Το θαύμα, η Premier League και ο ρεαλιστικός στόχος του Europa

Μία ελληνική ομάδα έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται πορεία στο Champions League; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας ελληνικός σύλλογος στην κορυφαία αυτή διοργάνωση; Αν ο Ολυμπιακός ξοδέψει όσα και η Άρσεναλ για την ενίσχυσή του, θα έχει τις ίδιες πιθανότητες; Αφού αποκλείστηκε και φέτος, πότε; Είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη η πορεία των «ερυθρόλευκων»;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα έχουν απάντηση και θα τη διαβάσετε στις αράδες που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Champions League, μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», από την Άρσεναλ. Μεγάλη μερίδα των οπαδών του Ολυμπιακού απογοητεύτηκε, καθώς ήλπιζε σε μία περήφανη πρόκριση επί των Λονδρέζων. Ορισμένοι άσκησαν κριτική στον Μάρκο Σίλβα, αλλά και σε κάποιους ποδοσφαιριστές. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε μία καλή ευκαιρία να πάρει την πρόκριση. Μεγαλύτερη αλήθεια, όμως, είναι ότι οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του. Όσο και να επιχειρήσουμε να εξισώσουμε μία ομάδα σαν την Άρσεναλ με οποιοδήποτε ελληνικό κλαμπ, δεν θα τα καταφέρουμε. Ο Ολυμπιακός πέτυχε έναν άθλο στο Emirates και έτσι μπήκε στο κάδρο διεκδίκησης της πρόκρισης. Ήταν μία τεράστια επιτυχία, αλλά όχι αρκετή. Η εξήγηση δίνεται από τις απαντήσεις των ερωτημάτων που έθεσε ο ίδιος ο κόσμος και εμείς παραθέσαμε στον πρόλογο.
Σαφώς και μία ελληνική ομάδα έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται καλή πορεία στο Champions League. Έχει συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον. Ωστόσο, έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο θεσμός, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Μπορεί να ονειρεύεται ό,τι θέλει κάποιος, αρκεί να μην υποκαθιστά την πραγματικότητα.
Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας ελληνικός σύλλογος στο Champions League, εξαρτάται καθαρά από την τύχη, τη συγκυρία και κατά δεύτερο λόγο την ικανότητα. Ο Ολυμπιακός πέτυχε σε κακή μέρα την Άρσεναλ στο Λονδίνου, του βγήκαν όλα όσα έκανε και νίκησε. Όμως, μέχρι εκεί. Δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την Μπάγερν και στο κρίσιμο τελευταίο ματς, αν και στην έδρα του, έχασε από τους «κανονιέρηδες». Η συγκυρία ενός αποτελέσματος δεν αρκούσε…

Περί επενδύσεων…
Όσον αφορά τις επενδύσεις σε παίκτες, δηλαδή τις μεταγραφές. Ακόμη και τα ίδια ποσά να δαπανήσουν ο Ολυμπιακός και η Άρσεναλ, οι Λονδρέζοι πάλι θα υπερτερούν. Γιατί; Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η Premier League προσελκύει καλύτερους παίκτες, λόγω της προβολής της και του επιπέδου της. Δεύτερον, θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στον ρυθμό των πρωταθλημάτων. Την Τετάρτη αγωνιζόταν μία κορυφαία ομάδα της Premier League με την κορυφαία ομάδα της… Super League. Όσο… σούπερ και να θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το πρωτάθλημά μας, βρίσκεται τουλάχιστον… δέκα ταχύτητες κάτω από το αγγλικό. Αν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να το κάνουμε και να το… διασκεδάσουμε. Στο χορτάρι ωστόσο, το γέλιο γίνεται δάκρυ. Διότι η Άρσεναλ, και η κάθε Άρσεναλ, μπαίνει στο γήπεδο, παίζει το παιχνίδι της, παίρνει αυτό που θέλει και επιστρέφει σε ένα πρωτάθλημα, όπου αντιμετωπίζει κάθε βδομάδα ομάδες κατά τεκμήριο ανώτερες, από την πρωταθλήτρια Ελλάδας. Είναι τόσο διαφορετικός ο ρυθμός των ποδοσφαιριστών του αγγλικού, του ισπανικού, του ιταλικού και του γερμανικού ποδοσφαίρου, ακόμη και του γαλλικού, ή του πορτογαλικού, που είναι αδύνατον να τον ακολουθήσουν οι ποδοσφαιριστές των ελληνικών ομάδων. Αυτό οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα. Στον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός παίζει μόνος του στην Ελλάδα. Κάνει πλάκα. Όσο ισχύει αυτό, η πορεία στο Champions League θα ισοδυναμεί με ταξίδι σε… άλλο γαλαξία!

Πορεία… πετυχημένη ή αποτυχημένη
Η πορεία του Ολυμπιακού δεν είναι αποτυχημένη. Όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των ομίλων και οι «ερυθρόλευκοι» τοποθετήθηκαν στο ίδιο γκρουπ με Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, οι έχοντες έστω και την ελάχιστη νοημοσύνη γνώριζαν την κατάληξη. Μόνο… πιωμένος μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας θα έμπαιναν ανάμεσα στους δύο «γίγαντες». Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που δημιούργησε την προσδοκία του επιτεύγματος και αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία. Σε καμία περίπτωση δε, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη η πορεία της ομάδας στο συγκεκριμένο όμιλο.

Η επόμενη μέρα
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξής. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την πορεία του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμμετέχοντας στους «32» του Europa League. Πρόκειται για μία αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα διοργάνωση, η οποία κυμαίνεται σε πιο… κοντινά στάνταρ. Για τον σύλλογο του Πειραιά, μία πορεία στον δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες, καθώς και εκεί το επίπεδο παραμένει αρκετά υψηλό.
Για παράδειγμα, η Σεβίλλη. Αν και ισπανική ομάδα, αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την όλη κατάσταση. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ. Καταφέρνει όμως το εξής. Να συμμετέχει στους ομίλους, να καρπώνεται τα έσοδα και με αυτά τα επενδύει σε καλούς παίκτες, που σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που συμμετέχουν γίνονται ακόμη καλύτερα, με αποτέλεσμα να φτάνει στην κατάκτηση για δύο σερί χρονιές του Europa League.
Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει πορεία στο Europa και μεθοδικά, κτίζοντας πάνω σε αυτή τη βάση κάθε χρόνο, να διεκδικήσει –γιατί όχι;– έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Η ομάδα του Πειραιά διαθέτει όλα εκείνα τα… προαπαιτούμενα στοιχεία για τον μεγαλεπήβολο στόχο, εκτός από ένα. Το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα