχει να
διευκολύνει τους γαλάζιους χειρισμούς.
Για την εξεταστική επιτροπή
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει αν κατέθεταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, σχολίασε η Ν.Δ., μετά από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, για τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο.
«Το Μαξίμου προφανώς βρέθηκε σε αμηχανία. Είναι σαφές ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν δέχθηκε την έντιμη συμφωνία που προτείναμε», σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ., έπειτα από διαρροή από το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
«Ο κ. Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τους σκελετούς στην ντουλάπα από εκείνη την εποχή, γιατί ξέρουν ότι αν γινόταν αυτή η εξεταστική θα καλούνταν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και αυτό δεν θα μπορούσε να το αντέξει», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές από τη Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, κύκλοι της ΝΔ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη στηρίξουν. «Ας την καταθέσει και θα δούμε», απαντούσαν.
Ο Κουμουτσάκος

«Η απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης απέτυχε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα. Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας που ασφυκτιά και πράξη πολιτικής ευθύνης. Σκοπός μας να σταματήσει η πορεία φθοράς της χώρας. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην οικονομία και στο προσφυγικό. Η Ελλάδα σήμερα είναι ακυβέρνητη» τόνισε.
Για εξεταστική επιτροπή: Η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Τσίπρα-Βαρουφάκη, την αφήνει έκθετη απέναντι σε κυρίαρχα ερωτήματα του ελληνικού λαού, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και εξήγησε: «Τι έγινε, ποιος σχεδίαζε κατάληψη του νομισματοκοπείου, υπήρχε σχέδιο για δραχμή, ποιος το ετοίμαζε, το γνώριζε ο κ. Τσίπρας; Είναι ερωτήματα που ακόμη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα τα είχαν θέσει».
Αναφορικά με το κύκλωμα των εκβιαστών, σημείωσε: «Το Μαξίμου είναι έκθετο, ακόμη και 4 μέρες πριν από τη σύλληψη υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο».
Για το θέμα του Σταύρου Παπασταύρου είπε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, μόνο εκείνη αποφαίνεται για αθώους και ενόχους, εκείνη και όχι ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα