Ελεύθερος με όρους ο Π. Ευσταθίου

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την έκδοση βουλεύματος του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, ο 82 χρονος πρώην έμπορος όπλων Πάνος Ευσταθίου που κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μετά την ομολογία του προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα ότι τον είχε δωροδοκήσει, με 600.000 ευρώ ως εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και των ASRAD

Το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του έλυσε την διαφωνία που προέκυψε μετά την χθεσινή απολογία του ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, καθώς ο πρώτος τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του ενώ ο δεύτερος είχε αντίθετη άποψη. Σε βάρος του κατηγορούμενου επιβλήθηκε εγγυοδοσία 500.000 ευρώ, καθώς και οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο συνήγορός του Πάνου Ευσταθίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η δικαιοσύνη με ψυχραιμία αντιμετώπισε το θέμα, ότι υπάρχει μια μειοψηφία στο στράτευμα που παίρνει μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, ότι ο πελάτης του κατονόμασε όλα τα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν, ότι ρωτήθηκε επίμονα αν λάδωσε τους Γιάννο Παπαντωνίου και Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε να πει ψέματα και ότι έδωσε στη δικαιοσύνη απόρρητους τραπεζικούς λογαριασμούς για να αποκαλυφθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος.

Στο επίκεντρο της ανάκρισης του  αντιπρόσωπου της γερμανικής εταιρείας STN Atlas Παναγιώτη Ευσταθίου, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και λογαριασμοί μέσα από τους οποίους φέρεται να έχουν διακινηθεί  συνολικά 26 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν ως δεξαμενή για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπου δεκάωρη απολογία του ο Π.Ευσταθιου κατονόμασε μεν πρόσωπα τα οποία όμως στην πλειοψηφία τους ήταν χαμηλά στην ιεραρχία.

Ενδεικτικά ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δωροδόκησε τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ με εκατό χιλιάδες ευρώ.

Για τον ρόλο πολιτικών προσώπων και κυρίως πρώην Υπουργών Άμυνας δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις, αλλά ο Ευσταθίου δεν είχε όπως είπε στοιχεία να εισφέρει στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο οι οποίοι διενεργούν τη μεγάλη έρευνα για τα εξοπλιστικά.

Μετά από πολλές πιέσεις ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα χρήματα που έδωσε σε στέλεχος της ΕΒΟ για λογαριασμό του Παύλου Νικολαΐδη, ίσως τελικά να κατέληξαν στον κουμπάρο του, πρώην Υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλος.

Ο κατηγορούμενος μάλιστα δεν απέκλεισε να έχει δώσει και άλλα χρήματα, τα οποία δεν θυμάται. Για το λόγο αυτό συναίνεσε ενυπόγραφα στο άνοιγμα των λογαριασμών του ώστε από την κίνηση των εμβασμάτων να αποκαλυφθούν και οι τελικοί αποδέκτες του μαύρου χρήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα